LEONARD KOEN U BEOGRADSKOJ ARENI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Koncert čuvenog kanadskog muzičara Leonarda Koena biće održan 2. septembra u Beogradskoj areni, najavljeno je danas.

Četiri decenije Koen je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih muzičara našeg vremena, figura čije delo vremenom dobija sve dublje značenje.

Beskompromisno se bavio najvećim temama ljudskog života: seks, duhovnost, religija, moć… i uvek potpuno svestan koliko su neuhvatljivi odgovori na pitanja koja postavlja. Put koji je prešao jeste ta neuhvatljiva materija njegovog rada, ali i razlozi zbog kojih njegove pesme nikad ne gube svoju ogromnu emotivnu snagu.

Njegov prvi album “Songs of Leonard Koen” iz 1967. godine otkrio je svetu njegov nesumnjivo ogroman talenat, a tu su se našle pesme poput “Suzan” - jedne od njegovih najpopularnijih numera, zatim “Sisters of mersi” , “So long Marian” i “Hej, dat is no vej to sej gud” koje su već odavno klasika.

Koen je rođen je u Montrealu, a svoju muzičku karijeru je započeo u Njujorku krajem šezdesetih godina 20. veka, a objavljivao je zbirke pesama i romane, još od 1950. godine, pre nego što se okrenuo muzici, navodi se u saopštenju.

Sa svoje 72 godine Koen i dalje stvara izuzetne pesme, i u isto vreme uživa u zasluženim počastima koje se odaju umetnicima sa statusom legende. Dokumentarni filmovi, nagrade, albumi-omaži i brojni umetnici željni da snime njegove pesme, govore o nemerljivom doprinosu koji je Koen dao.

Karte će uskoro biti u prodaji.

MITIĆU GRAN PRI U MAĐARSKOJ

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

ĐER - Satirični dokumentarni film Borisa Mitića “Do viđenja, kako ste?” dobitnik je Gran prija na 19. Medijavejv festivalu u mađarskom gradu Đeru, u konkurenciji 67 filmova iz 26 zemalja, saopšteno je iz Dribling pikčursa.

Nagradu za najbolji igrani film osvojio je “Apsurdistan” Fajta Helmera , za najbolji dokumentarac proglašen je “Bič akademi” Ruskinje Aline Rudnickaje, a za najbolji kratki film izabran je “Nekst flor” Kanađanina Denija Vilneva.

Mitićev dokumentarac je originalan prikaz srpske satirične aforistike, ilustrovan sa preko 400 “satiričnih dokumentarnih kadrova” snimanih tokom četiri godine po najudaljenijim sporednim putevima Srbije i Republike Srpske koji su povezani aforizmima “začinjenom” naracijom izmišljenog glavnog junaka u izvođenju Nebojše Glogovca.

Film je pretpremijerno prikazan u Beogradu na otvaranju Beldoks festivala početkom aprila, a u redovnoj bioskopskoj distribuciji naći će se u oktobru, uoči Beogradskog sajma knjiga kada će biti objavljen i ilustrovani scenario filma sa DVD-em.

Mitić sa svojim filmom “Do viđenja, kako ste?” nastavlja festivalsku turneju ove nedelje učešćem u takmičarskim programima u Madridu i Minhenu.

Prethodni njegovi filmovi, “Priti Dajana” i “Unmik Titanik”, učestvovali su na preko 100 festivala, osvojili 15 nagrada i bili prikazani na 16 televizijskih stanica.

Najnovije ostvarenje podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i Grad Beograd, a unapred su ga otkupile francuska, nemačka, švedska i finska televizija, a biće emitovan i u Mađarskoj, Grčkoj, Estoniji i u zemljama bivše Jugoslavije.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

REKONSTRUISANO LICE PRVOG EVROPLJANINA

Nebojša Đorđević    Nauka, Vesti

Forenzičar Ričard Niv, koji je radio rekonstrukciju lica Isusa Hrista, rekonstruisao lice osobe koja je naseljavala Karpate pre 35.000 godina.

