SPECIJALNO PRIZNANJE GLUMICI MIRJANI KARANOVIĆ U FRANCUSKOJ

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Glumica Mirjana Karanović dobila je specijalno priznanje (special mention) na internacionalnom festivalu autorskog filma u francuskom gradu Arasu, za ulogu u filmu “Tamo i ovde” Darka Lungulova, saopštili su danas producenti.

Film “Tamo i ovde” prikazan je u zvaničnoj festivalskoj konkurenciji “European Competition”. To je jedanaesto priznanje za ostvarenje Darka Lungulova na međunarodnim festivalima, kao i peto priznanje Mirjani Karanović, navodi se u saopštenju.

Žiri je radio u sastavu: reditelji Filip Liore iz Francuske i Emili Atef iz Nemačke, francuski glumci An Konsinji i Olivije Gurme i producent iz Francuske Kristof Rosinjon.

Film “Tamo i ovde” 16. novembra je prikazan i na intenracionalnom festivalu u Solunu, u programu “Balkan Survey”, a reditelj je u programu za razvoj scenarija “Balkan Fund” predstavio svoj sledeći projekat “Spomenik Majklu Džeksonu”.

Do kraja novembra filmu “Tamo i ovde” predstoje nastupi na festivalu “Put svile” u Turskoj i na festivalu u Orenburgu u Rusiji.

Izvor: Blic Online / Beta Foto: ALO

OTVOREN NOVOSADSKI DŽEZ FESTIVAL

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

NOVI SAD - Zbog dana žalosti povodom smrti patrijarha Pavla, Novosadski džez festival otvoren je pet minuta posle ponoći, malo više od četiri sata kasnije u odnosu na ranije predviđen termin.

U velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, na početku 11. po redu internacionalne muzičke manifestacije, minutom ćutanja odata je pošta preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve.

Prvi izvođači bili su gosti iz Sjedinjenih Američkih Država “New York voices trio” i “Charlie Hunter duet”.

Koncert Zdenke Kovačiček i trija pomeren je za drugo festivalsko veče koje održan je u četvrtak. Tada su se publici, takođe, predstaviti mađarski ansambl “Đabe”, Herb Geler i Roberto Magris juropien kvintet, kao i sastav “Soul aktivejšn” sa Rokom Golobom.

Izvor: RTV

LINKOLNOVO PISMO DEČAKU NA AUKCIJI

Mirjana Živić - Mitić    Kultura, Vesti

Pismo koje je 16. američki predsednik Abraham Linkoln poslao jednom dečaku pre oko 150 godina naći će se na aukciji u Filadelfiji, preneo je BBC.

Džordž Paten, koji je 1861. imao osam godina, prisustvovao je sa svojim ocem, novinarom, konferenciji za štampu koju je organizovao Linkoln. Prijatelji malog Patena iz škole nisu verovali da je on video predsednika, pa je Linkoln napisao pismo kako bi pružio dečaku dokaz. “Za svakoga koga interesuje, video sam se i pričao sa gospodinom Džordžom Ivansom Patenom, prošlog maja, u Springfildu u Ilinoju. S poštovanjem, A. Linkoln”, navedeno je u pismu, koje je predsednik napisao na molbu dečakovog učitelja.

Kako ističe kuća “Rab kolekšen”, koja prodaje pismo, za sada nije poznato da je još neki Linkolnov rukopis upućen detetu preživeo zub vremena. Početna cena pisma je 60.000 dolara.

Izvor: Blic Online

ARSEN DEDIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Arsen Dedić je rođen u Šibeniku 1938. godine. U rodnom gradu završio je gimnaziju i srednju muzičku školu. Neko vreme studira na Pravnom fakultetu, no ljubav prema muzici ipak je jača, pa prekida studije prava i 1959. upisuje Muzičku akademiju, na kojoj diplomira u veljači 1964. Kao flautista svira u više ansambala i orkestara, osniva i vodi Kvartet flauta. Bio je član nekoliko grupa kao što su Zagrebački vokalni kvartet, Prima, Melos i dr. Osnovno mu je određenje muzika ali spajajući muzičke i poetske sklonosti prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio.

