KAKO POSTATI PISAC

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti


Poslednji roman Mome Kapora objavila SKZ

Mesto u vrhu velikog gostinskog stola u Srpskoj književnoj zadruzi, gde sede pisci čija se knjiga predstavlja, juče je bilo prazno. Govorilo se o poslednjem romanu Mome Kapora, nedavno preminulog slikara i književnika, „Kako postati pisac” (roman - priručnik), koji se pojavio krajem januara, neposredno pred odlazak autora na lečenje u Istanbul.

Rukopis romana Kapor je predao SKZ u decembru prošle godine. O knjizi su govorili Darko Tanasković i Dragan Lakićević, odlomke iz romana čitao je Srba Milin, a predstavljanju knjige prisustvovali su, između ostalih, supruga Ljiljana, Rada Đuričin, Matija Bećković, prijatelji i poštovaoci pisca.

Momo Kapor, podsetio je Darko Tanasković, upoznao se sa „plavim knjigama” SKZ u stričevoj kući, a onda je postao autor ove izdavačke kuće. Našem najstarijem i najuglednijem izdavaču darivao je tri svoja poslednja naslova: „Ivanu”, „Ispovesti” i sada „Kako postati pisac”. Tako je Kapor pomogao Srpsku književnu zadrugu u ovim teškim vremenima kada to ne čine oni čija je to obaveza. Roman „Kako postati pisac” napisao je akademik Kapor, akademik života, lepote i ljubavi. Reč je o knjizi punoj ljubavi, jer Kapor bez ljubavi nije umeo da živi. Njegova olovka je pisala srcem, a pisaća mašina pratila ritam srca. Ova knjiga je, na neki način, rezime svega što je napisao, u njoj su i „Provincijalci” i „Foliranti”. Sa ovom knjigom nastavljamo dijalog sa piscem i samima sobom.

„Kako postati pisac”, ističe Dragan Lakićević, pitaju se oni koji tek počinju da pišu i oni koji su već štampali desetine knjiga i dobili mnoga priznanja. Veliki znalac čovekove prirode i duše, tananih osećanja i skrivenih misli, ali i tajni umetničkog zanata, Kapor se u ovom romanu bavio temom: kako postati pisac, u književnosti, u društvu, u sopstvenim očima. Pred čitaocima je duhovita anatomija književnog života i umetnosti - male i velike.

Iako Kapor nije voleo ni da sluša, ni da daje savete, u ovom romanu je i nekoliko citata velikih pisaca o „mukama s rečima”.

Orhan Pamuk: „Najteža je uvek prva rečenica”; Somerset Mom: „Postoje tri pravila za pisanje romana, ali, nažalost, niko ne zna koja su”; Tomas Man: „Pisac je osoba kojoj je pisanje mnogo teže nego drugima”; Stanislav Ježi Lec: „Savet piscima: ponekad samo treba da prestanete da pišete, ponekad i pre nego što počnete”; Ežen Jonesko: „Niko, u stvari, nikoga ne inspiriše, svako se inspiriše sobom i svojom teskobom, na kraju krajeva. I zaista je tako: sami smo sebi inspiracija kao i naša teskoba, može nas inspirisati i nečija tuđa teskoba, ali to nije tako dobro kao svoja”.

Izvor: Politika Z. R.

PRONAĐENA UKRADENA SKULPTURA HENRIJA MURA

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

Bronzana skulptura Henrija Mura ukradena 2001. iz jedne njujorške galerije pronađena je u sredu u Torontu.

Apstraktna skulptura nagnute figure, vredna 80.000 dolara, pronađena je u galeriji Mirijam Šil u Torontu, čija je uprava proverila njeno poreklo kada ju je jedan muškarac doneo u galeriju.

Pre nekoliko dana, u jednoj umetničkoj galeriji u Montrealu pronađena je ukradena slika Paula Klea.

Izvršni direktor londonskog Registra izgubljenih umetničkih dela rekao je da je činjenica da su oba dela pronađena u razmaku od nekoliko dana u Kanadi puka slučajnost.

Izvor: Blic Online/Beta

MAURICIO FERARIS U BIBLIOTECI BEOGRADA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Večeras (19) u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda savremeni italijanski filozof Mauricio Feraris održaće predavanje na temu „Od Goodbye Lenin do Goodbye Kant!”.

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku. Gosti predavanja biće Petar Bojanić i Ivo Kara-Pešić. „Paideia” je objavila njegov filozofski bestseler „Goodbye Kant”, delo koje je svojevrsni pokušaj da se na jasan način objasni centralni problem Kantove filozofije. Autor je pomenuti problem nazvao „transcendentalna zabluda - i sve nedaće koje iz toga proizilaze”.

Izvor: Blic Online/Beta

MARIJA ŠKORNIČKI - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Marija Škornički rođena je i živi u Valjevu. Poeziju je objavljivala u književnim listovima i časopisima: Naš trag, Bdenje, Naše stvaranje, Luča, Književne novine, Savremenik plus, Lipar, Nova Zora, Zlatna greda,Trag, Večernje novosti, Akt i drugima. . .

