POČINJE KNJIŽEVNI FESTIVAL “KROKODIL”

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

Čitanjem protiv dosade i letargije!

Treći književni festival “Krokodil” počinje večeras u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije, gde će se do 18. juna publici pod otvorenim nebom predstaviti 15 domaćih i stranih pisaca.

Gosti su, uglavnom, iz regiona, u skladu sa punim nazivom manifestacije, koji objašnjava i njen programski profil - “Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju”.

Prve večeri publici će se čitanjem svojih tekstova i kroz razgovor sa voditeljima predstaviti Goran Vojnović (Ljubljana), Aleksandar Stanković (Zagreb), Barbi Marković (Beč), kao i Saša Ilić i Svetislav Basara (Beograd).

Voditelji razgovora su, kao i prethodnih godina, Ivan Bevc (Beograd) i Kruno Lokator (Zagreb).

Program obuhvata i video projekcije kojima se upotpunjuje portret gosta.

Na kraju će u muzičkom delu nastupiti bend “Kralj Čačka”. Ulaz je slobodan.

Sutra su gosti Klemens Majer (Lajpcig), Ivana Sajko (Pula), Faruk Šehić (Sarajevo), Ivan Čolović (Beograd) i Predrag Lucić (Split), uz muziku benda “Keckec & Fluffers”.

Za subotu su najavljeni Renato Baretić (Split), Miloš Živanović (Beograd), Vlado Bulić (Zagreb), Balša Brković (Podgorica) i Mirko Kovač (Rovinj), ali se ne zna da li će Kovač, zbog zdravstvenih razloga, doći lično ili se uključiti putem skajpa, a u muzičkom delu nastupiće popularni “Goribor”.

Izvor: Vesti online

NAGRADA ZA “MOJA TAČNA PRIVIĐANJA”

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Nagrada “Vasko Popa” za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku u 2010. godini, dodeljena Draganu Jovanoviću Danilovu za knjigu “Moja tačna priviđanja” koja je objavljena u izdanju beogradskog “Arhipelaga”.

Predsednik žirija Radivoje Mikić rekao je danas na konferenciji za novinare da je na konkurs pristiglo 70 pesničkih knjiga, od kojih je žiri u uži izbor uvrstio pet knjiga, od kojih je izabrana zbirka Dragana Jovanovića Danilova.

Prema njegovim rečima, nagrađena knjiga “Moja tačna priviđanja” je u mnogo čemu reprezentativna za poeziju ovog pesnika.

“Podeljena u pet ciklusa nejednakog obima i epiloškom pesmom, ona pokazuje da Dragan Jovanović Danilov u građenje pesme polazi tako što najpre prizove jedan krug životnih realija, a da potom sve to nastoji da poveže sa onim što nije neposredno vidljivo”, rekao je on.

Mikić je dodao da je Dragan Jovanović Danilov svestan da govori iz one iskustvene perspektive koju, uz sve ostalo, obeležava i svest da vrednosti više nisu na mestu na kome su nekad bile i to je razlog što je u njegovu poeziju prodrla ironija i što su njom zahvaćeni i neki važni pesnički simboli.

Knjige koje su se našle u užem izboru su: “Dokle pogled dopire” Nikole Vujevića, “Za klavir i didžeridu” Dragoslava Dedovića, “Iza zatvorenih očiju” Milovana Marčetića i “Mlinsko kolo” Milosava Tešića.

Nagradu, koja će laureatu biti uručena 29. juna u Vršcu, na dan rođenja pesnika Vaska Pope, čini novčani iznos i povelja, koje dodeljuje darodavac Fondacija Hemofarm iz Vršca.

Konkurs za nagradu “Vasko Popa” raspisalo je Društvo prijatelja Vršca “Vršac lepa varoš”, a žiri koji odlučuje o nagradi čine Radivoje Mikić, Dušan Belča i Duško Novaković.

Književna nagrada “Vasko Popa” osnovana je 1995. godine, a ove godine će biti uručena 17. put. Neki od dosadašnjih dobitnika ovog priznanja su Borislav Radović, Ivan V. Lalić, Stevan Raičković, Slobodan Zubanović, Ljubomir Simović, Novica Tadić, Vojislav Karanović, Ivan Rastegorac i drugi.

