ŽIVORAD NEDELJKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE “MEŠA SELIMOVIĆ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Foto: T. Nježić

Priznanje poetskoj knjizi „Ovaj svet”

Prestižno književno priznanje „Meša Selimović”, po odluci velikog žirija književnih kritičara, pripalo je Živoradu Nedeljkoviću za zbirku poezije „Ovaj svet” („Arhipelag”).

Dragan Bogutović, iz „Večernjih novosti”, kompanije koja dodeljuje nagradu, na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštio je da se ove godine, u kojoj se obeležava i stogodišnjica rođenja velikog pisca „Mešina nagrada”, inače ustanovljena šest godina nakon Selimovićeve smrti, dodeljuje 22. put.
Po njegovim rečima, ove godine glasala su 52 književna kritičara/teoretičara iz raznih gradova Srbije, od kojih je njih 15 svoj glas dalo knjizi „Ovaj svet” Ž. Nedeljkovića.

Na drugom mestu sa 14 glasova je „Ljetopis vječnosti” Žarka Komanina, a na trećem sa 12 glasova „Forward” Slobodana Vladušića.

Ovo je osmi put da poetska knjiga dobije „Mešu Selimovića”, a laureat Živorad Nedeljković je govorio o značaju nagrade i pisca čije ime priznanje nosi, a potom, između ostalog, rekao: „Ono što me posebno raduje jeste činjenica da je ove godine među uspelim proznim ostvarenjima(…) poverenje ukazano knjizi poezije. To potvrđuje da poezija u svakom, pa i ovom, vremenu, ipak nalazi svoje istinski posvećene čitaoce. Ta tumačenja doživljavam i kao snažan eho reči Meše Selimovića da poezija ‘traži slobodu za riječ i misao, i odriče savršenstvo svijeta koji je bog uredio. Snom živjeti, u nadanju, u čekanju, znači ne pristajati na ovo što jest’.

Verujem da medijska pažnja koja prati nagradu može podstaći i čitanje pesničkih knjiga u kojima se ili veliča ovaj svet ili mu se odriče savršenstvo.”
Nagrada „Meša Selimović” se sastoji od skulpture s likom pisca (rad Miroslava D. Savića), povelje i novčanog iznosa, a biće uručena polovinom marta na svečanosti u Narodnom pozorištu Beograd.

Izvor: Blic Online T.Nj

TUTANKAMON VEROVATNO UMRO OD MALARIJE I KOŠTANOG OBOLJENJA

Nebojša Đorđević    Vesti

Legendarni mladi faraon Tutankamon najverovatnije je umro od posledica malarije u kombinaciji sa koštanim oboljenjem, navodi se u istraživanju koje će sutra biti objavljeno u SAD.

Budući da je Tutankamon umro veoma mlad (u 20. godini, 1324. pre nove ere) i pošto nije imao naslednika, egiptolozi su spekulisali da su nasledne bolesti verovatan uzrok njegove smrti, rekao je Zahi Havas iz egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete.

Naučnici su za potrebe novog istraživanja koristili analizu DNK i rendgensko snimanje. Proučavali su 16 mumija od kojih je 11, uključujući i Tutankamona, bilo iz kraljevske porodice 18. dinastije.

Analize koje su trajale od 2007. do 2009. imale su za cilj da odrede krvno srodstvo među mumijama, kao i da utvrde da li je Tutankamon oboleo od naslednih bolesti.

Naučnici su prikupili dokaze da Tutankamon jeste bio sin Akenatona, supruga kraljice Nefertiti. Obe mumije imaju nekoliko identičnih morfoloških karakteristika a imaju i istu krvnu grupu.

Autori studije zaključili su i da je Tutankamonova majka najverovatnije mumija koja nosi oznaku KV35YL i čije je ime za sada nepoznato.

“Nalazi navode na zaključak da su za smrt Tutankamona najverovatnije odgovorni loša cirkulacija krvi u koštanom tkivu, uz slabljenje ili delimično uništenje kostiju, u sprezi sa malarijom”, napisao je Havas, jedan od glavnih autora studije. On je naveo i da je utvrđeno da je Tutankamon imao prelom noge.

Zaključke istraživanja sutra će objaviti publikacija Američkog medicinskog udruženja.

Naučnici su postavili dijagnozu u najvećoj meri zahvaljujući genetskim analizama. One su dokazale da su članovi Tutankamonove porodice patili od niza deformiteta nastalih kao posledica Kelerove bolesti koja razara koštane ćelije.

“Dijagnozu potkrepljuje otkriće štapova za hodanje i lekova u Tutankamonovoj grobnici”, naveli su stručnjaci.

Tutankamon i njegovi preci bili su gotovo nepoznati arheolozima dok 1922. u Dolini kraljeva, 500 kilometara južno od Kaira, nije otkrivena njegova netaknuta grobnica, čije se impozantno blago danas nalazi u muzeju u Kairu.

Izvor: Blic Online/Beta Foto:AFP

POLA VEKA FILMA FILMA “PSIHO”

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

50. GODIŠNJICA ČUVENOG TRILERA

Čuveni psihološki triler Alfreda Hičkoka “Psiho” proslavio je proteklog vikenda svoju 50. godišnjicu.
Za ovo ostvarenje, zasnovano na krimi romanu Roberta Bloka, niko nije bio zainteresovan u Holivudu, pa je Hičkok, koji je bio rešen da ga snimi, ponudio studiju Paramaunt da se odrekne svojih 250.000 dolara u zamenu za 60 odsto autorskih prava.

