PRVO IZDANJE DARVINOVE KNJIGE NA PRODAJU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Britanska aukcijska kuća Keys ponudiće na prodaju redak primerak prvog izdanja knjige “O poreklu vrsta” Čarlsa Darvina.

Stručnjaci očekuju da bi knjiga mogla da dostigne cenu do 30.000 funti (44.600 dolara).

Naučni rad koji je Darvin objavio 1859, označio je značajnu prekretnicu u nauci i postavio temelje teorije evolucije.

Kuća Kiz je precizirala da je primerak koji nudi na prodaju jedan od 1.250 koliko je štampano u prvom izdanju.

Izvor: Mondo (Beta)

“TAMO I OVDE” NAGRAĐEN NA FESTIVALU TRAJBEKA

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Film srpskog reditelja Darka Lungulova “Tamo i ovde” osvojio nagradu za najbolji igrani film u kategoriji ostvarenja čija radnja se dešava u Njujorku.

Na osmom po redu filmskom festivalu Trajbeka u Njujorku, film srpskog reditelja Darka Lungulova “Tamo i ovde” osvojio je nagradu za najbolji igrani film u kategoriji ostvarenja čija radnja se dešava u Njujorku.

“Naš pobednički film je zreo, zabavan, rafiniran. On nam nije dao samo sliku Njujorka, već i sjajne likove, odličnu priču, dao nam je čitav jedan svet”, piše u komentaru žirija, u kome su bili Edrijan Brodi, Kerin Durbin, Ričard Lidis, Melisa Lio, Parker Posi , Andre Lion Teli i Bo Vilimon.

Lungulov je dobio novčanu nagradu od 5.000 dolara i umetničko delo Henka Vilisa Tomasa.

Film Lungulova, u kome igraju Dejvid Tornton i njegova supruga pevačica Sindi Loper, priča je o sredovečnom Njujorčaninu koji dolazi u Srbiju i u potrazi za lakim novcem venčava se sa ženom koja želi da se preseli u SAD.

Za najbolji igrani film festivala, na kome je prikazano 85 dokumentarnih i igranih filmova i 47 kratkih filmova iz 36 zemalja, proglašeno je ostvarenje ” About Elly ” iranskog reditelja Asghara Farhadija za koji je žiri rekao da “ruši barijere i produbljuje naše razumevanje sveta u kome živimo”.

Za najboljeg glumca u igranom filmu proglašen je Kiaran Hinds, koji je igrao u irskom filmu “The Eclipse”" Konora Mekfersona, a za najbolju glumicu Zoe Kazan iz američkog filma “The Exploding Girl” Bredlija Rasta Greja.

Žiri je za najbolje dokumentarno ostvarenje proglasio film američkog reditelja Maršala Karija “Racing Dreams”.

Filmski festival Trajbeka osnovali su Džejn Rozental, Robert de Niro i Krejg Hetkof u pokušaju da pomognu obnovi centra Menhetna posle napada 11. septembra 2001. kada su srušene zgrade Svetskog trgovinskog centra.

Izvor: RTS

“NOMUS” OČUVAO VISOK UMETNIČKI NIVO

Nebojša Đorđević    Kultura

NOVI SAD - Novosadske muzičke svečanosti “Nomus” očuvale su veoma visok umetnički nivo iz prethodnih nekoliko godina, pokazavši da je to festival najvišeg evropskog kvaliteta, izjavila je danas Tanjugu umetnički direktor festivala Marija Adamov.

Visoku ocenu 29. “Nomusa” potvrdio je i sinoćni završni koncert u novosadskoj Sinagogi, na kome je Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu sa vojvođanskim mešovitim horom premijerno u Srbiji izveo oratorijum Aleksandre Vrebalov “Stanice”.

Tom veličanstvenom muzičkom događaju u prepunoj Sinagogi prisustvovali su i ambasador Japana u Beogradu Tošio Cinozaki, ministar kulture Nebojša Bradić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, dok je gradski sekretar za kulturu Andrej Bursać dirigovao orkestrom i horom.

Sa nekoliko koncerata simfonijske muzike u proteklih devet festivalskih dana obogaćena je prevashodno kamerna koncepcija “Nomusa”, ustanovljena pre desetak godina, rekla je umetnička direktorka festivala.

Napomenuvši da su se čule i ocene da je ovaj “Nomus” po nivou gostiju i programima čak i nadmašio prethodne, Adamov je dodala da je festival bio izuzetno posećen, naročito u prvom delu, dok je poslednjih dana publike bilo nešto manje.

Pošto je naglasila da su svi koncerti gudačkih kvarteta bili izuzetni, ona je rekla da je poseban utisak na publiku i stručnu javnost ostavio francuski kamerni sastav “Peleas”, koji je i otvorio 29. “Nomus”.

Odlični su bili i ruski klavirski trio, mnogi solisti, a posebnu draž festivalu dali su i koncert Vojvođanskih simfoničara pod vođstvom Berislava Skenderovića, kao i tri muzičko-scenska dela koja je publika imala priliku da vidi u Srpskom narodnom pozorištu i “Studiu M”.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

SELJACI BUŠENI, KRIVAC SLUŽBENO NEPOZNAT

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

KULTUROCID Restauratori: Meštrovićev reljef teško oštećen

Reljef je s godinama popucao, a rupe za skelu su ga dokrajčile
Foto: Goran Stanzl

Reljef Seljaci na Trgu bana Jelačića 4, kipara Ivana Meštrovića oštećen je, ustanovili su restauratori, a elaborat su poslali u Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Reljef je stradao kad je prije dva mjeseca tvrtka Anić holding, u ime stanara zgrade, počela obnovljati pročelje. Šipke skele radnici su pričvrstili u Seljake.

