BOGDANU DIKLIĆU NAGRADA “PAVLE VUISIĆ”

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Za ukupan doprinos filmskoj umetnosti, Udruženje filmskih umetnika Srbije nagradu “Pavle Vuisić” dodelilo je ove godine glumcu Bogdanu Dikliću. Nagrada se tradicionalno dodeljuje na niškim “Filmskim susretima”, koji ove godine počinju 22. a završavaju se 28. avgusta.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade “Pavle Vuisić” za ukupan doprinos filmskoj umetnosti je glumac Bogdana Diklić, saopštio je organizator 44. “Filmskih susreta” u Nišu.

Odluku o dodeli nagrade “Pavle Vuisić” donosi Udruženja filmskih umetnika Srbije, na osnovu predloga poslednja tri dobitnika te nagrade, koja se tradicionalno dodeljuje na niškim “Filmskim susretima” od 1994. godine. Ranije je ta nagrada nosila naziv “Slavica”.

Savet 44. “Filmskih susreta” imenovao je žiri ovogodišnjih glumačkih ostvarenja, koji čine glumica Dara Džokić, predsednik, i članovi Isidora Minić i Goran Sultanović.

Na kraju Festivala, koji počinje 22. avgusta, a završava se 28. avgusta, žiri će saopštiti dobitnike zvaničnih nagrada: gran prija “Naisa” za najbolje ovogodišnje glumačko ostvarenje u srpskom filmu, kao i nagrade “Car Konstantin” i “Carica Teodora”, koje se dodeljuju za najbolju mušku i žensku ulogu.

Žiri će odlučivati i o dodeli povelja za izuzetnu mušku i žensku ulogu, kao i o nagradama za najuspešnije ostvarene epizodne uloge (mušku i žensku), a biće proglašen i najuspešniji debitant.

Na osnovu pravilnika festivala, žiri će specijalnu nagradu moći da dodeli, prvi put, i stranom glumcu za ostavernu ulogu u srpskom filmu.

Novčani iznos “Naise” ove godine je 180.000 dinara, dobitnici nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu dobiće po 130.000 dinara, nosioci povelja po 100.000 dinara, a najbolji epizodisti i najbolji debitant biće nagrađeni sa po 80.000 dinara.

Na ovogodišnjem niškom festivalu biće prikazano 14 filmova, od toga osam premijera. Savet festivala usvojio je i bogat program pratećih manifestacija.

Večeras će na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, u najavi zvaničnog programa od subote, biti prikazan film “Maradona” Emira Kusturice, kao poklon-film niškoj publici, najavljeno je iz Niškog kulturnog centra, koji je i organizator susreta glumaca.

Izvor: RTS

MIKELANĐELOVI CRTEŽI U BEOGRADU

Ivan Manojlović    Slikarstvo, Vesti

Originalni radovi renesansnog umetnika Mikelanđela Buonarotija prvi put će se naći pred beogradskom publikom od 24. septembra do 15. oktobra. Izložba u Palati “Italija” posvećena predstavljanju remek-dela “Tondo Doni”.

Italijanski institut za kulturu potvrdio je da će originalni crteži renesansnog umetnika Mikelanđela Buonarotija (1475-1564) prvi put će biti izloženi u Beogradu od 24. septembra do 15. oktobra.

Izložba u Palati “Italija” u Beogradu organizovana je kako bi se publici u Srbiji predstavilo jedno od najpoznatijih remek-dela svih vremena, Mikelanđelova slika “Tondo Doni” (Sveta porodica) nastala najverovatnije u periodu između 1503. i 1506. godine.

Delo se nalazi u Galeriji “Ufici” u Firenci u originalnom okviru koji je dizajnirao sam Mikelanđelo.

Zahvaljujući zalaganju Italijanskog instituta za kulturu, Fondacija

“Kaza Buonaroti”, koja brine o Mikelanđelovoj autografskoj zaostavštini, odobrila je pozajmicu dva crteža koji su među najznačajnijima u kolekciji crtež Bogorodice i studija deteta za delo “Tondo Doni”.

Crtež Bogorodice je, prema jednoglasnoj oceni kritike, jedno od najboljih i veoma malobrojnih dela koje je kao svojeručni Mikelanđelov crtež glave sačuvano u integralnoj verziji.

Originalno delo “Tondo Doni” zbog izuzetnog značaje nemoguće je pozajmiti iz firentinskog muzeja, ali će slika publici biti predstavljena na reprodukcijama, rečeno je agenciji Beta u Italijanskom institutu za kulturu.

“Tondo Doni” je verovatno naslikana u slavu rođenja prvog deteta Angolija Dona, bankara iz Firence.

Delo prikazuje Svetu porodicu, novorođenog Hrista i Jovana Krstitelja, s nagim ljudskim telima u pozadini.

Mikelanđelovi “tondi” (kružni paneli) odlikuju se monumentalnošću proporcija, čvrstinom figura koje izgledaju kao da su vajane, svetlinom boja i dinamikom.

