SVE JE SPREMNO ZA EXIT 2012.

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

U četvrtak u 18h otvaraju se kapije trinaestog po redu Exit festivala, koji će trajati do nedelje 15. jula do ranih jutarnjih sati na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Tokom četiri dana festival će ugostiti preko 400 izvođača na 22 bine, a drugi dan festivala, petak 13, biće u znaku maskenbala, te pozivamo sve posetioce da svojom inovativnošću učestvuju u velikom Exit karnevalu pod maskama! Organizatori očekuju da će za 4 dana festival posetiti između 150.000 i 200.000 ljudi.

Program na glavnoj bini Exita počinje sutra u 20h, a ono što nas očekuje su nastupi domaćeg sastava Kriške, velška mešavina metala, panka i regea, Skindred, plesna atrakcija Gossip i pop legende, Duran Duran. After 2AM program glavne bine festivala ugostiće Sub Focus DJ Set i MistaJam. Mt:s Dance Arena predstaviće elektronsku atrakciju Avicii, a pored njega će nastupiti i Jacques Lu Cont, Felix Da Housecat, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Eats Everything i Brodinski. Na Jelen Fusion bini nas očekuje nastup Edo Maajka, na Explosivu kultni pankeri Street Dogs, na Elektrani When Saints Go Machine. Happynovisad predstavlja Addison Groove i Jon Convex, a Suba najvreliju špansku elektronsku atrakciju, The Zombie Kids.

Više od 2.500 ljudi pristiglo je u Exit Village koji je svoje kapije otvorio u ponedeljak ujutru. Smešten na omiljenom kupalištu Novosađana, Štrandu, Exit Village ove godine biće u znaku leta! Do kraja festivala kampere očekuje svakodnevno zagrevanje za Exit uz Green Guerilla stejdž, plažu, sunčanje i kupanje.

Portparol Egzit vilidža Miljana Vučković naglasila je da u selo stižu gosti iz celog sveta od Amerike, Zimbambvea pa do Australije, a da su najbroniji Britanci i Holanđani, za koje je kazala da su “stalni žitelji Egzitovog kampa”.

Po rečima portparola “Egzita” Bojane Kovačević, najveći broj gostiju iz inostranstva stiže iz Velike Britanije i Holandije i iz zemalja regiona, a ono što je novina je prilično veliki broj gostiju iz Bugarske, Poljske i Rusije.

“Broj gostiju iz Bugarske, Poljske i Rusije znacajno je povećan, a to i nečudi jer smo program Egzita otvorili i za ta tržišta”, rekla je Tanjugu Kovačevićeva.

Vremenska prognoza očigledno je naklonjena stanovnicima države Exit, s obzirom na činjenicu da su za naredna 4 dana prognozirane dnevne temperature od oko 30 stepeni Celzijusa, sa vedrim i sunčanim nebom.

Četvorodnevne ulaznice mogu se kupiti po ceni od 10.990 dinara, dok se jednodnevne ulaznice još danas mogu nabaviti po ceni od 3.290 dinara za četvrtak, petak i nedelju i 3.490 dinara za subotu, a već od sutra biće skuplje. Od sutra jednodnevne i četvorodnevne ulaznice moći će da se kupe samo na kapijama festivala. Zamena četvorodnevnih vaučera za narukvice odvija se svakodnevno u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu, preko puta glavnog kolskog ulaza na Tvrđavu, u radnom vremenu dostupnom na sajtu www.exitfest.org. Posetioci koji su kupili jednodnevne ulaznice iste ne menjaju za narukvice, već sa ulaznicama ulaze direktno na festival.

Exit turizam

Svima koji u Novi Sad dolaze prvi put od velike pomoći biće mapa grada, sa ucrtanim ključnim mestima: glavnom autobuskom i železničkom stanicom, Exit Vilidžom, centrom grada i Petrovaradinskom tvrđavom, koja je dostupna na ovom linku. Na Železničkoj stanici, na Trgu Slobode, u kampištu festivala, kao i na Tvrđavi svim posetiocima biće dostupni info-pultovi Exit festivala, na kojima će moći da se obaveste o svemu što ih zanima, na festivalu i u Novom Sadu.

Za snalaženje na samoj Tvrđavi, kao i za planiranje šta ćete na festivalu i kojim redom posetiti, od koristi će biti i mapa tvrđave dostupna na ovom linku, ali i satnice festivala koje mogu da se pogledaju na ovom linku.

Exit Uživo! I ove godine idemo korak dalje, pružajući svojim posetiocima, kao i onima koji to ove godine nisu, potpuni živi prenos festivala kroz Internet socijalne mreže. Facebook, Twitter, Youtube, Flickr, SoundCloud, Mixcloud, udružujemo da bi svi u svakom trenutku imali u mobilnom telefonu, na kompjuteru ili na festivalskim video bimovima izveštaj o svemu što se dešava: od toga šta hedlajneri misle o Exitu Novom Sadu i publici, gde vam se trenutno nalazi društvo i kako se provodi, preko video snimaka visokog kvaliteta, najsvežijih fotografija, do živih snimaka festivalskih dešavanja, a pozivamo sve posetioce da se uključe u veliko virtuelno Exit pleme!

RADIO B92 na EXIT-u

Sva četiri dana EXIT-a radio B92 program od 18h emitovaće iz Novog Sada. Slušaoci našeg radija svakog dana mogu da očekuju ekskluzivne intervjue sa zvezdama festivala i izvođačima sa svih bina, specijalne programe, ali i prenose koncerata sa glavne i manjih bina.

Izvor: B92

SIMPOZIJUM O ZMAJU

Nebojša Đorđević    Vesti

NOVI SAD - Društvo književnika Vojvodine (DKV) organizuje simpozijum o Jovanu Jovanoviću Zmaju (1833 - 1904 ) koji će se održati 12. jula u Pozorištu mladih.

Ovo je treći simpozijum koji organizuje DKV u okviru novih čitanja srpskih romantičarskih pesnika. Sa prethodna dva skupa objavljeni su izuzetno relevantni književno-kritički zbornici o Lazi Kostiću i Đuri Jakšiću.

Simpozijum o Zmaju baviće se različitim aspektima bogatog dela ovog pisca, podrazumevajući novije književno-kritičke pristupe, od poezije, satire, književnosti za decu, emacipatorske uloge pesnika, političkih ideja i odnosa prema istorije, odnosa kritike njegovog doba prema njemu, bolesti kao determinante koja konstruiše karakter umetnosti, tj. književnosti i dr.

Zmaj je pisao o mnogim temama i u mnogim stihovnim i pesničkim obrascima; „po njegovim pesmama može se najbolje razumeti duhovni život srpskog naroda od 1850 do 1900″.

U tim pesmama, rodoljubivim, programskim, didaktičnim i satiričnim, Zmaj je zastupao i tematizovao mnoge događaje i vrednosti koje su odlikovale društveni i politički život Srba. On je jedan od bitnih pesnika sa kritičkom svešću o društvenim vrednostima srpskog društva. Stekao je glas najpopularnijeg srpskog pesnika.

Na simpozijumu će učestvovati : dr Dragan Prole, dr Nikola Strajnić, dr Damir Smiljanić, dr Miroslav Egerić, dr Milan Micić, dr Bojan Jovanović, dr Gorana Raičević, dr Milivoje Nenin, mr Zorica Hadžić, dr Zoran Đerić, dr Jovan Ljuštanović, dr Bogdan Kosanović, mr Sanja Paripović, Jelena Stanojev, mr Mihailo Olejnikov.

Simpozijum vodi Jovan Zivlak a prilozi će biti objavljeni u posebnom zborniku, u ediciji Zlatna greda. Pokrovitelj skupa je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.