NADAMO SE “OSKARU”

Nebojša Đorđević    Film

FILM „Zadnja stanica” o poslednjoj godini Tolstojevog života, u režiji Majkla Hofmana, juri dva „Oskara”: za najbolju žensku ulogu nominovana je Helen Miren koja igra Sofiju Tolstoj, a za sporednu mušku ulogu - Kristofer Plamer u ulozi velikog ruskog pisca.

Film je snimljen po istoimenom romanu američkog pisca Džeja Parinija (kod nas objavio „Dereta” u prevodu Gordane Popović) koji je pomagao Hofmanu da pretoči knjigu u scenario.

Parini, inače uvaženi profesor engleskog jezika na fakultetu Midlberi u Vermontu, takođe i pesnik, u specijalnoj izjavi za „Večernje novosti” kaže da je oduševljen pažnjom koja je poklonjena njihovom filmu, jer su pomenuti glumci bili nominovani i za Zlatni globus, a film imao i pet nominacija za američku nagradu „Independent Spirit”

- Zaista neverovatno za film o poslednjim danima Lava Tolstoja - kaže Parini.

* Hoćete li prošetati crvenim tepihom i prisustvovati dodeli „Oskara”?

- Naravno! Biću na ceremoniji u Los Anđelesu, takva prilika dobija se jednom u životu.

* Ima li šanse za „Oskara”?

- Iskreno, ne znam da li možemo da uzmemo ijednog, ali na neki način, nominacija je vredna kao i nagrada. Sama činjenica da je film u igri za „Oskara” dovodiće publiku u bioskope još mesecima.

* Jeste li zadovoljni kako je ispala adaptacija knjige?

- Film je prvoklasan, sviđa mi se, odlično su ga napravili. Hofman je uradio dobar posao, uhvatio je humor i patos romana. Ali naravno, film nije roman, nego odraz romana. Uvek je tako sa filmovima. U poslednjih godinu dana nije bilo puno dobrih filmova u američkim bioskopima, a mi predstavljamo film sa istinskim umetničkim težnjama i mislim da je uspeo da publici predstavi viziju Tolstoja. Nadam se da će stići i do Srbije.

Izvor: Večernje novosti B. Đorđević

POZORIŠNE NAGRADE ZA DŽUDA LOA I REJČEL VAJS

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

LONDON - Džud Lo (Jude Law) i Rejčel Vajs (Rachel Weisz) dobitnici su nagrade na najbolje glumce na Vest endu koju dodeljuju ljubitelji pozorišta.

Lo je nagradu Votsonstejdž (Whatsonstage) dobio za ulogu u “Hamletu”, a Rajčel Vajs je nagrađena za komad “Tramvaj zvani želja”.

Nova postavka komada “Čekajući Godoa”, sa Ijanom Makelenom (Ian McKellen) i Patrikom Stjuartom (Patrick Stewart), proglašena je za pozorišni događaj godine.

Rouan Atkinson (Rowan) dobio je nagradu za najboljeg glumca u mjuziklu, za komad “Oliver!”, koji je proglašen i za najbolji rimejk mjuzikla. Priznanje za najbolju glumicu u mjuziklu dodeljeno je Patini Miler (Miller), za ulogu raspevane časne sestre u komadu “Sister Act!”.

Komad “Jerusalim” Džeza Batervorta (Jez Butterworth) dobio je nagradu za najbolji dramski komad, dok je “Tramvaj zvani želja” proglašen za najbolji rimejk dramskog komada.

Za dobitnike nagrada na internetu je glasalo 46.000 ljudi.

Izvor: Glas javnosti

ŠARIF U “KRALJU LIRU”

Miroslav Mladenović    Film, Vesti

LOS ANĐELES - Egipatski glumac Omar Šarif (Omar Sharif) biće junak filmske adaptacije Šekspirovog (Shakespeare) “Kralja Lira” čija će se radnja odvijati u modernom Egiptu, objavio je list Varajeti, a prenele agencije.

Egipatski pisac Haled Al Hamisi (Khaled al-Khamisi), čiji je roman “Taksi” preveden na 20 jezika i bestseler je širom arapskog sveta, adaptiraće Šekspirovu dramu za veliki ekran.

