HAGAI ŠAHAM I RALF KIRŠBAUM NA “KOLARCU”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Beogradska filharmonija izvodi Dupli koncert Bramsa

Umetnici svetskog renomea, violinista Hagai Šaham i violončelista Ralf Kiršbaum nastupiće danas od 20 sati u Kolarčevoj zadužbini sa Beogradskom filharmonijom. Pod upravom jednog od vodećih američkih dirigenata Dejvida Alana Milera, oni će izvesti Dupli koncert Johanesa Bramsa.

Ralf Kiršbaum

Teksašana Ralfa Kiršbauma kritičari su uvrstili u grupu vodećih violončelista današnjice, dok kod Hagaija Šahama posebno izdvajaju spoj savršene tehnike i izuzetno snažne muzičke ličnosti i smatraju ga jednim od najboljih izraelskih violinista nove generacije. Zanimljivo je da će ova dva značajna umetnika na beogradskom koncertu imati prvi zajednički nastup, iako je Hagai Šaham ranije svirao Bramsov Dupli koncert u „Karnegi holu” sa Zubinom Mehtom, a Kiršbaum je isti koncert snimio za „BMG Classics”.

Hagai Šaham

Večerašnji koncert Beogradske filharmonije značajan je i zato što će na njemu premijerno biti izvedena „Virtuelna uvertira”, novo delo Nataše Bogojević (porudžbina Beogradske filharmonije).
Kompozitorka Nataša Bogojević već godinama živi u Čikagu, a poznata je po velikom broju nagrada za kompoziciju, od kojih se posebno izdvaja nagrada Uneska. Na programu koncerta će biti i „Proleće Apalačija”, baletska muzika američkog kompozitora Arona Koplanda.

Izvor: Blic Online M.Graf

KAPOROVA “IVANA” ZA POSEBNU PUBLIKU

Nebojša Đorđević    Knjige

Stara “Ivana” Mome Kapora, sada se u novom izdanju može slušati ili gledati, odnosno čitati na kompjuteru. Namenjena je posebnoj publici, onima koji zbog svog hendikepa nisu upoznali staru.

Nova “Ivana” Mome Kapora neobičnija je od svoje pet godina starije imenjakinje. U pitanju je knjiga čija se radnja ne upoznaje isključivo čitanjem.

“Ivana” na Di-Vi-Diju se može slušati ili gledati, odnosno čitati na kompjuteru, a namenjena je i posebnoj publici. Onima koji zbog svog hendikepa nisu upoznali staru.

Tvorci redizajnirane “Ivane” kažu da je u pitanju eksperiment, iako je ovakav vid izdavačke delatnosti na Zapadu uobičajen.

“Nije bilo potrebno više od 10-15 sekundi razmišljanja, kada je Momo rekao da, naravno da ćemo to da radimo, pa smo mi vrlo ambiciozno ušli u to ne znajući da ljudi na to nisu navikli jer se i ono u normalnom, grafičkom obliku sve ređe čita”, rekla je Milena Ninković, iz izdavačke kuće “AV files”.

Prema njenim rečima, disk je ilustrovan autentičnom Kaporovom grafikom, tako da čovek koji ne vidi može da je čuje, a onaj ko ne čuje može da pročita na ekranu, istakla je Ninković.

Ispunjenje obećanja

I može se zamisliti kako je izgledala dvadesetsedmogodišnja Ivana Jovanović, koja se početkom devedesetih iz Sarajeva vraća u rodno Šljivovo.

Kroz predele srpske varoši, pijace, seoske drumove, i starce koji provode dane pored kazana sa rakijom, čitaoce vodi glas Gorana Sultanovića.

“Kao i svi, kad vam bog da sve, onda ne vodite računa o onima koji su za neke stvari uskraćeni. To je pre svega lep gest izdavačke kuće koja je to radila, a meni znači ispunjenje jednog obećanja koje sam dao Momi u kafani”, kaže Sultanović.

Narator navodi da tri stotine stranica Ivane nije bilo lako pročitati, a svoju ulogu opisuje kao posredničku.

“Niko ne može da zamisli kako ja kad čitam zamišljam Anu Karenjinu ili Vinetua i to je jedna od stvari koje sam se plašio dok smo radili Ivanu, da možda nekim svojim doživljajem ne prejudiciram samu priču, ali sam se trudio da ostavim na volju i na izbor kako će slušaoci doživeti priču”, rekao je Sultanović.

“Taj redizajn vam ostavlja da maštate ono što je Moma hteo da vam ispriča, odnosno da napravite sebi viziju jer niko od nas knjigu ne doživi isto, pa možete razmišljati kako je vašoj podsvesti najzgodnije i da to gurnete u neku memoriju i ostavite ako vas bude dojmilo”, rekla je Ninković.

Deo prihoda za izgradnju sigurne kuće

Osim što je “Ivana” sada prilagođena osobama sa oštećenim sluhom ili vidom, deo prihoda od prodaje celokupnog tiraža namenjen je izgradnji treće Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja u Beogradu.

“Svako ko bude kupio bilo koji od diskova koji će u trenutku kad se ovo emituje biti u prodaji, učestvovaće jednim delom u izgradnji Sigurne kuće zajedno sa RTS-om i sa našom izdavačkom kućom”, kaže Ninković.

Ovaj kompakt disk prodavaće se i u knjižarama i na kioscima, a kupovinom, osim što uživate u spoju nekoliko umetnosti činite i dobro delo.

Za one koje je hendikep onemogućavao da uživaju u književnosti važno je da “Ivana” ne ostane usamljena.

