BEZ DLAKE NA JEZIKU

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

„Zvanicama se obratio predsednik kongresa, Nikola Nikolić. Osim gospodina Nikolića, u delegaciji su bili i potpredsednik, Petar Petrović, i gradonačelnica, Milica Milić.” Imena u navedenoj rečenici su naravno izmišljena, a pravopisna greška koju dočaravaju gotovo svakodnevna. Evo jednog školskog primera:

NEDOUMICE
Ime i prezime nije apozicija

„Beograd, glavni grad Srbije, leži na ušću Save u Dunav”. Deo rečenice smešten između dva zareza je apozicija. To je imenski dodatak koji znači isto što i imenica uz koju stoji i može da je zameni, dakle neobavezan je. Ako izostavimo imenicu Beograd, pa kažemo: „Glavni grad Srbije leži na ušću Save u Dunav”, smisao rečenice se neće promeniti i, što je najvažnije, neće biti dileme koji je to grad. Međutim, ako se „zvanicama obrati predsednik kongresa”, a u delegaciji budu i potpredsednik i gradonačelnica, rečenica će biti nejasna i nećemo znati o kome govori. Funkcije i zanimanja mogu bliže odrediti osobu, ali ne mogu u potpunosti zameniti njeno ime i prezime. Zato se ime i prezime kada stoji iza funkcije nikada ne odvaja zarezima od nje.

PRIRUČNICI
Beogradski frajerski rečnik

Treće dopunjeno izdanje Beogradskog frajerskog rečnika sadrži 7.008 odrednica i 6.418 fraza beogradskog slenga, koje je sakupio i priredio profesor filmske dramaturgije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti Petrit Imami. Ovaj zanimljivi vodič kroz slengovsku dušu Beograda sastavljen je od reči, fraza i psovki sakupljenih iz savremenih literarnih, dramskih i filmskih dela, štampe, radio i televizijskih emisija.
Petrit Imami je jedan od najpoznatijih hroničara slenga u Srbiji. Od osnovne škole prvo na papirićima, a sada na kompjuteru, svakodnevno strastveno zapisuje reči originalnog beogradskog govora.

ZANIMLJIVOSTI

Rogonje podsećaju na volove

Stara Grčka je imala jedno zanimljivo pravilo: ne treba kazniti nevernu ženu već muža koji je dopustio da do toga dođe. Tako su nesrećni muževi bili prinuđeni da glavnim trgom šetaju s rogovima na glavi. Italijanski naučnik Otavio Lurati smatra da dva roga predstavljaju dva falusa - muža i ljubavnika. Naš istaknuti lingvista dr Milan Šipka navodi još nekoliko mogućih puteva u nastanku izraza „nabijati rogove”. Kao jedno od najmaštovitijih on ističe priču o francuskom kralju koji je neke od svojih dvorana slao u lov sa namerom da dobije dovoljno vremena za zavođenje njihovih lepih žena. Prevareni muževi su imali zadatak da iz lova donesu rogove jelena i na dvoru su dobijali podrugljivi nadimak - rogonja. Neki smatraju da je poreklo reči rogonja u pomalo čudnom francuskom običaju da uškopljenim petlovima odseku kandže i usade ih na krestu. Tako bi ih razlikovali od „pravih” mužjaka. Druge pak prevareni muževi podsećaju na glupe i trome, spolno nezainteresovane volove.

Izvor: Blic Online Manuela Graf

OBNOVA STATUE HRISTA IZNAD RIO DE ŽANEIRA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Čuvena statua Hrista spasitelja sa raširenim rukama, koja se uzdiže iznad zaliva Rio de Žaneira trenutno je podvrgnuta restauraciji.

Jake kiše oštetile su površine na licu i rukama ogromne statue, na kojoj su tokom godina neka oštećenja izazvali i gromovi.

Vrednost radova započetih ove nedelje dostižu četiri miliona dolara. Prvo se obavlja zamena velikih površina na spoljašnosti statue ispod kojih se nanosi sloj betona. Radovi bi trebali da budu završeni do juna, a sredstva su obezbeđena donacijama, prenela je agencija AP.

Statua visoka 38 metara, podignuta na planini Korkovado iznad Rio de Žaneira i njegovih belih peščanih plaža 1931. godine, postala je prepoznatljiv simbol grada.

Projekat je uradio brazilski inženjer Eitor da Silva Košta, a statuu je izvajao francuski umetnik Pol Landovski.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: AP

U SPOMEN IMPERATORA HADRIJANA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Povodom obeležavanja kraja Rimskog carstva na teritoriji Velike Britanije, Hadrijanov zid, sagrađen pre 19 vekova, osvetljen bakljama celom dužinom. Ovim događajem obeležava se nedelja britanskog turizma.