Objavio je:
Objavljuje stihove u Poletu, Prisutnostima, Književnim novinama, Književniku, a prvi put je nagrađen je u splitskom Vidiku. 1971. objavio prvu knjigu - Brod u boci, koja je prodana u šezdesetak tisuća primjeraka. Zabranjena knjiga mu je sedamnaesta zbirka poezije.

O ZAVIČAJU

Zavičaj radi samo u srpnju i kolovozu.
Moj zavičaj je onoliko koliko ja odredim.
Zavičaj mi ne može odrapiti nekoliko godina naklonosti -
uvjetno.
Sunce tuđeg neba dalo je sjajnih rezultata.
Zavičaj je naivan.
Utrapi mu se tko god stigne.
Zavičaj ima skroman glazbeni ukus.
Najlošiji tekstopisci drmaju zavičajem.
Zavičaj ima kvadraturu vikendice.
Ljubav prema zavičaju je neuzvraćena.
Zavičaj na putu.
Zavičajem protiv zavičaja.

PADOVA

Usred zime
i ljeti
ovi su ljudi kao sveci.

Padova

Usred zime
i ljeta
svaka su vrata kao sveta.

Padova

Na svakog su od nas pale
sjene potopljene katedrale.

Padova

Ja bih još vrućine;
bez svjetla sam i topline.

Padova

Sve se oko toga vrti:
okus igre, okus smrti.

Padova

Nek’ se ova muka svrši,
il’ u tijelu,
il’ u duši.


MEDICINSKE SESTRE

mi nemamo svojih sestara
naše majke su na lomačama
moja sestra bačena je
u zajedničku šibensku jamu
bezimena
naše kćeri se progone
učeći djecu
koja nas ne prepoznaju
govoreći tajanstvene jezike
vi se drage sestre
bavite najgorim dijelovima naših tijela
a lažne suložnice
na našim gorkim temeljima
grade neuspjeli ljubavni stup
dok vi na ratištima
sakupljate u svoje tople dlanove
neposvećenu krv
naših vojaka
nastranu liječnici
ali ja vama cjelivam
promrzle ruke
pomodrjele kao
dvije sleđene skuše

* * *

Pejzaži bez mora
nemaju zapravo nikog svog.
Oni jedino prema vjetru
određuju svoju sudbinu.
Pejzaži bez mora
ne vide,
jer imaju crni povez
preko očiju.
Njihovi stanovnici
su zatvorenici.
Jedu zatvorski kruh.
Njihovi stanovnici
su osuđenici,
ali već se polako probija
nebeska svjetlost,
koje se djeca boje.
I sve se otvara
kao izgubljena knjiga,
dok more udara
u vrata i u prozore.
Čini se:
sve će se odjednom
otvoriti.

 

PROVINCIJSKI KINO

U provincijskom kinu
vrijeme kao da stoji
tamo su još na cijeni
jučerašnji heroji

i nikad neće stići
do onih jadnih sala
Bergman, Antonioni,
filmovi novog vala

U provincijskom kinu
loše filmove daju;
tamo i danas pravda
pobjeđuje na kraju

 

STIHOVI NA KINESKOM

Ivan Manojlović    Kultura, Poezija

OD pre tri godine, kada su mu izašle izabrane pesme u Kini, Dragan Dragojlović je svojim stihovima sve prisutniji i zapaženiji u ovoj zemlji. Nedavno, u listu “People Weekly” ovog autora objavljeno je devetnaest pesama ovog autora kao i u književnom časopisu “Riders” koji se štampa u više od pet miliona primeraka i važi za najuglednije književno glasilo u Kini. Književni list “Public Reading” posvetio je Dragojloviću čak dve strane, prvu i poslednju. Uz 29 pesama, pesnikovu biografiju i sliku, dat je i tekst Liua Džanga koji piše: “Kao duša jezika, poezija nadilazi državne granice i ume da uskomeša srca čitalaca, pripadnika različitih naroda.

Zbirka pesama “Zavičaj smrti” Dragana Dragojlovića, u prevodu Liu Juenfang, poput munje u kišnom danu i baklje u tamnoj noći, mnogo toga mi je objasnila, uzburkavši mi osećanja. Kad je čitate, čitate jezgrovite, kratke, napete, srčane, dakle pesme u kojima je čitava duša jednog naroda i u kojima se sve vreme podseća čovečanstvo: budite protiv rata i čuvajte mir.”

Izvor: Večernje novosti D. Bt.