OBJAVLJENA KNJIGA “KLUB LJUBITELJA FILMA”

Nebojša Đorđević    Film, Knjige, Vesti

Poznati leskovački prof. dr Dušan Janjić objavio je knjigu “Klub ljubitelja filma” u kojoj su pretočena sećanja na šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka.

Profor Janjić septembra 1967. godine izabran je za predsednika Kluba ljubitelja filma u Leskovcu čiji je cilj bio širenje filmske kulture.

Uspešanom radu Kluba ljubitelja filma, kako naglašava prof. Janjić, išli su na ruku visoki dometi domaće kinematografije, odnosno filmovi Aleksandra Petrovića, Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića i Puriše Đorđevića.

- Ovo je knjiga uspomena na epizodu iz mog života koju sam nazvao Klub ljubitelja filma - kaže dr Janjić.

Dušan Janjić je romanist, komparativist, lingvista, istoričar kulture i književnosti, prevodilac, osnivač i glavni urednik časopisa “Alijansa”.

Profesor Janjić je autor nekoliko univerzitetskih udžbenika, kao i jedne studije iz primenjene lingvistika na francuskom jeziku.

Izvor: Južne vesti Danilo Kocić

VLADIMIRU GVOZDENU NAGRADA LAZA KOSTIĆ

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

NOVI SAD, - Novosadski pisac Vladimir Gvozden dobitnik je književne nagrade “Laza Kostić” za delo “Srpska putopisna kultura”, u izdanju Službenog glasnika, rekao je u utorak predsednik žirija Dušan Šaponja.

“Delo Vladimira Gvozdena od izuzetne je važnosti za proučavanje srpskih putopisa i nudi drugačiji pogled na taj književni žanr”, rekao je Šaponja na konferenciji za novinare i najavio da će nagrada biti uručena 1. marta nakon otvaranja 18. Salona knjiga na Novosadskom sajmu.

Prema njegovim rečima, i ove godine sabrano je sve što je u Srbiji za proteklih godinu dana napisano u žanrovima kojima se Laza Kostić bavio, a u konkurenciji je ukupno bilo oko 120 književnih dela.

Nagradu za izdavački poduhvat dobio je Službeni glasnik za kolekciju “Srbija i komentari”, a specijane nagrade izdavačka kuća “Paideja” za prva dva kola “Aristotelovih izabranih dela”, “Evro Djunti” za prvi tom “Istorije srpske filozofije” i Zavod za kulturu vojvodjanskih Slovaka za knjigu “Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture”.

Urednik programa “Dani Laze Kostića” Djordje Pisarev rekao je da će na ovogodišnjem Salonu knjiga biti prisutni svi ovogodišnji laureati najvažnijih književnih nagrada u Srbiji.

Izvor: Beta