Zbornicima: Paunovo pero; Tragovi duše 2; Tragovi na pesku; Vršačka poetska susretanja; Almanah Dok čitaš…

http://www.balkanwriters.com/broj16/marijaskornicki16.htm
http://www.scribd.com/doc/19835849/Miris-Koze
http://www.tvorac-grada.com/knjige/scribd/drobnjackizapisi.html
www.poezin.net-elektronskabiblioteka,
www.knjizevnost.org , www.poetabg.com , www.poezijascg.com

Objavljenе knjige pesama -

Drobnjački zapisi (Bistrica, N.Sad - 2006),
Miris kože (Brankovo kolo, Sremski Karlovci - 2007.)
Kroz Jelisej (Orpheus, N.Sad - 2008)

Zastupljena je u Antologiji „Cvetna duša” - sastavio M. Lujo Danojlić (Matična bibl. „Ljubomir Nenadović”- Valjevo i Udruženje srpskih izdavača - Beograd /Valjevo 2009).

Zastupljena je i u „Izboru nikšićkog pjesništva” -biblioteka „Zavjet” koji je priredio Danilo Mijatović (Književna zajednica „Mirko Banjević”, Nikšić, 2009 ).

KNJIGA

- Dušku Trifunoviću


Horizont ne pravi razliku
Izmedju vilinih konjica
I zorenja zaveštalih

Pukla ravnica
A topole je gaze
Kao da slaze
U knjigu života

Sad bih da slušam
Šta piše duša
Bez cilja
Bez slova
Samo da svetli
Taj prostor što zrači
Kad sve se smrači
Ta knjiga
Taj njegov dom


SAT

- Dušanu Matiću


Starinski sat
Iscrtava koordinate
Između usana ljubljenih
Usana nemih
Zakucava
Pokušaje
Što cepaju svet
Na drame

Sa dugim klatnima
I tegovima
Između
Dva otkucaja srca
Osvaja i danas
I sutra
I kao obruči
Od tuči
Krv ruže
I čokota
Nadima se
Kao dojka
Probuđena
Bukom vodopada


SHARK

- Slavenu Radovanoviću


Razdanilo se
A dan Sv. Stevana
Kao zadnje gusarsko jedro
Zamaklo
Na otvorenoj pučini
Kriče galebovi
Oko pramca jedrenjaka

Da li zbog ajkula
Ili objave značajnog datuma
Morskog vuka
Tek čuje se salva
Do mračnih dubina

Vetar je povoljan
Nema ni oštrog stenja
Sunce smirilo morski
Bezdan
Sanjaru
Kidaj gromove
Razgrni tamu
Kroz vizije
-Jednog oficira-
Spokojno jurišaj


VEZ KAO LEPTIR

- Radmili Golubović-Leman


Vez kao leptir
Mirno vijuga
Na putu instinkta
Iako žudi
Za vilinim prahom

U korpi
Uzorak magle
Skladišti nebesa
I gle!
Preobražaj!

Mesečina kaplje
Na čežnju stihom
I cepa reči
I lovi ideje
I lepi na mape

A slast pogađa
Pravo u žile

Naglavačke!


LA MORTE

- Dušanu Škornički


U sobi moga oca
Sedim
A glas mi njegov u glavi
Zazidan
Poigrava kao lepet krila
U praznini

Promaja struji
Kroz zavese, senke, sećanja
Lista skice perpetuum-a
Duva u razapete skazaljke
Kao u bunar želja
Ulice

Iza stakla
Šum peraja drugog sveta
Nebeski valcer
I periferija

U sobi moga oca
Kao akvarel
Nižu se
Neiscrpna maštanja

PREDSTAVLJENA ZBIRKA PESAMA “GORSKI UZNEMIR”

Miroslav Mladenović    Poezija, Vesti

Inicijator i jedan od autora “Monografije bratstva Krsmanovića”, profesor doktor Milan Krsmanović, predstavio je večeras u Domu Vojske Srbije svoju najnoviju zbirku pesama “Gorski uznemir”.

Obraćajući se brojnim prijateljima lepe reči i sopstvenim bratstvenicima i poznanicima, Krsmanović je istakao da je cela zbirka “u dahu izašla iz njegove duše uskočke”.

“Danas, pred ovu promociju, malo sam rezimirao svoj dosadašnji rad i shvatio da sam, upravo u ovom zdanju, do sada predstavio 19 svojih knjiga, što stručnih, što monografskih, što zbirki pesama”, rekao je Krsmanović.

“Iz svog intelektualnog i duhovnog resursa, iznedrio je stihove pune krasote nežnosti, crpeći emotivne i jezičke sokove svoga zavičaja, čija bogatstva personifikuje, uliva ljudske osobine i vrline svakog travki izvoru, bujnim gorama”, rekla je pedagog Senka Žugić govoreći o zbirci.

Izvor: S - media/Tanjug