USKORO OBNOVA GOLUBAČKE TVRĐAVE

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Golubačka tvrđava

Rekonstrukcija Golubačke tvrdjave, za koju je EU izdvojila 6,5 miliona evra, trebalo bi da počne u martu naredne godine, najavila je predsednica Saveta za turizam opštine Golubac Iskra Maksimović.

Predviđeno je da radovi budu završeni za tri godine, a prva faza projekta koji će početi probijanjem tunela, u dužini od 140 metara, treba da počne u martu 2012. godine, rekla je ona novinarima.

Maksimović je istakla da će rekonstrukcija te tvrđave, koja se prostire na površini od 23 hektara, obuhvatiti izmeštanje puta, kao i rekonstrukciju starog kamenoloma.

Golubačka tvrđava se nalazi četiri kilometra nizvodno od Golupca, na strmim liticama desne obale Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Izvor:Blic Online/Tanjug

MANOEL DE OLIVEIRA SA 102 GODINE PROPREMA NOVI FILM

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Portugalski sineasta Manoel de Oliveira, star 102 godine, u septembru će u Parizu početi snimanje novog filma, saopštio je danas producent Luiš Urbano.

Najstariji aktivni režiser sveta, Oliveira će snimiti filmsku adaptaciju dramskog komada portugalskog pisca Raula Brandaoa “O Gebo e a Sombra”.

U glumačkoj postavi filma koji će biti snimljen na francuskom jeziku, su francuski glumac Mišel Pikoli sa suprugom, kao i De Oliveirin unuk Rikardo Trepa, navela je portugalska novinska agencija Lusa.

De Oliveira koji je prvi film snimio 1931, režirao je oko 50 dugometražnih ostvarenja i dokumentarnih filmova. Njegovo poslednje delo “O Estranho Caso de Angelica” prikazano je prošle godine na festivalu u Kanu.

Izvor: Blic Oline/Beta Foto: Reuters