SRPSKI FILMOVI NA FESTIVALU U PULI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

PULA - Na 58. festivalu igranog filma u Puli, koji se ove godine održava od 9. do 23. jula, srpska kinematografija biće zastupljena sa većim brojem ostvarenja u različitim programima.
Arena u Puli: Nekad najprestižniji jugoslovenski, a sada glavni hrvatski festival filma

Za međunarodni program, sa ukupno 22 naslova, izabrani su “Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića i “Šišanje” Stevana Filipovića.

Konkurenti za “Zlatne arene” biće im, između ostalih, “Trofejna žena” Fransoa Ozona (Francuska), “Troje” Toma Tikvera (Nemačka), “Melanholija” Larsa fon Trira (Danska), “Majke” Milča Mančevskog (Makedonija), “Nader i Simin se rastaju” Asgara Farhadija (Iran), “Žrtva” Čena Kajgea (Kina), “Deca su u redu” Liza Holodenko (SAD).

U glavnoj sekciji Nacionalnog programa (od 16. do 22. jula) biće prikazano deset hrvatskih filmova, a u sekciji manjinskih koprodukcija još devet, među kojima tri iz Srbije. To su “Neprijatelj” Dejana Zečevića, “Beli lavovi” Lazara Ristovskog i “Kako su me ukrali Nemci” Miše Radivojevića.

Srpski film učestvuje i u novom programu Puladok, u kojem se prikazuju filmovi vezani za istoriju festivala u Puli i hrvatskog filma. To je dugometražni dokumentarac “Sinema komunisto” Mile Turajlić, najavljen na festivalskom sajtu kao “nagrađivana filmska priča o Titovom kinooperateru, usponu i padu ‘Avala filma’, žanru partizanskog filma i Pulskom festivalu”.

Prateći program “Filmovi u nastanku” predstaviće kroz kolaž inserata iz do sada snimljenog materijala nove hrvatske projekte, kao i koprodukcije. Među njima su “Parada” Srđana Dragojevića i “Krugovi” Srdana Golubovića.

Izvor: Blic Online

“HURT” - NAJBOLJI SPOT SVIH VREMENA

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Britanski muzički nedeljnik NME izabrao je najbolje video-spotove svih vremena. Prvo mesto zauzeo je “Hurt” Džonija Keša.

Kešov spot iz 2002. godine završio je ispred Radioheada i “Just”. Među prvih 10 nalaze se i The Prodigy sa “Smack My Bitch Up”, Weezer s “Buddy Holly” i Foo Fighters sa spotom za pesmu “Everlong”.

Zanimljivo je da “Thriller” Majkla Džeksona uopšte nije na spisku 100 najboljih spotova.

Prvih 10 mesta izgleda ovako:

1. Džoni Keš - “Hurt
2. Radiohead - “Just”
3. Kris Ajzak - “Wicked Game”
4. Soundgarden - “Black Hole Sun”
5. Bjork - “All is Full of Love”
6. Foo Fighters - “Everlong”
7. Weezer - “Buddy Holly”
8. Beastie Boys - “Sabotage”
9. Sigur Ros - “Vidrar Vel Til Loftarasa”
10. The Prodigy - “Smack My Bitch Up”

Kompletnu listu možete pogledati na www.nme.com.

Izvor: B 92

U EGIPTU OTKOPANA PRVA BAZILIKA IZ RIMSKOG PERIODA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Statua boga Serapisa

KAIRO - Arheolozi su otkopali prvu baziliku podignutu u egipatskom gradu Aleksandriji, saopštili su danas egipatski zvaničnici.

Bazilika potiče iz rimskog doba i sagrađena je na ruševinama hrama iz vremena vladavine dinastije Ptolemejida koja se završila Kleopatrinom smrću. U saopštenju egipatske Uprave za antikvitete se navodi da dva paralelna reda stubova od granita i krečnjaka ukazuju da je bazilika bila ne samo mesto okupljanja vernika, već i mesto gde su se rešavali sporovi i obavljala trgovina. Tokom petomesečnih iskopina, arheolozi su pronašli i nekoliko statua drevne egipatske boginje Izis i grčko-egipatskog boga Serapisa.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: AFP

UMRO LEGENDARNI ČEŠKI VIOLINISTA JOSEF SUK

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

PRAG - Češki violinista Josef Suk, praunuk kompozitora Antonjina Dvoržaka, umro je u 81. godini nakon duge bolesti, saopšteno je danas u Pragu.

Violinista Suk, koji se smatra jednim od pet vodećih violinista 20. veka, rođen je u Pragu 1929. godine. Specijalizovao se za kamernu muziku i osnivač je Suk Trija (1951) kao i Suk kamernog orkestra (1974). Svirao je na vrhunskim instrumentima kao što su violine Antonija Stradivarija, Đuzepea Gvarnerija i Đovanija Batiste Gvadanjinija.

Suk je dobitnik brojnih nagrada, uključujući Gran pri nagrade Akademije Šarl Kro u Parizu koju je osvojio šest puta, holandske muzičke nagrade Edison (1972) i nagrade “Fletenur” Mocartovog društva u Beču (1974).

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: Wikipedia