Izvor: RTS

PUTOVANJE KROZ VREME I STILOVE ZLATKA MANOJLOVIĆA

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Zlatko Manojlović, jedan od najboljih gitarista bivše Jugoslavije, koji već četvrt veka živi u Nemačkoj, posle višegodišnjeg odsustva sa beogradske scene, nastupio je u Domu sindikata.

On je, sa svojim prijateljima, proveo publiku u svojevrsno putovanje kroz vreme i stilove.

U publici su dominirali pripadnici starije generacije, koji su pre 35 godina isto kao i večeras pevali nezaboravnu “Šošanu”, hit tadašnje Jugoslavije, za koji je Manojlović 1975. dobio prvu Zlatnu ploču, ali kako sam tvrdi, od tada je nikad više nije pevao, sve do večeras, na istom mestu gde mu je i uručeno priznanje.

Gitarista i kompozitor, koji je sarađivao sa svetskim imenima kao što su Eros Ramacoti, Džo Koker, Karlos Santana, Natali Kol, s nostalgijom se prisetio da je pre tačno 40 godina, kada je započeo profesionalnu karijeru, najpre u grupi “Dah”, a zatim u “Lordi”, po prvi put svirao u Domu sindikata.

“Teško je reći šta je najveći uspeh, ali nije loše probuditi se posle četiri decenije muzičke karijere, svestan da si san pretvorio u javu i ostvario svoje snove”, istakao je Manojlović, ali i odbio uzvikivanje publike “legendo”, jer, kako je kazao, “legenda je muzičar koji je umro i dalje je slavan, a mi ćemo se videti i za 40 godina, to vam obećavam”.

Od “Šošane”, preko albuma instrmentala “Zlatko i njegove gitare” (1980), čuvene kompozicije “Our Song”, koju je snimio 1992. sa Minhenskom filharmonijom i za tri nedelje prodao čak 800.000 ploča i kaseta, do novih kompozicija s poslednjeg albuma “Spring Time In Paris”, Manojlović je vodio publiku kroz bluz, rok, hardrok, evocirajući uspomene proteklih decenija.

Sa Manojlovićem nastupili su njegov sin Todor, student klasične gitare na Muzičkoj akademiji “Robert Šuman” u Dizeldorfu i supruga Izolda Barudžija, koju srpska publika pamti kao predstavnika Jugoslavije na takmičenju za “Pesmu Evrovizije” čak tri puta.

Njihov premijerni zajednički nastup u Beogradu kompozicijom “Ti si bio sve” oduševio je publiku.

Manojlović je ugostio i renomirane svetske muzičare, među kojima gitaristu bluz benda “Blues company” (Nemačka) Todora Todorovića, bubnjara i najboljeg u klasi na Muzičkoj akademiji u Kelnu Ulfa Štrikera. Ugostio je i basistu u bendu najpopularnije nemačke zvezde LaFee, Gorana Vujića, klavijaturistu Martina Draceka (Nemačka), gitaristu poreklom sa Kube i šefa katedre na Muzičkoj akademiji “Robert Šuman” Hoakina Klerča, kubanskog perkusionistu Lazaroa del Toro Vegu i našeg istaknutog bubnjara Dragoljuba Đuričića.

Soliste je pratio gudački orkestar “Habanera”, koji čine studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a pod dirigentskom upravom Aleksandra Sedlara Bogoeva.

Kraj dvočasovnog koncerta bio je u žešćem ritmu hardrok numere “Speed ljueen”, ali bez obzira na taj spektakularni završetak praćen bakljama i konfetama, publika je uspela da dozove na bis plejadu odličnih muzičara.

Pravi završetak jednog ovakvog muzičkog putovanja i treće večeri 11. Gitar art festivala bila je kompozicija “Summertime” Džordža Geršvina.

Izvor: RTS

19. ВЕЧЕ ОТВОРЕНОГ СРЦА У КЊАЖЕВАЧКОМ МУЗЕЈУ

Ivan Manojlović    Kultura

Завичајни музеј Књажевац у недељу 14.02.2010. организује 19. „Вече отвореног срца” поводом Дана љубави и вина. Гост вечери је др Петар Пауновић из Рајца, учитељ здравља, док је музички део вечери посвећен је представљању ђака ШОМО „Предаг Милошевић” из Књажевца, учесника на бројним међународним такмичењима.

Као и претходних година и овом приликом биће приређена изложба радова књажевачких стваралаца. На изложби ће бити представљено 25 аутора.

Програм 19. „Вечери отвореног срца” почиње у 19 часова у Галерији Завичајног музеја Књажевац.

Посебан део посвећен је дегустацији књажевачких вина, а поводом обележавања Св. Трифуна.

NAJUŽI IZBOR ZA NAGRADU “DESIMIR TOŠIĆ”

Miroslav Mladenović    Knjige, Vesti


TRI KNJIGE U IZBORU

Knjige “Filmski letak” Slobodana Šijana, “Političko groblje” Slavoljuba Djukića i “Globalizacija” Vladimira Vuletića ušle su u najuži izbor za nagradu “Desimir Tošić”, saopšteno je iz “Službenog glasnika”.
Imena dobitnika nagrade biće objavljena 19. februara, a autora najbolje knjige iz oblasti publicistike, objavljene u 2009. godini, očekuje novčana nagrada od 240.000 dinara.

Priznanje se dodeljuje i za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova, a “Službeni glasnik” će autora nagaraditi štampanjem knjige “sa njegovim potpisom”.

Nagrada “Desimir Tošić”, koju je 2008. godine ustanovio “Službeni glasnik”, dodeljuje se za najbolje publicističko delo, koje afirmiše istinu i pozitivnu kritiku društva i vremena.

Izvor: S-media Tanjug