ANSAMBL “KOLO” U JAPANU I KINI

Aleksandra Radovanović    Kultura, Muzika, Vesti

Nacionalni ansambl “Kolo” gostovaće od 4. februara do 16. marta u Japanu, gde će prirediti svojevrstan koncertni maraton od čak 26 nastupa, a zatim će tradicionalne srpske igre prezentovati u Kini, od 17. do 24. marta, u okviru manifestacije “Dani srpske kulture u NR Kini”, najavljeno je danas u Ministarstvu kulture.
Ministar kulture Nebojša Bradić ukazao je na veličinu i značaj ovog projekta za predstavljanje viševekovne srpske folklorne tradicije, ali i savremene igre u izvođenju jednog od najboljih srpskih ansambala. Bradić je najavio da će, pored centralnog događaja - nastupa ansambla “Kolo”, u Kini biti prikazani srpski filmovi u selekciji Filmskog centra Srbije i predstavljena izložba pirotskih ćilima Muzeja primenjene umetnosti. Podsećajući na prošlogodišnje predstavljanje kulture Kine u Srbiji i gostovanje Centralnog folklornog ansambla NR Kine u Centru “Sava”, Bradić je istakao da je i predstojeća manifestacija, povodom obeležavanja 50 godina diplomatskih odnosa Kine i Srbije, samo način jačanja tradicionalne saradnje dveju zemalja i prethodnica programa promocije srpske književnosti, plesa i pozorišta kineskoj publici.

Direktor “Kola” Radojica Kuzmanović je rekao da je ovo drugo gostovanje tog ansambla u Kini, posle 1955. godine, koje se realizuje na osnovu Protokola o kulturnoj saradnji između Srbije i Kine. Ansambl “Kolo” će otvoriti manifestaciju 18. marta nastupom u Nacionalnom centru za scenske umetnosti u Pekingu, jednoj od najprestižnijih scena u svetu, otvorenoj neposredno pre Olimpijskih igara 2008. Drugi koncert održaće u gradu Tjencin.

Povodom koncerata u Japanu, Kuzmanović je objasnio da je to gostovanje realizovano zahvaljujući saradnji sa koncertnom agencijom “Folklor riport” iz Tokija, koja obuhvata oko 60.000 članova, poklonika narodnih igara iz celog sveta. Članovi ansambla održaće 26 koncerata u Tokiju, Jokohami, Osaki, Nagoji, Kjotu, Kanazavi i sedam seminara na kojima će učiti Japance srpskim narodnim igrama. Kuzmanović je skrenuo pažnju da će tokom gostovanja “Kola” u Japanu i Kini, deo ansambla nastupati paralelno u Srbiji, a po povratku, beogradska publika će 6. aprila imati priliku da vidi program premijerno izveden u Kini.

Izvor: RTV PINK/Tanjug

“VODA IZ KAMENA” NAJPRODAVANIJI

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

ROMAN LJILJANE HABAJNOVIČ ĐUROVIĆ

Roman “Voda iz kamena” Ljiljane Habjanović Đurović prvi je na januarskoj listi bestselera internet portala “Knjizara.com”, odnosno pet pozicija ispred ovogodišnjeg NIN-ovog romana godine “Glasovi u vetru” Grozdane Olujić.

Roman “Voda iz kamena” je, prema istraživanju “Knjizare.com”, sprovedenom u 11 knjižara, najprodavanija knjiga u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj tokom januara, dok je na drugom mestu bestseler Haleda Hoseinija “Lovac na zmajeve”.

Treću poziciju na januarskoj listi bestselera “Knjizare.com” zauzima roman “Glad” Mirjane Bobić Mojsilović, a slede romani “Doktor Aron” Vuka Draškovića i “Pobednik je sam” Paula Koelja.

Izvor: S-media/Beta

ROMANI ZA IZGUBLJENU BUKEROVU NAGRADU

Miroslav Mladenović    Knjige, Vesti

Više od tri decenije nakon što je dobila nagradu „Buker” Ajris Merdok ima priliku da posthumno ponovi taj uspeh, pošto je jedna od 21 autora čije su knjige iz 1970. u konkurenciji za „izgubljenu” „Bukerovu nagradu”.

Pored romana „A Fairly Honourable Defeat” Ajris Merdok, u konkurenciji za nagradu su, pored ostalih, knjige „The Fire Dwellers” Margaret Lorens, „Bomber” Lena Dejtona, „A Guilty Thing Surprised” Rut Rendel i „A Clubbable Woman” Redžinalda Hila.

