“ĐAVOLJA VAROŠ” ŠAMPION I U TRSTU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Film reditelja i scenariste Vladimira Paskaljevića osvojio je prvu nagradu u glavnom takmičarskom programu na 21. međunarodnom filmskom festivalu u Trstu.

U obrazloženju žirija navedeno je da je film ,,Đavolja varoš” (Devil’s Town) nagrađen „za hrabrost i jasnoću vizije mladog reditelja koji kroz preciznu montažu i odličnu režiju, otkriva grad koga su napustili bogovi…”

Međunarodni filmski festival u Trstu okuplja filmove centralne i istočne Evrope, a u glavnoj takmičarskoj konkurenciji učestvovalo je dvanaest filmova. Među njima bili su i kanski laureat - grčki film ,,Očnjak” reditelja Jorgosa Lantimosa, ,,Ordinary People” našeg Vladimira Perišića, kao i pobednik palićkog festivala, film ,,,Najsrećnija devojka na svetu” rumunskog reditelja Radua Žudea.

Prvi igrani film mladog Paskaljevića uspešan festivalski život je započeo u Karlovim Varima početkom jula gde je imao zapaženu svetsku premijeru. Početkom novembra na festivalu u Artini dobio je nagradu FIPRESCI za najbolji film koju dodeljuju filmski kritičari, a pre nedelju dana osvojio je specijalno priznanje žirija na festivalu u Palm Springsu, u Kaliforniji.

Već narednog vikenda predstoji učešće ,,Đavolje varoši” na festivalu u Roterdamu, najvećoj smotri debitantskog filma na svetu, na kome se u različitim selekcijama prikazuje oko 200 filmova. ,,Đavolja varoš” će biti prikazana u glavnoj selekciji ,,Svetla budućnost” (Bright future).

Izvor:B 92

SLOBODANU VLADUŠIĆU “VITALOVA NAGRADA”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

NOVI SAD - Slobodan Vladušić dobitnik je ovogodišnje “Vitalove” nagrade “Zlatni suncokret” za roman “Forward”, u izdanju Stubova kulture, saopštio je predsednik žirija Jovan Zivlak.

- Opredelili smo se za Vladušićev roman zato što u njemu vidimo plodonosnu etiku pripovedanja, snažnu pripovedačku kulturu i umetnički odgovorno posmatranje našeg sveta - rekao je Zivlak u Društvu književnika Vojvodine.

On je kazao da je karakteristika te nagrade, koja se dodeljuje 14. put, to što objedinjuje najbolju knjigu u svim žanrovima - od eseja, priča, književnih kritika do romana.

U najužem izboru za tu književnu nagradu bili su i roman Đorđa Pisareva “A ako umre pre nego što se probudi” i knjiga priča Ljljane Đurić “Svi na kraju kažu mama”.

Svečana dodela nagrade “Zlatni suncokret”, koja donosi novčani iznos od 5.000 evra i troškove štampanja1.000 primeraka knjige, kao i odgovarajući honorar autoru, biće krajem februara u Beogradu.

Izvor: Glas javnosti

FEBRUAR UZ PAKA DE LUSIU I AIR

Ivan Manojlović    Muzika, Vesti

11. Guitar Art Festival

Photo: Air

Najpoznatiji festival gitare u Srbiji, gde će se predstaviti značajni svetski i evropski majstori gitare održaće se od 9. do 14. februara

Jedanaesti po redu Guitar art festival obeležiće zvučna imena svetske, evropske i domaće muzičke scene. Organizatori i prijatelji festivala najavili su “kvalitetan muzički i bogat prateći program festivala”, na konferenciji za novinare održanoj u sredu u Skupštini grada.

Među izvođačima kao najinteresantniji se izdvojio sastav Air, koji će po prvi put nastupiti u Beogradu 10. februara u Beogradskoj areni. Air koji je nastao 1995. godine, skraćenica je za francuske reči “Amour, Imagination, Reve” (Ljubav, Mašta, San), što je upravo i najbolja odrednica njihove muzike. Bend predvode Nikola Goden i Žan Benoa Dankel koji su krenuli na veliku svetsku turneju 26. novembra povodom objavljivanja aktuelnog albuma „Love2″. Svetsku slavu stekli su još sa albumom „Moon Safari” objavljenog 1998. godine. Kao predgrupa Air-u publici će se predstaviti Holandska zvezda Jana Šra. Atraktivna pevačica popularnost je stekla predvodeći holandsku pop atrakciju Room Eleven, a u Srbiju dolazi sa svojim novim bendom.

