“BELVEDERE” BH KANDIDAT ZA OSKARA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Udruženje filmskih radnika donijelo odluku: Film Ahmeda Imamovića kandidat za Oscara

U ponedeljak uveče, u kinu Meeting Point, održano je prikazivanje filmova koji su se prijavili za kandidaturu za nagradu Oscar. Nakon toga je upriličen sastanak komisije Udruženja filmskih radnika BiH koja je donijela odluku da je bh. kaniddat film Ahmeda Imamovića Belvedere

Inače, film Belvedere premijerno je prikazan prošle jeseni u Sarajevu, nakon čega je bio uspješno prikazan u bosanskohercegovačkim kinima. Prikazan je na niz festivala među kojima je bio i ovogodišnji Sarajevo Film Festival kada je film prikazan u programu BH. Film Festival koji organizira Udruženje filmskih radnika BiH.

Članovi komisije, koja je ranije potvrđena od Američke Akademije, bili su: Nedžad Begović, reditelj i predsjednik komisije; Zoran Galić, producent; Šemsudin Gegić, reditelj; Lejla Hodžić, kostimografkinja; Namik Kabil, scenarista i reditelj; Mustafa Mustafić, direktor fotografije; Danis Tanović, reditelj; Srđan Vuletić, reditelj te Almir Đikoli, direktor fotografije.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke Akademije, imali su producenti sa bh. igranim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1.10.2010. do 1.10.2011. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana za redom, te imaju DCP ili 35mm kopije filmova. Producenti koji su ove godine prijavili filmove bili su: COMPREX sa filmom BELVEDERE, Ahmeda Imamovića (prijavljen 1.9.2011.) i HEFT produkcija sa filmom OSTAVLJENI, Adisa Bakrača, (prijavljen 8.9.2011.).

Izvor: e-novine.com Photo: Nino Maričić

SAD DONIRALE 65.800DOLARA ZA OBNOVU LOKALITETA FELIX ROMILIJANA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

ZAJEČAR - Američka ambasadorka Meri Vorlik uručila je danas donaciju od 65.800 dolara za obnovu arheološkog lokaliteta Feliks Romulijana kod Gamzigradske banje.

Donacija će biti namenjena rekonstrukciji Romulinog tumula na brdu Maguri, na mestu u severnom delu carske palate na kome je majka cara Galerija zvanično uvedena u red božanstava.

“Ponosni smo što možemo pomoći očuvanju srpskog kulturnog blaga. Na ovaj način američki narod i Ambasada SAD u Beogradu izražavaju duboko poštovanje prema raznovrsnosti i kulturi Srbije, ali i snažnoj vezi dve zemlje”, naznačila je Meri Vorlik.

Feliks Romulijana, lokalitet iz kasnoantičkog perioda, nalazi se desetak kilometara od Zaječara i predstavljala je rezidenciju imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimilijana.

Izvor: Blic Online/Beta