POČELI “MATIĆEVI DANI”

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Tradicionalna književna manifestacija “Matićevi dani” posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akedmiku i diplomati Dušanu Matiću (1898.-1980.) rođenom u Ćupriji, počela je 8. septembra u tom gradu.

Manifestacija je počela izložbom knjiga Izdavačke kuće “Nova knjiga” iz Niša i izložbom cveća cvećare “Nolina plus” u parku kod Doma vojske, a završiće se 15. oktobra.

Svečano otvaranje zakazano je za 9. septembar uveče u Muzeju “Horeum Margi - Ravno”, a pozdravnu reč uputiće predsednik opštine Ćuprija Borivoje Kalaba.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i Skupštine opštine Ćuprija. U Narodnoj biblioteci koja nosi Matićevo ime, u okviru programa “Matićevih dana” obeležava se Međunarodni dan pismenosti, recitovanjem stihova na temu pismenosti škole znanja, otvorena je izložba grafita i slika Miroslava Ranđića.

Monolog iz predstave Nebojše Romčevića “Katarina Nojber”, govorila je glumica Aleksandra Radivojević, a deca Osnovne škole “Vuk Karadžić” sa posebnim potrebama, izvela su igrokaz “Car i skitnica”.

U muzičkom delu programa učestovali su gitarista Marko Cvetković, pevale su Tamara i Ana Nikolić, uz nastup članova Plesne grupe “La luna” iz Jagodine Katarine Todorović i Nevena Valačića.

U Narodnoj biblioteci biće otvorena izložba plaketa i diploma koje je Matić dobijao za svoje stvaralaštvo i njegovih pisama - prepiska sa drugim književnicima.

Biće održano “Veče operskih arija”, a učestvuju Tijana Đuričić, sopran, Dejan Ljutovac, tenor i pijanisti Zorka Milivojević i Milivoje Veljić. Na programu je i izložba eksponata od slame i slika Udruženja likovnih umetnika Ćuprije.

Centralni deo manifestacije biće 13. septembra na dan rođenja Matića, kada će o njegovoj poeziji, pod nazivom “Poziv na putovanje sa Dušanom Matićem” govoriti književnici iz Beograda Srboljub Ignjatović, Radomir Andrić i Miljurko Vukadinović. Stihove Matića kazivaće Aleksandra Radivojević, Tijana Pavlović i Jasna M. Stojanović.

U muzičkom delu programa učestovaće polaznici Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Biće uručena i nagrada “Matićev šal” za najbolu zbirku pesama mladog pisca do 30 godina, objavljenu u periodu od avgusta prošle do jula ove godine.

Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, unikatne povelje i novčanog iznosa. Nagradu, je za ovu godinu dobio pesnik Bojan Vasić za zbirku pesama “Srča”.

Posle uručenja nagrade, svoje stihove govoriće pesnici iz Ćuprije, Jagodine, Paraćina i ovog dela Srbije.

U okviru “Matićevih dana”, 14. septembra biće održan okrugli sto na temu borbe protiv korupcije, na kome će uccestovati i direktor Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

Toga dana na programu je i Kabare “Boemsko veče u kafeu na Terazijama” Pozorišta na Terazijama, a igraju Rade Marković, Tanja Bošković, Srđan Bubalo i Dragutin Guta Dimitrijević.

Poslednji dan manifestacije, 15. septembar, biće posvećen godišnjici proboja Solunskog fronta.

Izvor: B 92/Tanjug