Umetnička rekonstrukcija, muškog ili ženskog lica, zasnovana je na fragmentima lobanje i vilice pronađenim u pećinama jugozapadnih Karpata u Rumuniji.

Karakteristike lica upućuju na činjenicu da su rani Evropljani bliski srodnici afričkih predaka.

Rekonstrukcija lica obavljena je u sklopu predstojećih emisija koje će biti emitovane na televiziji BBC “The incredibal human”, koja će govoriti o ljudskom poreklu u evoluciji, od “mesta rođenja” Afrike, do migracionih puteva kojima su naši preci išli i nastanili čitavu planetu.

Forenzičar Ričard Niv je korišćenjem nađenih fragmenata, na osnovu”ponašanja” mekog tkiva, tačnije mišića koji obavijaju kosti lobanje, napravio model prvog Evropljanina od gline.

Iako je nemoguće na osnovu materijala koji je korišćen u rekonstrukciji sa sigurnošću zaključiti koju je boju kože imao naš predak, naučnici oretpostavljaju da je ona morala biti tamnije boje od današnjih Evropljana, jer je ukazivala na afričko poreklo.

Naučnici su radiokarbonskom analizom utvrdili da su delovi lobanje i vilice stari između 34.000 i 36.000 godina, i da se radi o periodu kada su Evropom koračali i Neandertalci i Homo sapiensi.

Izvor: (MONDO)

RON HAUARD OPTUŽUJE VATIKAN ZA POKUŠAJ ZABRANE FILMA “ANĐELI I DEMONI”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Foto:Reuters

Režiser Ron Hauard optužio je danas Vatikan da je pokušao da onemogući snimanje i prikazivanje njegovog novog filma “Anđeli i demoni” po delu pisca Dena Brauna.

Film je delo Dena Brauna, autora čuvenog “Da Vičijevog koda”, koji je takođe uzburkao katoličku javnost zbog teza o hrišćanstvu. Premijera Hauardovog filma zakazana je za ponedeljak u Rimu.

Hauard je naveo da je Vatikan svojim kanalima pokušao da ga spreči da snimi određene kadrove u blizini poznatih crkava, kao i da su predstavnici Vatikana pokušali da spreče promovisanje premijere filma.

Jedan uticajni italijanski sveštenik nedavno je izjavio medijima da film “ocrnjuje, kleveće i vređa crkvene vrednosti i ugled Svete stolice”.

Iz Vatikana nisu zvanično želeli da komentarišu optužbe, a Hauard kaže da su kritike stizale samo od ljudi koji još nisu ni videli film.

Izvor: Blic Online / Beta

AKTIVNOSTI NARODNE BIBLIOTEKE “NJEGOŠ” IZ KNJAŽEVCA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Povodom Dana opštine Knjaževac Narodna biblioteka “Njegoš” iz ovog grada ppripremila je sledeći program:

- Promocija knjige “Naše Ravno Bučje” Slavoljuba Videnovića o kojoj, pored autora, govori i recenzent Ljubiša Rajković - Koželjac
(7. maj u 19 časova, Društveni klub Doma kulutre)

- Promocija edukativnog programa Narodne biblioteke “Njegoš” i Zavičajnog muzeja “Zavičajni pojmovnik”
(12. maj u 12,30, škola “Vuk Karadžić”,
13. maj u 12,30, škola “Dubrava“i
14. maj u 12,30, škola “Kaplar”)

- “Veče japanske poezije u Noći muzeja”
(16. maj u 20 časova, Galerija Zavičajnog muzeja)

- Promociju knjige “Knjaževčani u pričama” Branislava Stojadinovića, treće knjige edicije “Vremeplov varoši”. O knjizi i autoru govori Slobodanka Stanković-Ilić - 19. maj u 20 časova, Hol Doma kulture)