BASARA PREDSTAVIO NOVI ROMAN “MAJN KAMPF”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Svaka nova knjiga, a do sada ih je bilo 20, Svetislava Basare uvek je dočekana kao kulturni događaj pa je tako večeras kafe u knjižari “Delfi” u SKC bio prebukiran na prvom predstavljanju njegovog novog romana “Majn kampf” u izdanju “Lagune”.

Pored autora, koji je pišući kolumne u listu “Danas” postao zvezda medijske scene, publici su se obratili urednik knjige, književni kritičar i esejista Petar Arbutina i direktor “Lagune” Dejan Papić.

Moderator je bila PR “Lagune” Vanja Gavrovski koja je podsetila da je “Laguna” od 2009. počela da objavljuje nove izdanja Basarinih romana “Ukleta zemlja”, “Looney Toones”, “Sveta mast”, “Napuklo ogledalo”, ” Mongolski bedeker” i “Srce zemlje”, a ovo je prvi put da je dobila priliku da objavi jedno njegovo novo delo.

Poredeći knjigu istog naslova (Majn Kampf) koju je objavio nacistički vođa Adolf HItler sa Basarinim romanom, Gavrovski je rekla da je Hitlerovo delo spoj autobiografskih zapisa i političkih i ideoloških gledišta, dok je naš pisac imao nameru da fašizam izvrgne kritici i podsmehu pa je tako dobijena antifašistička burleska.

Basara je dodao da je knjiga delimično autobiografska sa primesama političko-kulturoloških razmišljanja o novoj pojavi fašizma u svetu pa i kod nas jer mu se čini da “svet srlja u totalitarnu distopiju”.

On se našalio da je naša verzija fašizma manje opasna od nemačkog jer mu nedostaje germanska organizovanost.

Za Basaru je to pre svega stanje duha i izraz novog uspona malograđanštine koja želi da se nametne svima kao jedistveni pogled na svet.

Arbutina je knjigu definisao kao delo koje donosi “zadovoljstvo čitanja” i za njega nije dominantan politički kontekst jer Basarin “Majn kampf”, kako kaže, “nije borba za prostor, već za smisao postojanja sugestivna parabola o tokovima i perspektivama naše civilizacije, opterećujućoj prošlosti i nesigurnoj budućnosti”.

Priča je, kako je rekao urednik, “prepuna inspirativne sumnje u Potenkinova sela ideologije i politike, lica i naličja nacije koja je prošla kroz ideološke eksperimente i političke dubioze”.

Direktor “Lagune” Papić je uveren da će čitaoci, koje ne treba potcenjivati kada je reč o proceni kvaliteta pisaca, uzdići Basarin roman do vrha lista najtraženijih knjiga.

“Smatram da je ova Basarina knjiga vrhunac ‘Laguninog’ uspona kao izdavača na domaćoj književnoj sceni”, ocenio je Papić.

Izvor: BlicOnline/Tanjug

FILM DŽAFARA PANAHIJA OTVARA SLOBODNU ZONU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

„Ovo nije film” Džafara Panahija, proslavljenog i višestruko nagrađivanog iranskog reditelja otvoriće 7. izdanje filmskog festivala Slobodna zona 4. novembra u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Ovaj film, prokrijumčaren iz Irana na USB stiku skrivenom u kolaču, predstavlja izuzetan odgovor iranskog reditelja na uslove kućnog pritvora u kome se suočava sa kaznom od šest godina zatvora i 20-godišnjom zabranom režiranja, slobodnog kretanja i medijskog pojavljivanja.

Film je snimljen u Panahijevom stanu, lišen skoro bilo kakvog rediteljskog postupka. U društvu drugog reditelja, Mojtabe Mirtahmasba, Panahi govori o svom slučaju, čitajući scenario filma čije snimanje nije dozvoljeno, živeći život ispred kamera pod tamnom senkom povratka u zatvor. Kroz prikaz jednog dana Panahijeve svakodnevice, uoči proslave iranske nove godine, 75-minutni film pruža i uvid u sadašnju situaciju u iranskoj kinematografiji.

