ŠEST KNJIGA U IZBORU ZA BUKER

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Džulijan Barns

Šest knjiga u izboru za Man Buker

Nova knjiga Džulijana Barnsa “The Sense of an Ending” uvrštena je u uži izbor za ovogodišnju britansku nagradu Man Buker, u konkurenciji sa još pet naslova.

Barnsovi konkurenti su Stiven Kelman, AD Miler, Kerol Bert, Patrik deVit i Esi Edugjan.

Laureat, koji će dobiti ček na 50.000 funti, biće poznat 18. oktobra.

Prošlogodišnji pobednik bio je Hauard Džejkobson za knjigu “The Finkler Question”.

Uz Barnsov roman, u konkurenciji za nagradu su “Jamrach’s Menagerie” (Kerol Berč), “The Sisters Brothers” (Patrik deVit), “Half Blood Blues” (Esi Edugjan), “Pigeon English” (Stiven Kelman) i “Snowdrops” (AD Miler).

Barns (65), koji važi za favorita, do sada je tri puta bio nominovan za to prestižno priznanje, ali ga nikada nije dobio.

Za romane “Floberovog papagaj” 1984, “Engleska, Engleska” 1998. i “Artur i Džordž” 2005.

Izvor: B 92/Beta

KNJIŽEVNI BIOSKOP NA KONGRESU PEN-a

Nebojša Đorđević    Film, Knjige, Vesti

U Beogradu i Novom Sadu tokom naredne sedmice biće prikazan besplatan bioskopski program koji čine filmske ekranizacije književnih dela, najavljeno je iz Srpskog PEN centra.

Književni bioskop organizuje se povodom 77. Kongresa međunarodnog PEN-a koji će od 12. do 18. septembra biti održan u Beogradu.

Program obuhvata filmove “Dim”, “Čitač”, “Soba i po’, “Misija London”, “Kandahar”, “Osmeh jagnjeta”, “Žena i njenih pet slonova” i “Svet je veliki, a spasenje je iza ugla”, a najavljeno je i gostovanje nekoliko autora ekranizovanih dela, pisaca Davida Grosmana, Aleka Popova i Nelofer Pazire.

Projekcije će se održavati na Cvetnom trgu u Beogradu i u Kulturnom centru Novog Sada.

Beogradsku smotru “Književnost na filmu” otvoriće 11. septembra film “Čitač” Stivena Daldrija, snimljen prema istoimenom romanu Nemca Bernharda Šlinka.

Prema scenariju američkog pisca Pola Ostera snimljen je film “Dim”, u režiji Vejna Vanga i samog Ostera, s Harvijem Kajtelom u glavnoj ulozi.

Projekcija filma “Kandahar”, u režiji Mosen Makmalbaf, bie prilika da se posetioci sretnu s avganistanskom spisateljicom Nelofer Pazirom, koja živi u Kanadi.

“Kandahar” je priča o novinarki rođenoj u Avganistanu koja s porodicom beži u Kanadu. U domovinu se vraća tek nakon pisma u kojem njena sestra, koja je izgubila nogu prelazeći preko minskog polja,
najavljuje smaoubistvo.

Bugarski pisac Alek Popov takođe će prisustvovati projekciji filma “Misija London”, snimljenog prema njegovom istoimenom romanu, u kojem novopostavljeni ambasador Bugarske u Londonu dobija zadatak da organizuje koncert na kojem mora da bude prisutna kraljica Elizabeta Druga.

“Žena i njenih pet slonova” je dokumentarac Vadima Jandrejka, priča o životnim iskušenjima Ukrajinke Svetlane Gajer, žene koja je prevela na nemački dela Dostojevskog, Solženjicina i drugih pisaca.

“Soba i po, ili sentimentalno putovanje u domovinu” u režiji Andreja Hržanovskog, prema esejima pesnika Josifa Brodskog, jeste fantazija o zamissljenom povratku Brodskog u Sanktpeterburg.

Poslednjeg dana, 17. septembra, na programuu će biti ostvarenje “Svet je veliki, a spasenje je iza ugla”, prošlogodišnji bugarski kandidat za Oskara van engleskog područja, film snimljen prema romanu Ilije Trojanova, u režiji Stefana Komandareva.

Novosadska publika biće u prilici da pogleda i film “Osmeh jagnjeta”, snimljen prema romanu Davida Grosmana, koji će biti i gost na projekciji.

Prikazivanje filmova pomogle su Ambasade Bugarske, Izraela, Kanade, Rusije, SAD, kao i Gete institut u Beogradu.

Svetskom kongresu PEN centara prisustvovaće više 240 pisaca i prevodilaca iz stotinak zemalja, kao i tridesetak vodećih svetskih pisaca koji će gostovati na pratećem književnom festivalu “Oslobodi reč” u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Izvor: B 92/Beta