Virtuozni španski gitarista Pako de Lusija nastupiće 12. februara u Sava Centru. Verovatno najveći flamenko umetnik svih vremena upravo će iz Beograda zvanično otvoriti svoju novu svetsku turneju. De Lusija je dvogodišnju koncertnu pauzu iskoristio za rad na novom albumu koji se očekuje još od 2004. godine.U sklopu ovogodišnjeg festivala biće održano preko 17 koncerata izvođača gitarske muzike uglavnom.

Prateći program festivala biće majstorske radionice i predavanja koja će se odvijati na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u sklopu dnevnih aktivnosti, istovremeno u više učionica. Učenici aktivno ili pasivno učestvuju u časovima gde kroz direktan kontakt, razgovor i sviranje razvijaju svoj emotivni doživljaj, gradeći edukativni značaj festivala.

U planu jedanaestog po redu Festivala je i organizacija koncerata po unutrašnjosti Srbije, a u planu su već prvi koncerti u Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Podgorici. Festival je već tradicionalno prisutan i u Crnoj Gori, gde se održava „Guitar Art Summer Festival” na Kanli kuli u Herceg Novom, a takođe, već više od deset godina, u saradnji sa operom i teatrom „Madlenianum” organizuje „Ciklus klasične gitare u Madlenianumu”.

„Guitar Art Festival” je nastao 2000. godine i danas predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svetskih gitarista. Primarni cilj čitavog projekta jeste razmena znanja, prakse i iskustva, kao i upoznavanje sa domaćim i svetskim tokovima u savremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadgradnja edukativnoj osnovi.

Izvor: e - novine com Iva Klisić

PASKALJEVIĆ OTVARA SAN SEBASTIJAN

Miroslav Mladenović    Film, Vesti

Film Gorana Paskaljevića ,,Medeni mesec” otvoriće 23. aprila Međunarodni filmski festival u tom španskom gradu.

Paskaljeviću će na Festivalu takođe biti je uručena specijalna nagrada za humanost, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

To visoko priznanje Paskaljeviću će, kako se ističe, uručiti gradonačelnik San Sebastijana.

Film ,,Medeni mesec” je, posle svetske premijere na Venecijanskom festivalu, trijumfovao na Međunarodnom filmskom festivalu u Valjadolidu u Španiji, osvojivši tri najveće nagrade: ,,Zlatni klas” - grand pri festivala, nagradu publike i nagradu međunarodnog žirija kritike FIPRESCI.

Španski distributer ,,Vanda vision” najavio je bioskopsku premijeru Paskaljevićevog filma, koji će biti prikazan širom te zemlje od 30. aprila.

Nakon San Sebastijana, ,,Medeni mesec” će biti predstavljen i na filmskim festivalima posvećenim borbi za ljudska prava u Londonu i Njujorku.

Izvor: B 92

ARCTIC MONKEYS I KASABIAN U TRCI

Ivan Manojlović    Muzika, Vesti

Grupa Arctic Monkeys dobila je šest nominacija za nagrade koje dodeljuje muzički časopis New Musical Express, dok je jednu nominaciju manje dobio sastav Kasabian.

Obe grupe nadmetaće se u kategorijama najbolji britanski bend, najbolja grupa uživo, najbolji album i najbolji video spot kao i za nagradu čitalaca NME-a.

Osim tih pet nominacija, grupa Arctic Monkeys dobila je i jednu za najbolju pesmu, za numeru ,,Crying Lightning”.

Grupa Muse nadmetaće se za četiri nagrade, među kojima i za najbolju grupu.

Sastav Oasis, koji se prošle godine raspao, takmičiće se za tri nagrade.

Za najbolji strani sastav nominovani su Green Day, Kings of Leon, Paramore, Vampire Weekend i Yeah Yeah Yeahs.

U kategoriji najbolji solo izvođač nominacije su dobile pevačice Lady Gaga i Florence and the Machine, reper Dizzie Rascal, pevač Jamie T i Julian Casablancas - vođa grupe Strokes.

Nagrade će biti dodeljene 24. februara u Brikston akademiji u Londonu.

Izvor: b 92