Ispostavilo se da je genijalni reditelj imao odličan osećaj jer je “Psiho” postao jedan od kamena temeljaca svetske kinematografije, a čuvena scena ubistva pod tušem kultna.

Ovaj niskobudžetni film, čije je snimanje koštalo svega 800.000 dolara, zaradio je više od 40 miliona dolara, a to je samo jedna od anegdota koja se vezuje za jedno od omiljenijih ostvarenja “majstora jeze”.

U čast obeležavanja pola veka ovog remek-dela horora, u subotu je u Los Andjelesu održana posebna projekcija kojoj su prisustvovali svi oni, još u životu, koji su učestvovali u njegovom snimanju.

Medju odsutnima bili su dvoje glavnih glumaca Entoni Perkins, nezaboravni Norman Bejts, koji je preminuo 1992. i Dženet Li koja je umrla 2004.

Hilton Grin, tadašnji asistent režije, ispričao je “Los Andjeles tajmsu” koliki je izazov za Hičkoka predstavljalo snimanje filma.

Slavni reditelj je želeo da svima u Holivudu dokaže da se može napraviti veliki film sa malo novca i bez ijednog zvučnog imena.

Ceo film snimljen je za mesec dana, ali je samo na scenu pod tušem, koja u finalnoj verziji traje 45 sekundi, potrošeno sedam dana uz korišćenje 70 kamera.

Grin je otkrio još jedan kuriozitet u vezi sa ovom poznatom scenom. Naime, probleme sa cenzurom nije izazvala prikrivena golotinja glavne glumice, a još manje krv, koja je zapravo bila topljena čokolada, već pojavljivanje WC šolje u kadru što se u to doba smatralo krajnje neukusnim.

Film je ostavljao izuzetno jak uticaj na gledaoce. Priča se da je ubistvo pod tušem svaki put dovodilo publiku u stanje kolektivne histerije tako da se vrištanje nastavljalo i tokom sledeće scene, u kojoj Perkins-Bejts pere kadu od krvi.

Jedan od gledalaca poslao je pismo Hičkoku navodeći da njegova kćerka više ne koristi kadu od kada je gledala film “Dijabolik”, a da nakon “Psiha” odbija da udje u tuš kabinu, pa pita reditelja šta da radi. Hičkok mu je hladnokrvno odgovorio: “pošaljite je na hemijsko čišćenje”.

“Sa ‘Psihom’ sam uspeo da filmsku umetnost upotrebim za stvaranje masovne emocije. Iza toga nema poruke upućene publici, nema prestižnog romana, pa ni velike interpretacije. Ono što uzbudjuje publiku jeste film u svom čistom izdanju”, kazao je jednom prilikom Hičkok.

Izvor: S-media/Tanjug

PROTIVOTROV STOUNOVOM FILMU “THE DOORS”

Miroslav Mladenović    Film, Muzika, Vesti

Premijera dugo očekivanog dokumentarca


Photo: www.layoutsparks.com

Dokumentarni film o grupi The Doors „When You’re Strange” stići će u američke bioskope 9. aprila, objavio je list „Variety”

Narator u filmu je holivudski glumac Džoni Dep, a režirao ga je Tom DiSilo. Film je skoro u celini zasnovan na arhivskim snimcima koji u većini nikada nisu prikazani. Film, koji će se prikazivati u ograničenom broju sala, premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Sundance festivalu. Među njegovim producentima je nekadašnji menadžer Dorsa Džef Džampol.

When You’re Strange je snimljen uz podršku članova legendarne grupe Reja Manzareka, Džona Densmora i Robija Krigera, kao i naslednika Džima Morisona. U nekoliko intervjua, Manzarek je kazao da je dokumentarac „protivotrov” filmu The Doors Olivera Stouna.

Posle Sundance festivala, film je prikazan na festivalima u Berlinu, Dovilu i San Sebastijanu. U dokumentarcu, koji traje 90 minuta, mogu se videti snimci snimljeni od osnivanja benda 1965. do Morisonove smrti 1971. Muzika iz filma biće u prodaji od 30. marta.

Izvor: e-novine.com

DE NIRO I SKORSEZE PLANIRAJU RIMEJK “TAKSISTE”

Ivan Manojlović    Film, Vesti

NASTAVAK ILI RIMEJK

Glumac Robert de Niro i režiser Martin Skorseze planiraju da snime nastavak ili rimejk zajedničkog kultnog filma “Taksista” iz 1976.

De Niro bi tako mogao ponovo da zaigra ulogu Trevisa Bikla, nestabilnog taksiste i veterana iz Vijetnamskog rata koji je opsednut namerom da počisti ulice Njujorka od nasilja i zločina.

Nakon tri i po decenije, slavni filmski tandem razmišlja o snimanju nastavka ili rimejka čuvenog filma, saznaje se iz izvora Berlinala koji dodaju da Skorseze ima, takodje, u planu da zajedno sa De Nirom realizuje još jedan film o mafijašima, prenose agencije.

Isti izvori navode da bi u projekat bio uključen i kontroverzni reditelj Lars fon Trir kao i scenarista “Takiste” Pol Šreder.

Skorseze je zajedno sa De Nirom snimio osam filmova.

“Taksista”, u kome pored De Nira glumi i Džodi Foster, bio je nominovan za četiri Oskara.

Izvor: S-media/Tanjug