“NESSUN DORMA” U IZVOĐENJU PAVAROTIJA PONOVO POVODOM MUNDIJALA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Operska arija “Nessun dorma” u izvođenju italijanskog tenora Lučana Pavarotija biće ponovo objavljena povodom početka Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoj Africi, objavio je BBC.

Pavaroti, koji je umro 2007. u 72. godinu, tu ariju iz opere Đakoma Pučinija “Turandot” snimio je pre 20 godina, povodom Mundijala u Italiji.

Pesma “Nessun dorma” stigla je juna te godine na drugo mesto top lista u Britaniji.

Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi počinje u petak.

Izvor: Blic Online/Beta Foto: A. Isaković

PRONAĐEN FILM DŽONA FORDA IZ 1927. GODINE

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Film Džona Forda iz 1927. koji je smatran izgubljenim, pronađen je među više desetina starih američkih filmova u jednom skladištu na Novom Zelandu, objavio je list Varajeti.

Film “Upstream” je ljubavna priča koju je početkom 1927. snimio studio Foks.

Među pronađenim filmovima je trejler za drugi izgubljeni Fordov film “Strong Boy” iz 1929.

U kolekciji su i filmovi “Maytime” iz 1923. sa Klarom Bou, “Won in a Closet” u režiji Mejbel Normand koja je i njegova junakinja, kao i brojni vesterni, kratki i dokumentarni filmovi. Najstariji sadržaj datira iz 1898.

Izvor: Blic Online/Beta

KLEPTON I VINVUD U BEOGRADSKOJ ARENI

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Velikan električne gitare Erik Klepton održaće sutra koncert u Beogradskoj areni u tandemu sa Stivom Vinvudom, s kojim je pre 39 godina svirao u grupi “Blajnd fejt”.

Ovi muzičari sa solističkim karijerama svetskog ranga su prošle godine krenuli na zajedničku turneju. Na njihovim koncertima može se čuti izbor Kleptonovih solo hitova, pesme kratkotrajnog ali uticajnog “Blajnd fejta”, kao i pesme koje je Klepton snimio sa grupom “Derek end d dominouz”.

Klepton se prema mnogim kritičarskim listama smatra za jednog od najboljih gitarista svih vremena, i jedini je muzičar koji je u rokenrol “Kuću slavnih” primljen tri puta: kao solo izvodjač i kao član grupa “The Yarbirds” i “Cream”.

Vinvud, nekadašnji pevač “Blajnd fejta” i bivši član cenjenih grupa “Spenser Dejvis grup” (Spencer Davis Group) i “Trefik” (Traffic) bio je tokom 1980-ih vrlo istaknut vokalni solista, a 2008. godine je uvršten na 33. mesto najboljih pevača na svetu po izboru magazina “Roling stoun”.

Klepton je rodjen 1945. godine u engleskom gradu Ripli, a sa 18 godina je postao član grupe “Jardbrds” (The Yardbirds) u kojoj su takodje svirali gitarski velikani Džef Bek (Jeff Beck) i Džimi Pejdž (Jimmy Page). Potom se priključio “Bluzbrejkersima” (Bluesbreakers) Džona Mejla, a svetsku slavu je stekao u drugoj polovini 1960-ih kao član visokotiražne grupe “Krim” (Cream).

Pre no što je početkom sedamdesetih pokrenuo solo karijeru, Klepton je bio u još dve grupe - “Blajnd fejt”, koja je snimila samo jednu ploču, i “Derek end d Dominouz”, s kojom je ovaj gitarista napravio svoj verovatno najveći hit - “Layla” (1970).

Za najuspeliji medju 18 Kleptonovih solo albuma obično se smatra “461 Ocean Boulevard” (1974) na kojem se nalazi hit obrada pesme Boba Marlija (Bob Marley) “I Shot The Sherrif”.

Posle raspada “Blajnd fejta”, pionirske grupe u spajanju roka i bluza, gitarista i pevač Stiv Vinvud je doživeo zvezdane trenutke kao solo izvodjač - pre svega sa albumom “Higher Love” i istoimenim singlom koji je bio jedan od najvećih hitova 1986. godine. Za album i pesmu, Vinvud je dobio dve nagrade “gremi”.

Koncert Vinvuda i Kleptona počeće u 21 sat.

Izvor: S-media

NOVO UMETNIČKO RUKOVODSTVO FEST-a

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Filmski kritičar Borislav Anđelić imenovan je za novog umetničkog direktora FEST-a, a novi selektor je urednik filmskog programa RTS-a Ivan Karl, saopštio je Odbor beogradskog filmskog festivala. Skupština grada Beograda je na sednici održanoj 4. maja razrešila dužnosti dosadašnjeg umetničkog direktora FEST-a Miroljuba Vučkovića i imenovala Anđelića i Karla, navedeno je u saopštenju.

Odbor FEST-a zahvalio je Vučkoviću, dugogodišnjem selektoru i umetničkom direktoru, a novoimenovanim umetničkim rukovodiocima beogradskog festivala poželeo uspeh i dobru saradnju.

Naredni, 39. FEST biće održan od 25. februara do 6. marta 2011. godine, a prva najava programa biće krajem septembra ili početkom oktobra na konferenciji za novinare, najavili su predsednik Odbora FEST-a je Darijan Mihajlović i direktor Direkcije FEST-a je Miloš Paramentić.

Izvor: Vesti online

NAĐENO GROBLJE GLADIJATORA

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

Britanski arheolzi veruju da su u Jorku našli groblje gladijatora koje je najbolje očuvana takva nekropola u svetu, javile su svetske agencije.

Eksperti Arheološke fondacije Jorka su našli osamdesetak skeleta iz perioda od prvog do četvrtog veka.

Više elemenata navelo ih je na zaključak da je reč o ostacima gladijatora, profesionalnih boraca koji su se sukobljavali međusobno ili sa divljim životinjama i tako zabavljali rimsku publiku.

Većina su skeleti muškaraca snažne građe i natprosečne visine.

Velikom broju je odsečena glava, a na jednom od skeleta su tragovi ujeda.

“Jedan od najznačajnijih indikatora je veliki trag ujeda mesoždera, verovatno lava, tigra ili medveda što je povreda bez sumnje naneta u areni”, ocenio je vođa arheološkog tima Kurt Hanter-Man.

Pored toga, analiza više skeleta pokazala je da su neki muškarci imali jednu ruku dužu od druge, što je čest slučaj kod boraca koji od mladosti nose teško oružje.

“Za sada je naša glavna teorija da veliki broj skeleta pripada rimskim gladijatorima. Ali, analize se nastavljaju i moramo da ostanemo otvoreni” za druge mogućnosti, kazao je Hanter-Man.

Izvor: Bic Online