Izvor: Blic Online / Beta, AP

KRUNOSLAV ŠETKA - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Krunoslav Šetka rođen je 29.05.1971 u Konjicu, BiH. Do sada je objavio zbirku pjesama “Nemoj pjesniče” 2008., zbirku priča “Pismo nulte kategorije” 2009., roman “Jazz roman” 2009.
Dobitnik je prve književne nagrade 2008. od Herceg - novskog kazališta, na natječaju „Naš Čovjek” za najbolju kratku dramu iz Bosne i Hercegovine.

PUSTITE PJESMU NA MIRU NEK LUTA

Na improviziranim nosilima treskaju moja izmrcvarena slova
Najezda ljudi u kavanama ostavlja prazninu
za samoubojice i lopove,
da na koncu nitko nikome ne bi mogao suditi,
svi u istoj krađi osjećanja
raspodjeljuju novce na ljubav
što se utapa pri iskorištavanju, a mi za njom,
a mi oko nje, kružimo ko lešinari.

Ne prekidajte mi ovu pjesmu
iskidat ću dušu ko papir.
(sve će pse rastrgati vukovi
djeca će igračke i lutke pokušati balzamirati
nebo će srasti uz nebodere
djevojka će pravilnim ritmičnim pokretima ruku
tim dvjema nježnim granama smokve
obilježavati svoju putanju po zraku
koju će bojati kistovi bure
na ovom zategnutom platnu)

ZAOBILAZNICOM ILI PREČICOM
NA ISTOM SI PUTU
KRUŽENJA U PRIRODI
KRUŽENJA U DRUŠTVU

Nekad se poistovjetim

sa ljubavnicima

Gledam ih po klupama kako nešto šapuću
grle se i smijulje nečemu što samo oni znaju
pa se udaljavam koracima zavodnika
tako dugo sve dok; dok; dok;
se iz daljine ne vratim

sa zlobnicima

Gledam ih kako im lice obasja
neka čudotvorna svjetlost dok nanose bol
pa se udaljavam koracima čudotvorca
Zaustavljam prvog prolaznika i kažem mu
ti nisi ništa drugo nego; nego; nego;
prolaznik ode - bol ostane

sa djecom

Gledam ih kako se igraju u parku
pa se udaljavam koracima nevinosti

Blijedim. Iščezavam. Hlapim.
Kao kišne kapi past ću na zemlju.
Postat ću poplava. Nakon suše. Čovjek.

UMJETNICI

Njihova snaga izgoni sotonu iz skrovišta
i primorava da se svuče pred masama
Umjetnici nose temelj Zemlje na djelima
Upravljeni na desetine Božjih zapovijedi
iscrpljeni se vraćaju od kajanja
i mole za novu kaznu u svom skrovištu

Oni život ne dožive
Prolaznici su što plutaju društvom
te ih se tu i tamo katkad usidri
na njihovoj ravnoteži plime i oseke
Ni uz najbolje namjere
nemojte ih pokušati preobratiti
na vaše običaje
jer će temelji Zemlje početi kliziti

 

“BIG BEND” NA KOLARCU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Koncert “Big benda” RTS-a, pod nazivom “Aloun tugedr”, svrstan u Euroradio džez sezonu za ovu godinu, održaće se 8. februara u Kolarčevoj zadužbini. Radio prenos za evropsku publiku.

“Big bend” Radio-televizije Srbije, održaće koncert u Kolarčevoj zadužbini u ponedeljak, 8. februara, pod nazivom “Aloun tugedr” (Alone Together). Ovaj koncert svrstan je u “Euroradio džez sezonu 2009-2010 godine”.

Biće to treći put da se “Big bend” predstavlja publici širom Evrope, zemljama članicama Evropske radiodifuzne unije u odloženom radijskom prenosu.

Publika će moći da čuje muzički program koji će izvoditi solisti “Big benda” RTS-a, a koji su izvođači sami odabrali.

Džez orkestar Radio-televizije Srbije osnovan je 1948. godine pod imenom “Zabavni orkestar Radio Beograda”, da bi se 1954. godine odvojili gudači, a orkestar nastavio rad u formaciji u kakvoj je i danas.

“Big bend” RTS danas čine: trube: Dragoslav Stanisavljević, Marko Đorđević, Vladimir Krnetić, Nemanja Banović, Novak Mijović; tromboni: Igor Ilić, Aleksandar Marinković, Miloš Radonjić, Ivan Platner; saksofoni: Aleksandar Jaćimović, Zoran Rašković, Ljubiša Paunić, Kristijan Mlačak, Tihomir Jakšić; ritam sekcija: Petar Radmilović (bubanj), Ivan Aleksijević (klavir), Goran Potić (gitara), Branko Marković (kontrabas), Slobodan Božanić (bas gitara). Dirigent orkestra je Ivan Ilić.

Odloženi televizijski prenos biće 9. februara u 20 časova na kanalu RTS Digital.

Izvor: RTS