Izvor: B 92

VASKO POPA - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Vasko Popa, jedan od poslednjih originalnih pesnika srpske moderne književnosti,roden je 29. juna 1922. godine u Grebencu kraj Vršca. O njegovom privatnom zivotu ne zna se mnogo. Nakon završene Realne gimnazije,upisuje se na Filozofski fakultet u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču. Za vreme II svjetskog rata,z atvoren je u nemačkom koncentracionom logoru u Bečkereku. Nakon završetka rata diplomira na romanskoj grupi Filozofskog fakulteta u Beogradu. Prve pesme objavljuje u listovima “Književne novine” i “Borba”. Od 1954. do 1979. godine radio je kao urednik u izdavačkoj kući Nolit. Slaganjem usmenog nasleđa, igara i zagonetki, Popa je stvorio poseban pjesnički jezik moderne srpske poezije. Priredio je zbornike: Od zlata jabuka (Beograd, 1958.), u kom je u novom svjetlu prikazan poetski svijet narodnih umotvorina,kao i Urnebesnik(Beograd,1960.) i Ponoćno sunce (Beograd, 1962.). U pesničkom zborniku “Od zlata jabuka” (1958.). Vasko Popa je jedan od najprevođenijih jugoslovenskih pjesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika.

U Vršcu, 29. maja 1972. god. osniva Književnu opštinu Vršac (KOV) i pokreće neobičnu biblioteku na dopisnicama, nazvanu “Slobodno lišće”. Iste godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Jedan je od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (14.12.1979.) u Novom Sadu.Vasko Popa je prvi dobitnik “Brankove nagrade” za poeziju, ustanovljene u Sremskim Karlovcima u spomen na Branka Radičevića. Godine 1957. dobija Zmajevu nagradu, 1968. Austrijsku državnu nagradu za evropsku literaturu, 1976. nagradu za poeziju “Branko Miljković”, 1978. dodeljuje mu se nagrada AVNOJ-a, a 1983. književna nagrada “Skender Kulenović”. Godine 1995., u Vršcu,ustanovljena je nagrada “Vasko Popa” za najbolju knjigu pjesama na srpskom jeziku i dodjeljuje se svake godine na dan pjesnikovog rođenja, 29. juna.Umro je 5.januara 1991.godine u Beogradu i sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

 

ZABORAVAN BROJ

Bio jednom jedan broj
Čist i okrugao kao sunce
Ali sam mnogo sam

Počeo je da računa sa sobom

Delio se množio
Oduzimao se sabirao
I uvek ostajao sam

Prestao je da računa sa sobom
I zaključao se u svoju okruglu
I sunčanu čistotu

Napolju su ostali usijani
Tragovi njegovog računanja

Počeli su da se jure po mraku
Da se dele kad se množe
Da se oduzimaju kad se sabiraju

Onako kako se to u mraku već radi

I nije bilo nikog da ga zamoli
Da tragove zaustavi

 

PEPELA

Jedni su noći drugi zvezde

Svaka noć zapali svoju zvezdu
I igra crnu igru oko nje
Sve dok joj zvezda ne izgori

Noći se zatim među sobom podele
Jedne budu zvezde
Druge ostanu noći

Opet svaka noć zapali svoju zvezdu
I igra crnu igru oko nje
Sve dok joj zvezda ne izgori

Noć poslednja bude i zvezda i noć
sama sebe zapali
Sama oko sebe crnu igru odigra

 

POSLE IGRE

Najzad se ruke uhvate za trbuh
Da trbuh od smeha ne pukne
Kad tamo trbuha nema

Jedna se ruka jedva podigne
Da hladan znoj sa čela obriše
Ni čela nema

Druga se ruka maši za srce
Da srce iz grudi ne iskoči
Nema ni srca

Ruke obe padnu
Besposlene padnu u krilo
Ni krila nema

Na jedan dlan sad kiša pada
Iz drugog dlana trava raste
Šta da ti pričam…

 

 

 

FESTIVAL ELEKTRONSKE MUZIKE NA PALIĆU OD 21. DO 24. JULA

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Deveti festival elektronske muzike “Summer3p” održaće se od 21. do 24. jula na Termalnom bazenu i Muškom štrandu na Paliću, nedaleko od Subotice, najavili su danas organizatori.
Kolektiv Turmštrase

Na ovogodišnjem festivalu nastupiće, izmedju ostalih, Kollektiv Turmstrasse (Nemačka), Slyde (Engleska), Mihai Popoviciu (Rumunija), Murko (Slovenija), Sex Shop Boys (Mađarska), Roby Deep (Slovenija), Dandy (Mađarska) i Danza Macabra (Slovenija).