Tokom šest festivalskih dana, od 4. do 9. novembra, u DKC i DOB-u, beogradskoj publici biće predstavljeno preko 30 filmova koji će tematski preispitivati važne društvene i političke događaje iz celog sveta.

Izvor: Danas K.R.

SIMPSONOVI JOŠ NAJMANJE DVE SEZONE

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Američka TV mreža Foks saopštila je da će se popularna animirana serija “Simpsonovi” prikazivati još najmanje dve sezone, premda je bilo najavljeno da će aktuelna, 23. sezona biti poslednja.

Televizija Foks nije otkrila detalje novog dogovora, ali “Holivud riporter” piše da su glumci koji Homeru, Mardž, Bartu, Lisi i drugim junacima serije pozajmljuju glasove prihvatili smanjenje honorara za 30 odsto. Oni su, inače, dosada primali po osam miliona dolara po sezoni.

Producenti su prethodno izjavili da serija neće više moći da se emituje “pod sadašnim finansijskim uslovima”.

“Simpsonovi” su najdugotrajnija humoristička serija koja se prikazuje na američkoj televiziji od 1989, a emituje se i u više od 100 zemalja i na 50 jezika.

Do sada je prikazano 488 epizoda, a 19. februara 2012. biće emitovana jubilarna, 500. epizoda.

Serija je osvojila mnoge nagrade, uključujući 27 Emija, a početkom 2000. godine porodica Simpson dobila je svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Izvor: Studio B

ANTIČKE GRAĐEVINE KOD BELE PALANKE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Arheolozi kod Bele Palanke pronašli kasnoantičko naselje sa nizom seoskih vila i drugih pratećih objekata. Otkrivene i dve antičke građevine monumentalnih dimenzija.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda privodi kraju zaštitna istraživanja arheoloških nalazišta registrovanih na trasi budućeg autoputa E-80 u sektoru Crvena Reka - Čiflik, kod Bele Palanke.

Mnogobrojni arheološki nalazi iz istraženih nekropola i građevina, keramičke posude, nakit, novac, svedoče da je nedaleko od Remezijane u Beloj Palanci, na desnoj obali Nišave, postojalo veće kasnoantičko naselje sa nizom seoskih vila i drugih pratećih objekata.

Tokom avgusta i septembra istražene su tri kasnoantičke zidane grobnice, sa nekropolom od nekoliko desetina slobodno ukopanih grobova iz istog perioda, kao i dve antičke građevine monumentalnih dimenzija.

Ispitani su i ostaci dva mosta, od kojih je jedan iz rimskog perioda, a drugi potiče iz turskog doba.

Arheološka istraživanja u okolini Bele Palanke treba da budu okončana do sredine novembra 2011. godine.

Izvor: RTS

PREMIJERA “PARADE” 31. OKTOBRA

Aleksandra Radovanović    Film, Kultura, Vesti

Beograd - Film „Parada” Srđana Dragojevića premijerno će biti prikazan 31. oktobra u Sava centru, najavio je distributer Filmstar.

Film prati grupu gej aktivista koji pokušavaju da organizuju Paradu ponosa u Beogradu. Kada policija odbije da obezbeđuje skup, oni se obraćaju Limunu (Nikola Kojo), vlasniku agencije za obezbeđenje i ratnom veteranu. Pošto u Beogradu ne može da skupi ekipu za zaštitu gej parade, Limun odlučuje da „ekipu” formira u regionu. Limun i vođa gej aktivista Radmilo (Miloš Samolov) kreću na put po zemljama regiona u kojima je Limun ratovao tokom devedesetih. Na listi su njegovi neprijatelji protiv kojih se borio, ali sa kojima je u to turbulentno vreme i trgovao - Roko, hrvatski ratni veteran (Goran Navojec), Halil, sitan kriminalac iz Bosne (Dejan Aćimović) i Azem, Albanac sa Kosova (Toni Mihajlovski). Posle silnih peripetija, Limun će uspeti da sakupi šaku živopisnih najamnika, ali po povratku u Beograd „samuraji” će se tek suočiti sa najvećim izazovima i staviti na kocku i svoje živote…

Izvor: Danas K. R.