Zid, koji je na teritoriji Velike Britanije svojevremeno štitio severnu granicu Rimske imperije, pre skoro 19 vekova podigao je rimski imperator Hadrijan. Ovog vikenda, grupa dobrovoljaca ga je osvetlila bakljama celom dužinom.

Dok se spuštala noć, dobrovoljci su upalili baklje na svakih 250 metara zida, dugačkog 135 kilometara. “Bakljada” se prostirala od Volsenda na severoistoku Engleske, do Bovesa na severozapadu.

Ovim događajem obeležava se nedelja britanskog turizma i 1.600 godina od kraja Rimskog carstva na teritoriji današnje Velike Britanije. Rimska vladavina britanskim ostrvom okončana je 410. godine.

Hadrijanov zid, koji je uvršćen na listu svetske baštine UNESKO-a, podignut je 122. godine, zbog odbrane imperije od plemena koja su naseljavala krajnji sever Britanije. Zid rimskog imperatora Hadrijana je najstariji antički spomenik u severnoj Evropi.

Izvor: RTS

GORAN POPOVIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Goran Popović, rođen je 24.04.1962. u Smederevu. Piše poeziju za sebe i prijatelje. Voli motociklizam, fotografiju,bavi se videomontažom. Omiljene izreke su mu: Ako je kratak dan, dugačka je godina…Ljubav je dovoljna ljubavi..


SREĆAN PUT


Ne daj sebe
u jedno neartikulisano svitanje,
zažmuri - mnogo je lakše,
nema smisla koncentričnom krugu.

Šta te briga,
nema odlikovanja,
razloga nikada nije ni bilo.

Smisao ne otpevane pesme
iza granice sutra,
zbogom nepoznati,
poveruj da postojiš.

Nasloni se na senku priče i
zažmuri,
zadovoljan sam.

Robovi novca, srećan put,
borite se, ostajte gomila
bez pobednika,
granice i okovi
ratujte kada nemate rešenja.

Sam pre rodjenja,
sam pre patnje,
očajnici hvala vam za
prostor ništavosti,
milost mi ne treba.

 

NESPREMAN ZA RAJ

Život je izmedju nas
vešto zagrizao naše slomljene nerve,
okamenio nam bliske i

izabrao lik sa dubokim korenom.

Kriza nam je na domaku nemira i
zdrobljen
tesnac
života nas guši,
izdišemo deo smrti.
Crno.

Da li smo to mi ?

Gluva ponoć i opala kosa,
zgužvana kutija cigareta i
kutak
drhtav,
izlomljen
sviće isti dan.

Kako biti svoj ?

Rastavljen na hiljade delova
nespreman za Raj,
nespreman sad i
ne preostaje ništa
do prilagoditi se i
ne biti svoj.

Kada će kraj ?

Mladost ogrnuta bolnom maštom i
surov zov praznine.
Nesklad.
To je naše doba,
to je gutalj alkohola,
gorčina uboda.

Znaću ko smo !

Gde ?
Monotonija iza i ispred,
ne treba mi uzdignuta glava,
dovoljna su sećanja,
ne brini,
držaćemo se za ruke na nebu.


EGIPTU VRAĆEN UKRADENI SARKOFAG

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

Faraonski sarkofag star tri hiljade godina vraćen je Egiptu iz Sjedinjenih Američkih Država, posle 126 godina. Pre dve godine zaplenila ga je američka carina u Majamiju, od jednog španskog trgovca koji je pokušao da ga proda, ali nije imao potvrdu o vlasništvu.

Faraonski sarkofag star 3.000 godina, vraćen je u subotu Egiptu, posle 126 godina od kada je ilegalno iznet iz zemlje, javile su agencije.

Šef Vrhovnog egipatskog saveta za antikvitete Zahi Havas izjavio je da su pregovori o vraćanju trajali godinu i po dana.

“Sarkogaf datira iz 21. dinastije (1081-931. godine pre nove ere), epohe iz koje imamo reltivno malo antikviteta”, naveo je Havas.

Drveni sarkofag, ukrašen religioznim tekstovima i slikama, u kojem je počivao jedan plemić, biće centralni eksponat izložbe koja će 7. aprila biti otvorena u Egipatskom muzeju.

Prema podacima egipatskih vlasti, sarkofag je iz zemlje prošvercovan 1884. godine i odnet u Španiju, a zaplenila ga je oktobra 2008. godine američka carina u Majamiju, na Floridi, od jednog španskog trgovca kioji je pokušao da ga proda, ali nije imao potvrdu o vlasništvu.

Izvor: RTS