Ime režisera biće saopšteno uskoro, a snimanje će početi do kraja godine.

Omar Šarif (77) je široj publici najpoznatiji iz filmova “Doktor Živago” i “Lorens od Arabije”.

Izvor: Glas javnosti

JUBILEJ OPERE NARODNOG POZORIŠTA

Ivan Manojlović    Kultura, Vesti

Izvođenjem opere “Madam Baterflaj”, Đakoma Pučinija Opera Narodnog pozorišta obeležava 90 godina od osnivanja. Prva predstava te opere igrana je 1920. godine u nekadašnjem Manježu, jer je zgrada Narodnog pozorišta bila oštećena tokom rata.

Opera Narodnog pozorišta obeležava 90 godina od osnivanja. Tim povodom biće izvedena opera “Madam Baterflaj”, Đakoma Pučinija, koja je premijerno izvedena 11. februara 1920. godine.

Prva predstava “Madam Baterflaj” ili “Gospođa leptirica”, Đakoma Pučinija igrana je i pevana u nekadašnjem Manježu u ulici Kralja Milana, jer je zgrada Narodnog pozorišta bila oštećena tokom Prvog svetskog rata.

Dirigovao je Stanislav Binički, predstavu je režirao Rudolf Fejfar, a scenograf je bio Jovan Bijelić.

U naslovnoj ulozi nastupila je Jelena Lovšinska, dok je lik Pinkertona tumačio Vojislav Turinski.

Kritika je uglavnom bila blagonaklona i isticala je da je “Gospođica Lovšinska imala i gipkosti i nežnosti i naivno radosnih akcenata, kao i akcenata duboko tragičnog bola, pa je njena Ćo-Ćo San veoma uspešna kreacija”.

Tragedija male Japanke nastavila je tokom proteklih decenija da očarava beogradsku publiku, usput je doživele nekoliko premijera, a postavku Dejana Miladinovića koja se igra već 25 godina publika će videti i večeras.

U ulozi Ćo-Ćo San nastupila je čitava plejada naših primadona, među kojima i Radmila Bakočević. Da bi što autentičnije ostvarila lik krhke Japanke, zbog visokog stasa, po sceni je hodala polusavijenih kolena.

“Stalno sam morala da budem u tom polusavijenom položaju. Moram reći da me ipak Baterflaj najviše i emotivno i fizički iscrpljivala. Ona je do te mere puna emocija”, rekla je primadona Opere Narodnog pozorišta Radmila Bakočević.

Emocije su bile prisutne i ovih dana, dok je na probi pred predstavu pratila svoju nekadašnju studentkinju, a danas solistkinju, Jasminu Trumbetaš Petrović u ulozi Ćo-Ćo San. I nju su tako na početku karijere pratile iskusnije kolege.

“Oni su mnogo bili posvećeni nama mladima pevačima, a i odnos starijih kolega je bio vrlo naklon”, rekla je primadona Opere.

Sa iskustvom od preko pola veka u Operi, Radmila Bakočević kaže da je nekada bilo više operskih predstava, što je za pevače najvažnije i nada se da će 100 godina Opere biti obeleženo u novoj zgradi.

Izvor: RTS

UMRO DAG FIGER

Nebojša Đorđević    Vesti

Pevač američke grupe “Nek”, najpoznatije po hitu iz 1979. godine “Maj Šerona”, Dag Figer preminuo je u 57. godini, nakon šest godina bitke sa rakom pluća, saopštila je danas njegova porodica.

U saopštenju porodice navodi se da je Figer umro juče u svom domu u Kaliforniji.

Figer je bio jedan od četvorice članova grupe “Nek”, osnovane 1977. godine.

Njihov debi album “Get d nek”, na kojoj se našao hit “Maj Šerona”, smiljen je za 11 dana za 17.000 dolara, preneo je Rojters.

Maj Šeronu” su zajedno napisali Figer i drugi član grupe Berton Aver, nakon što ih je 1978. godine obojicu odbila tinejdžerka Šerona Alperin. Šerona je tada imala 17, a Figer 26 godina.

Izvor: S-media/Tanjug