STOUNSI PONOVO NAJPRODAVANIJI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Kultni rok dinosaurusi, bend ”Roling Stons” prvi put posle 16 godina su dospeli na prvo mesto liste najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji, zahvaljujući novom izdanju njihovog mitskog albuma ”Exile on Main Street” iz 1972. godine.

Stonsi su na prvom mestu britanske liste albuma poslednji put bili 1994. godine, sa albumom ”Voodoo Lounge”. “Exile on Main Street” koji je u prodaji od 17. maja, smatra se jednim od najboljih albuma u rok-istoriji. Novo izdanje čini poboljšana verzija originalnog albuma i deset numera koje su sada prvi put objavljene.

Izvor: 021

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA KNJIŽEVNOG KLUBA “BRANKO MILJKOVIĆ” IZ KNJAŽEVCA

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

OBREN RISTIĆ PREDSEDNIK

U Knjaževcu je 20. 05. 2010.godine u  novim prostorijama ul.Dimitrija Tucovića 8 nakon osnivačke održana Izborna Skupština Književnog kluba “Branko Miljković”. Skupština,na kojoj je prisustvovalo više od 85% članova kluba je u skladu sa noviim preregistrovanjem institucija usvojila novi Statut i izabrala  Upravni odbor kluba, iz reda književnika, koji čine Obren Ristić, Nebojša Đorđević,Milijan Srejić, Petar Gerov i Zoran Vučić. Za predsednika Upravnog Odbora izabran je Obren Ristić,  koji je ujedno i predsednik Književnog kluba “Branko Miljković” na period od sedam godina, na koji je i imenovao novog sekretara Nebojša Đorđevića. Novi,stari predsednik je upoznao članstvo sa radom književnog kluba između dve Skupštine, koji je ocenjen od strane prisutnih kao najuspešniji u istoriji kluba, jer pored izdaavačke delatnosti, ova institucija izdaje kao suuiizdavač časopis “Bdenje”, ima književni knokurs, na kojoj  dodeljuje prestižnu nagradu “Rade Tomić”, zatim poseduje sajt www. kul-tim.net koji je postigao značajne uspehe na konkursu nekih od Ministarstava, i koji ima devno oko 1.200 poseta u proseku, što je za ovakve medije u kulturi više nego dobar rezultat. Inače, ovaj književni klub ima dvoicfren broj članova Udruženja književnika.

U daljem toku Skupštine, izabrani su članovi Nadzornog odbora kluba, koji čine Dragče Milojić, Radomir Videnović Ravid i Adam Tomić.

Izborna Skupština je potvrdila odluku Upravnog odbora o isključenju Dalibora Filipovića Filipa iz članstva Književnog kluba “Branko Miljković” iz Knjaževca, zbog zolUpotrebe insignija (otvaranja lažnog računa u banci, falsifikovanja pečata) i ostalih uzastopnih radnji uperenih protiv ugleda kluba.

MONOGRAFIJA O PAJI JOVANOVIĆU

Aleksandra Radovanović    Kultura, Slikarstvo, Vesti

U Konaku kneginje Ljubice predstavljen prvi tom monografije o velikom slikaru Paji Jovanoviću, iz pera Nikole Kusovca, istoričara umetnosti, dugogodišnjeg istraživača i poznavaoca njegovog dela.

Prvi tom monografije “Paja Jovanović” koja je posvećena 150. godišnjici rođenja tog srpskog slikara, predstavljena je u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, i tom prilikom je najavljen njen drugi tom, za koji je rečeno da je u pripremi.

Autor prvog toma je istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji je rekao da su Srbi sa Pajom Jovanovićem “prvi put pokazali da nisu ratnici i borci, već da mogu da budu i umetnici”.

Prema njegovim rečima, Jovanovićev rad (1859-1957) je bio predmet sporenja, i neki su ga ocenjivali kičerskim, ali je on sam bio “oličenje razumevanja” - čovek dovoljno fleksibilan da dobije priliku da slika cara Franju Josifa, Karađorđeviće i Josipa Broza Tita, a koji na polju estetike ostaje svoj.

Kusovac je takođe ukazao da su se u Londonu, u prvoj polovini osamdesetih godina 19. veka o Jovanoviću pisali panegrici, dok se u Srbiji, u isto vreme, njegove slike nisu kupovale, a da je to krenulo tek pošto je patrijarh Georgije Branković naručio od njega grandioznu istorijsku kompoziciju “Seoba Srba pod patrijarhom Čarnojevićem”.

Monografija je kapitalno izdanje na 312 strana s više od 160 visoko kvalitetnih ilustracija umetnikovih slika, skica i studija, ikonostasa, ličnih predmeta, dokumenata, diploma, fotografija modela i ličnih fotografija, saopšteno je iz Muzeja grada Beograda.

Kao dugogodišnji istraživač i poznavalac Paje Jovanovića Nikola Kusovac je u knjizi opisao malo poznate scene iz njegovog privatnog i javnog života.

U pripremi i drugi tom monografije

Prateći slikarev život od rođenja, skromnih početaka i uspona do najmlađeg srpskog akademika i slikara svetskog glasa i renomea, Kusovac je čitaocu hronološki ponudio jedinstvenu sliku umetnikove ličnosti.

Prema rečima Tatjane Bošnjak iz Narodnog muzeja, u pripremi je drugi tom monografije - sistematski katalog Jovanovićevih dela, a njen autor je kustos Narodnog muzeja Petar Petrović.

Paja Jovanović je rođen u Vršcu 1859. Slikarstvo je diplomirao na Umetničkoj akademiji u Beču, a puno je putovao po Balkanu i pun utisaka stvarao žanr-slike.

Za sliku “Ranjeni Crnogorac”, izloženu na godišnjoj izložbi Akademije u Beču 1883. dobio je prvu nagradu i carsku stipendiju.

Godine 1895. dobio je dve značajne porudžbine za Milenijumsku izložbu koja je trebalo da bude održana u Budimpešti 1896.

Vlada kraljevine Srbije poručila mu je oko 1900. godine, za Svetsku izložbu u Parizu, da izradi istorijsku kompoziciju “Krunisanje cara Dušana 14. aprila 1346. godine”, za koju je dobio zlatnu medalju.

Umro je 1957. u Beču, a urna s njegovim pepelom, po njegovoj želji, preneta je u Beograd.

Izvor: RTS

MAKARTNI DOBIO GERŠVINA

Ivan Manojlović    Muzika, Vesti

Makartni dobio Geršvina

Bivši član ”Bitlsa” Pol Makartni primiće 2. juna u Beloj kući Geršvinovu nagradu za popularnu kompoziciju, koju dodeljuje Kongresna biblioteka Sjedinjenih Američkih Država.

U njegovu čast tom prilikom će nastupiti zvezde poput Stivija Vondera, Džerija Sejnfelda, Fejt Hil i Džonas Bradersa. Ovo je treći put da Makartni dobija Geršvinovu nagradu, a ona će mu biti uručena na koncertu koji će biti održan u Beloj kući. Među ostalim izvođačima koji su obznanjeni u ponedeljak su pevač i gitarista grupe ”Vajt strajps” Džek Vajt, vođa ”Fu fajtersa” Dejvid Grol, Elvis Kostelo i drugi.

Stivi Vonder je prošle godine dobio ”Geršvina” - najvišu nacionalnu nagradu u oblasti pop muzike, od predsednika SAD Baraka Obame. Nagrada je uvedena 2007. godine, a tada ju je dobio Pol Sajmon.

Izvor: o21