NOVI BETMEN NA LETO 2012.

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

LOS ANĐELES - Nastavak filma “Mračni vitez” o čoveku-slepom mišu Betmenu stići će u bioskope 20. jula 2012, saopštila je kompanija Vorner (Warner).

Režiser “Mračnog viteza” iz 2008. bio je Kristofer Nolan, koji je snimio i film “Betmen počinje”, 2005. “Mračni vitez” zaradio je u svetu više od milijardu dolara.

Uloga Džokera (Joker) glumcu Hitu Ledžeru (Heath Ledger) donela je posthumnog Oskara.

Kompanija Vorner nije saopštila druge detalje o idućem Betmenu.

“KONSTANTINOV KRST” LJUBICE MILETIĆ

Nebojša Đorđević    Vesti

SRPSKA KNJIŽEVNA ZADRUGA OBJAVILA JOŠ JEDNO PESNIČKO IZDANJE

BEOGRAD - Jedna od izuzetnih pesnikinja srpske književnosti Ljubica Miletić objavila je novu pesničku zbirku “Konstantinov krst”, i to u “Maloj biblioteci” Srpske književne zadruge.

Ovaj svojevrsni putopis kroz vreme od početaka hrišćanstva do bombardovanja Srbije, kroz predele od antičke Medijane ( Niš) do carskog Konstantinopolja, pesme ove zbirke su i celoviti venac u slavu svetog cara Konstantina i njegovog prekretničkog Milanskog edikta.

Ediktom, izdatim pre skoro 1.700 godina ( 313), prekinuo je verske progone hrišćana i osnovao prvu hrišćansku državu.

Pesnikinja je objasnila da je, pevajući o Konstantinovom grandioznom delu, poput Konstantinopolja, drugog Rima, videla u njegovoj sudbini pada u turske ruke “paradigmu za stradanje Srbije, Kosova i hrišćanskih svetinja širom Balkana”.

Miletićeva (na fotografiji) otkrila je da je NATO ušao na Kosovo 11 juna što je po starom kalendaru 29. maj i poklapa se sa danom pada Carigrada 1453. u turske ruke i ona je ” čula kamen, vodu i vazduh kako govore i na Bosforu i na Kosovu na isti način”.

Izvor: Glas javnosti

LIVNICA ISKOPANA PORED KULE NEBOJŠE

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

Otkriveni ostaci livnice za topove iz 18. veka u blizini Kule Nebojše u Beogradu. Livnicu koristili Karađorđevi ustanici.

Pored srednjovekovne beogradske Kule Nebojše, čija je rekonstrukcija i pretvaranje u muzejski prostor u završnoj fazi, otkriveni su ostaci livnice za topove i arsenala iz 18. veka koje su koristili Karađorđevi ustanici.

Iskopine ovih objekata između Kule i Donjogradskog bulevara obišao je ministar kulture Nebojša Bradić, a čulo se da se za topolivnicu dugu 92 metara znalo od ranije, ali da nije bilo poznato u kakvom je stanju.

“Dobro očuvani ostaci su pronađeni tokom rekonstrukcije Kule Nebojše i okolnog prostora i to je samo mali deo objekta koji se jednim delom prostire ispod Donjogradskog bulevara”, rekao je naučni saradnik arheološkog muzeja Marko Popović.

Prema njegovim rečima, “tek sada kreće prava arheologija”.

Nebojša Bradić je izjavio da je otkriće topolivnice još jedan signal potencijala koje ima Beogradska tvrđava, a nakon obilaska Kule izrazio je optimizam da će njena rekonstrukcija i pretvaranje u muzej biti gotovi i pre kraja juna, što je bio rok za završetak poslova.

Još se očekuje da “Grčka kompletira muzejsku postavku o Rigi od Fere”, rekao je Bradić.

Radove zajednički finansiraju Srbija i Grčka, čiji je nacionalni heroj, revolucionar i heroj Riga od Fere bio utamničen u Kuli Nebojši. Ovaj borac protiv Otomanske imperije tu je i ubijen.

Jedan deo muzeja biće posvehcen Rigi od Fere, drugi borbi Srba za oslobođenje od Turaka a treći Srbiji i Grčkoj, kao zemljama oslobođenim od Otomanskog carstva.

Bradić i novinari obišli su sva tri sprata rekonstruisane Kule, kao i višenamenski kulturno-izložbeni prostor koji je sagrađen pored nje, u ispražnjenom zemljanom nasipu pored bedema tvrđave. Tu će biti održavani koncerti, predstave, izložbe, simpozijumi i druge aktivnosti.

“Kula Nebojša je izuzetno važan segment srpske istorije, ali i istorije Balkana”, rekao je ministar kulture Srbije i ocenio da će novi muzej biti “identitetski model” modernog funkcionisanja muzeja - “ne više kao kolekcije već kao živog mesta”, na kojem će moći da se uči, i koje će biti u službi kulturnog turizma.

Izvor RTS