BLIŽE SE FILMSKI SUSRETI U NIŠU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Foto: Beta

Filmski susreti u Nišu održavaju se od 21. do 26. avgusta na niškoj Letnjoj pozornici u Tvrđavi i u sali Doma Vojske, a u takmičarskom programu biće prikazano ukupno 14 filmova

Nišlije će na Letnjoj pozornici videti filmove “Medeni mesec” Gorana Paskaljevića, “Kenjac” Antonia Nuića, “Žena sa slomljenim nosem” Srđana Koljevića, “Ma nije on takav” Miroslava Petkovića, “Sedamdeset i dva dana” Danila Šerbedžije, “Selo gori i tako” Radoša Bajića, “Motel nana” Predraga Velinovića, “Plavi voz” Janka Baljka, “Besa” Srđana Karanovića i “Neka ostane među nama” Rajka Grlića.

U sali Kluba Vojske Srbije biće prikazani filmovi “32. decembar”, “Flešbek”, “Neke druge priče” i “Srpski film”.

Kao gostujući film na festivalu će, posle urućenja nagrada, biti prikazan bugarski film “Svet je veliki i spasenje je iza ugla” Stefana Komandareva sa Predragom Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi.

Umetnički direktor festivala je glumica Gorica Popović.

Najbolji glumac po odluci žirija dobiće nagradu Grand pri Niša, dok će za najbolju žensku i mušku ulogu biti uručene nagrade Carica Teodora i Car Konstantin.

Žiri će dodeliti i Povelje za najbolju žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu i nagradu za najboljeg debitanta.

Izvor: B 92

“EROS,GIROS I TANATOS” SVETISLAVA BASARE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

BEOGRAD - Nova knjiga Svetislava Basare “Eros, giros i tanatos” objavljena je u izdanju “Dnevnika” iz Novog Sada.

Ova knjiga - kolekcija članaka i eseja za sezonu 2009/2010, nastavak je kulturno-političkih istraživanja iz prošlogodišnje knjige “Fundamentalizam debiliteta”.

U skladu sa učenjem starih majstora, koje kaže da je literatura tu da zabavi i pouči, sada se uglavnom analiziraju pojave i procesi iz perioda demokratsko-socijalističke koalicione vladavine, navodi KCB u najavi promocije.

Svojim urnebesnim humorom Basara uspeva da makar malo ublaži gorčinu koja ostaje nakon razumevanja razmera svakovrsnih gluposti, koje se javnosti nude kao problemi od epohalnog značaja.
Međutim, demistifikacija koje se Basara poduhvatio nipošto se ne iscrpljuje u raskrinkavanju dnevno-političkih događaja. I ova, kao i njegove prethodne knjige eseja i članaka, predstavlja deo šireg projekta, koji ima za cilj promenu vladajućeg modela u srpskoj kulturi.

U tom smislu, ovaj izbor tekstova može se razumeti kao praktična primena metafizičkih stavova iz ranijih Basarinih eseja, ocenjuje izdavač.

Izvor: Glas javnosti

BORGNAJNU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

NJUJORK - Glumac Ernest Borgnajn (Borgnine) dobiće nagradu za životno delo američkog Udruženja filmskih glumaca.

Predsednik tog udruženja Ken Hauard (Honjard) saopštio je da 93-godišnji Borgnajn ima beskrajnu energiju “koja je i dan danas karakteristična za njegov neverovatno aktivan život i karijeru”.
Borgnajnu će nagradu biti urućena 30. januara 2011. u Los Anđelesu, na 17. dodeli priznanja američkog Udruženja filmskih glumaca.

Glumac koji je igrao u više od 200 filmova, dobio je Oskara za glavnu ulogu u filmu “Marti” iz 1955. Nominovan je za Emija (Emmy) za epizodnu ulogu u seriji “Urgentni centar”.

Izvor: Glas javnosti

REKORDNA POSETA PIKASOVOJ IZLOŽBI

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

NJUJORK - Izložba 300 umetničkih dela Pabla Pikasa (Picasso) u Metropoliten muzeju u Njujorku, privukla je više od 700.000 posetilaca što je najviše od 2001. godine.

Izložba je trajala od 19. aprila do 15. avgusta, a posetioci su mogli da vide slike, crteže, skulpture i keramiku španskog majstora koji je umro 1973. godine.

Metropoliten muzej je saopštio da je to sedma postavka na listi onih koje su imale najviše posetilaca, za poslednjih 50 godina od kada se prate ti podaci.

Izložba Pikasovih dela je u proseku imala po 6.700 posetilaca dnevno.

Izvor: Glas javnosti

“PAVLE VUISIĆ” ZA NEDU ARNERIĆ

Ana Čizmar    Film, Vesti

Glumica Neda Arnerić ovogodišnja je dobitnica nagrade “Pavle Vuisić”, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Nagrada se sastoji od plakete s likom glumca Pavla Vuisića, filmske storije i monografije o dobitniku, navodi se u saopštenju, a žiri koji je dodelio nagradu čine prethodni dobitnici tog priznanja: Mira Stupica, Mira Banjac i Bogdan Diklić.

Nagrada je prvobitno nosila ime “Slavica”, a od 1994. godine nosi ime Pavla Vuisića. Priznanje je do sada primilo 30 glumaca.

Nagrada se, prema tradiciji, uručuje na Niškoj tvrđavi, na Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu.

Neda Arnerić rođena je 1953. godine u Knjaževcu. Završila je Devetu gimnaziju u Beogradu i studirala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju.

Debitovala je u trinaestoj godini, u filmu “San” Puriše Đorđevića (1966), a potom je tumačila glavne uloge i u narednim filmovima tog autora “Jutro” (1967) i “Podne” (1968).

Za ulogu plivačice maratonke u filmu “Ispravi se, Delfina” (1977) A. Đurčinova nagrađena je Srebrnom arenom u Puli i Caricom Teodorom u Nišu.

Igrala je i u filmovima “Višnja na Tašmajdanu” (1968), “Sutjeska” (1973), “Užička Republika” (1974), “Ljubavni život Budimira Trajkovića” (1977), “Ko to tamo peva” (1980), “Varljivo leto ‘68″ (1984), “Tajvanska kanasta” (1985), “Vreme čuda” (1989), “Tri karte za Holivud” (1993), “Točkovi” (1999) i mnogim drugim.

Dobila je brojne domaće filmske nagrade, a okušala se i na pozorišnoj sceni, uglavnom u neformalnim, alternativnim grupama.

Izvor: B 92