Najavljene su i dve kampanje - “Stop nasilju!” i “Očistimo jezero Palić”, kao i Radionica reciklaže, Muzička radionica za decu, ekološka, audio, likovna i sportska radionica.

Na programu će biti i komad “Mili, Džek i razigrani mačak”, u kome će učestvovati đaci subotičkih osnovnih škola, multimedijalni projekat zaštite kulturne baštine “Nasmeši se Subotici”, kroz koji će posetioci festivala upoznati istoriju upečatljivih delova grada Subotice, dok će umetnik iz Milana Želimir Barić prirediti instalaciju “Video morfna pneumatička struktura”, čiji je cilj buđenje ekološke svesti.

Izvor: Blic Online/Tanjug

ŽAN MIŠEL ŽAR U ARENI 10. OKTOBRA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Muzički revolucionar, Žan Mišel Žar, u sklopu svoje svetske turneje “World Tour 2011″ nastupiće u Beogradskoj areni, 10. oktobra. Ovo će biti drugi nastup ovog umetnika u Beogradskoj areni.

U Beogradskoj areni nas očekuje nezaboravan audio vizualni doživljaj sa savršenim spajanjem neverovatnih scenskih efekata integrišući najnoviju tehnologiju zvuka i svetla.

Neobična sudbina Žan Mišel Žara vođena je putem koji mu je genetski predodređen. Otac, Maurice Jarre, bio je kompozitor najpoznatijih melodija holivudskih filmova (Doktor Živago, Lorens od Arabije, i dr.) i obojica su se izgradila u muzičare svetskog ugleda zbog njihove individualnosti i jedinstvenog talenta.

Svetsku slavu postigao je 1977. godine sa albumom “OXYGENE” koji je prodat u preko 18 miliona kopija.

Žan Mišel Žar, pionir u svojoj oblasti, dosta je doprineo u širenju muzičke revolucije u 20. veku u razvoju elektronske muzike, zasnivajući je na zvucima umesto na notama, dopuštajući kompozitoru da postane sam svoj majstor.

Na klasičnim studijama harmonije i kontrapunkta na Konzervatorijumu u Parizu, našao je inspiraciju u menjaju muzike u sadržaju, uključujući svoju viziju dodavajući tehnologiju i sredstva nove epohe.

Ovaj izumiteljski poduhvat doneo mu je priznate albume kao što su “OXYGENE”, “EQUINOXE”, MAGNETIC FIELDS”, “ZOOLOOK”, “RENDEZVOUS”, “WAITING FOR COUSTEAU” i preko 80 miliona prodatih izdanja.

Uklapajući svoja muzička remek dela u savršen spoj sa neverovatnim scenskim efektima, na svojim koncertima koje najčešće drži napolju, stapajući postojeću arhitekturu sa komplikovanim sistemima lasera, vatrometa i muzike, stvario je jedan nadasve prepoznatljiv imidž i novi pravac kako u muzici tako i u koncertnom izvođenju. Kao ambasador dobre volje UNESCO-a Žan Mišel Žar je u Sahari, u Maroku, održao koncert pod nazivom Voda za život (Water for Life) 16. decembra 2006.

Danas, Žan Mišel Žar je sinonim za mistično. Svojim albumima ” Oxygene”, “Equinoxe” te “Magnetic Fields” postao je vizionar koji je uticao na mnoge umetnike od Air, Daft Punka, Mobya pa sve do The Chemical Brothersa i mnogih drugih. Njegovi koncerti takođe su deo Žar mita.

Izvor: B 92/ PR