Izvor: RTS

“ODISEJ” NAJBOLJA PREDSTAVA TVRĐAVA TEATRA

Nebojša Đorđević    Vesti

Predstava „Odisej” nemačkog teatra Titanik proglašena je za najbolje ostvarenje na prvom pozorišnom festivalu „Tvrđava teatar” u Smederevu, saopštila je predsednica žirija, glumica Đurđija Cvetić

„Razložena mitska tema, uz upotrebu jakih simbola i znakova, potpomognuta savremenom tehnologijom, koja spaja Homerovo i današnje vreme, učinila je da priča o Odiseju postane prijemčiva i aktivira sva čula savremenog gledaoca”, rekla je Cvetićeva na završnoj festivalskoj konferenciji za novinare.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Marija Medenica za ulogu Tamare u predstavi Godo na usijanom limenom krovu Branka Dimitirijevića, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. „Marija Medenica je svojom maštovitošću i glumačkom invencijom uspela da netipičan lik Tamare učini mogućim i uverljivim”, naveo je žiri u obrazloženju za nagradu.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Milija Vuković za ulogu Dunda Maroja u istoimenoj predstavi pozorišta iz Kruševca. „Milija Vuković je ostvario lik Dunda Maroja najfinijim glumačkim sredstvima kojima je u sebi pomirio i lik zatvorskog čuvara i lik dubrovačkog gospara te nam učvrstio veru u komediografiju kao iskaz neuništivosti ljudskog duha”, ocenio je žiri.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Andraš Urban za režiju Bure Viljema Šeksipra, u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša. „Reditelj je svoju viziju Šekspirove drame sproveo filigranskom maštom i čvrstom teatarskom disciplinom, što je iznedrilo scensku bajku napregnutu protivurečnostima ljudskog življenja”, istakao je žiri.

Žiri je, takođe, naglasio da je „svojom inventivnošću koja stvara teatarsku čaroliju” Urban „otvorio nove puteve u sagledavanju smederevske tvrđave kao scenskog prostora”. žiri u kojem su bili Đurđija Cvetić, Goran Golovko i Nemanja Ranković sve odluke o nagradama doneo je jednoglasno.

Nagradu čini plaketa i novčani iznos od 50.000 dinara. Festival se odvijao od 11. do 20. avgusta u smederevskoj srednjevekovnoj citadeli despota Đurđa Brankovića.

Većina predstava igrana je u prostoru Despotovog dvora, Teatar Titanik je Odiseju izveo u Velikom kastrumu, dok su se programi uličnog pozorišta odvijali na centralnom gradskom trgu.

Izvor: e - novine com

NOVOSADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL - ČETVRTI PUT

Ana Čizmar    Vesti

NOVI SAD - Četvrti međunarodni novosadski književni festival, koji će ove godine okupiti preko šezdeset renomiranih pisaca iz zemlje i inostranstva počinje u ponedeljak, 24. avgusta.

Festival će otvoriti gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, a na otvaranju će nastupiti gudački kvartet, studenata postdiplomaca, “Innuendo”.

Večeri na Trgu mladenaca

Novosadska publika će od 24. do 27. avgusta književnike moći da sluša na Trgu mladenaca, posle 21 čas.

Prvo veče nastupiće Svetlana Bodrunova (Rusija), Milisav Savić, Anemete Kure Andersen (Danska), Marek Novakovski (Poljska), Nebojša Devetak, Šon O’Brajen (Engleska), Karsten Alnes (Noreška), Černa-Sabo Andraš (Mađarska) itd.

Narednih dana nastupiće, između ostalih, i Žan Portan (Luksemburg), Ivan Štrpka (Slovačka), Adrian Popesku (Rumunija), Hans-Mihael Špajer (Nemačka), Duško Novaković, Irina Mašinska (Rusija), Stevan Tontić (BiH), Slave Georgiev (Bugarska).

Laureat Maja Solar

Najvažniji Festivalski događaji najavljeni su za 25. avgust, utorak, kada će biti uručena Brankova nagrada Maji Solar u Sremskim Karlovcima i 26. avgust, sreda, na Trgu mladenaca, kada će biti uručena međunarodna nagrada “Novi Sad” istaknutom engleskom pesniku Šonu O’Brajenu.

Dobitnik nagrade 2007. godine je bio Žan Pjer Faj, pesnik, prozni pisac i filozof iz Francuske, a 2008. godine nagradu je dobio Okri, poznati nigerijski pisac, koji živi u Engleskoj.

Istog dana zakazan je simpozijum na temu Književnost i identiteti, na kome će učestvovati petnaest domaćih istaknutih književnih istraživača i filozofa.

Dve i po hiljade ljubitelja

Festival će i ove godine biti domaćin najboljim slem pesnicima Srbije. Takmičenje će trajati dva dana, 26. i 27. avgusta od 23 časa u kafeu “Bistro”.

Posebna komisija je odabrala deset polufinalista: Minja Bogavac (Beograd), Divna Bjelić (Novi Sad), Nemanja Arsović (Novi Sad), Marko Mazić (Novi Sad), Slobodan Ocokoljić (Čačak), Darko Burmudžija (Novi Sad), Darko Kozlovački (Novi Sad), Jovan Živković (Novi Sad), Branislav Živanović (Novi Sad) i Milan Mijatović (Beograd).

U toku Festivala biće organizovano oko 20 književnih i muzičkih događaja, a programe će, kako se pretpostavlja, pratiti oko 2.500 ljubitelja književnosti.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine