TVRĐAVA TEATAR OD 11.DO 20.JULA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

SMEDEREVO, - Medjunarodni ambijentalni festival Tvrdjava teatar, pod geslom “Pan-teatrikum bekstvo od ograničavanja”, počeće u sredu, 11. jula.

U 21 sat u Velikom gradu smederevske tvrdjave Festival otvara pozorište Pan Optikum iz Frajburga (Nemačka) predstavom TRANSITion u koprodukciji sa ansamblom Efimer iz Katalonije.

Organizator je saopštio da će devet trupa iz četiri evropske države nastupiti u glavnom festivalskom programu.

U okviru festivala koji se održava u Velikom i Malom gradu smederevske tvrdjave i na Trgu Republike nastupiće Teatar Koreja iz Italije, Atelje 212, Irwisć teatar iz Austrije, koji će pretežno prikazati performanse na gradskom trgu, Gradsko pozorište Podgorica, Ustanova kulture Vuk Karadžič iz Beograda i glumci scene Pera Dobrinović Srpskog narodnog pozirišta Novi Sad.

Izvor: Beta

36 GODINA BENDA “MAMA ROCK”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Legendarni niški rok bend proslavio je u petak uveče jubilej rada koncertom u dvorištu Banovine.

U prostoru SKC, u okruženju dugogodišnjih prijatelja, muzičara i poštovalaca starog rok zvuka, niški veterni priredili su muzičko rok veče i podsetili zašto Niš zauzima važno mesto na kulturnoj mapi Srbije.

U prvom delu večeri nastupili su bendovi „Rage against the komšije”, „Critical solutions” i grupa „Puls” iz Niša. Tvrđi zvuci za nešto mlađu populaciju publike bili su odlična uvertira za ekipu „stare škole” koja je stupila na binu nešto pre 1h posle ponoći.

Karakterističan i veoma upečatljiv prizor među pristunima bio je spoj starijih i mlađih generacija, koji su, čini se podjednako uživali u performasnu niške grupe „Mama rock”.

Hitovi poput „Pokreni me”, „Eva”, „Buđenje u 7″ osvajali su pristune i opravdali sve nesebične aplauze i poklike prisutnih.

Nakon nekoliko odlično izvedenih obrada poput „Smoke on te water” i „Susie Q”, sve je bilo spremno za oproštaj od velikih majstora, koji su pokazali da još imaju snage najavivši koncert za 37. rođendan.

Niška grupa “Mama rock” proslavila se nastupom na Zaječarskoj gitarijadi 1977. godine, kada je osvojila prvo mesto.

Poznati su po pesmama “Pismena vežba”, “Vranjanka”, “Buđenje u 7″, “Eva”, “Pokreni me”, “Život moj” i “Tebi smeta sve”.

Tokom dosadašnje karijere, svirali su po klubovima širom Evrope, a nastupali su i sa grupom “Bjelo dugme” i sa pevačima Željkom Bebekom i Zdravkom Čolićem.

Izvor: Južne vesti Srđan Radić, Nikola Marković, Marko Pekić