Priznao krivnju

Tko će odgovarati za zločin nad kulturnim djelom velikoga kipara Ivana Meštrovića, koje nema kopiju, a prvo je djelo koje je taj kipar postavio 1907. na javnom mjestu, nije sigurno jer je izvođač radova službeno još nepoznat!

Pročelnica Zavoda za kulturu Doris Kažimir pojasnila je da se to ne zna jer investitor Anić holding Zavodu nije poslao obavijest o početku radova. U njoj je trebalo pisati tko je izvođač. Ipak, iz brojnih se činjenica može se razabrati da je tvrtka koja je postavljala skele u vlasništvu Damira Anića.

Dva su radnika tvrtke pod imenom Anić holding plus na skelama zatekli djelatnici Zavoda, a i sam Damir Anić, nakon što je u javnost izašlo da je uništeno Meštrovićevo djelo, oglasio se priopćenjem kojim tvrdi da njegovi radnici “imaju dugogodišnje iskustvo u postavljanju skela” te da “propust nije posljedica rada visokoprofesionalnih djelatnika”. Time je zapravo preuzeo odgovornost za uništavanje reljefa.

Snimili ga rentgenom

Pročelnica Doris Kažimir neslužbeno je potvrdila da je dokumentacija Restauratorskog zavoda dovršena, ali da njezin ured još čeka nalaz inspekcije Ministarstva kulture.

Restauratori su reljef rentgenski snimili da bi se točno znalo njegovo stanje i moglo odlučiti što dalje.

- Oni će preporučiti treba li se reljef sa zgrade skinuti i kako će se obnavljati - kazala je Doris Kažimir. Iz Ministarstva u četvrtak nismo uspjeli dobiti detalje o uništenim Seljacima.

Izvor: Vecernji hr Velinka Knežević

ŠAMPION KOJI JE DOŠAO NIOTKUD PUTUJE U CANNES

Nebojša Đorđević    Film, Vesti


Za njega se zna samo to da je jedan od autora omnibusa Zagrebačke priče, u kojem sudjeluje još osam redatelja, a pokrenuo ga je Boris T. Matić

ZAGREB - Kratki film “Ciao Mama” redatelja Gorana Odvorčića ušao je u službenu konkurenciju 62. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (13. do 24. svibnja) gdje se natječe za Zlatnu palmu za kratki igrani film. Kako su mediji već javili, to je prvi hrvatski film u službenoj konkurenciji Cannesa nakon trideset godina i Zafranovićeve “Okupacije u 26 slika”.

Za Gorana Odvorčića nije fraza reći da je došao niotkuda. Niti dva dana nakon što je objavljeno da je “Ciao Mama” pozvan u Cannes, nitko ništa nije znao o 29-godišnjem Zagrepčaninu. Čak i Damir Primorac, producent Start Upa u čijem je stanu na Trešnjevci sniman film, malo zna o Odvorčiću. “S Odvorčićem surađujem već nekoliko godina, zajedno smo i slavili poziv u Cannes, no on je vrlo introvertiran momak i o njemu malo toga znam.”

Uspjeh Propeler filma

U Propeler filmu, gdje je prije godinu i pol Goran Odvorčić zajedno s Matijom Klukovićem predao scenarij za omnibus “Zagrebačke priče”, kažu da je Odvorčić u priloženoj biografiji tek napisao da se “godinama bavi višestrukim aspektima filma”…

Zajednički scenarij Odvorčića i Klukovića izabran je između 107 pristiglih scenarija, a njihova epizoda “Ciao Mama” bila je prva snimljena za omnibus u kojem sa svojim pričama sudjeluju i Branko Ištvančić, Igor Mirković, Nebojša Sljepčević, Zvonimir Jurić, Darko Pleić, Zoran Sudar, Ivan Sikavica i Ivan Ramljak. Premijera “Zagrebačkih priča”, omnibusa koji je sufinancirao Grad Zagreb, najavljena je za Dan Grada 31. svibnja 2009., no prema posljednjim informacijama premijera će biti na Filmskom festivalu u Puli. U sklopu filma tada će biti prikazana i epizoda koju su zajedno potpisali Odvorčić i Kluković.

Oni su zajedno napisali i režirali “Ciao Mama”, nakon čega su montirane dvije verzije. Ona koju obojica potpisuju kao autori ušla je u “Zagrebačke priče”, a drugu je samostalno montirao i potpisao Odvorčić te u dogovoru s producentom Borisom T. Matićem prijavio na natječaj za službeni program najvećeg svjetskog filmskog festivala i ona će se, u produkciji Propeler filma i koprodukciji Focus Medie (izvršna producentica Irena Marković), natjecati za Zlatnu palmu sa još sedam filmova.

“Ciao Mama”, devetominutni film s Asjom Jovanović i Andreom Rumenjak u ulozi majke i kćeri, dobro je tematiziran i još bolje snimljen - perfektno kadriran u krupnim kadrovima snimanima iz ruke (snimateljica: Bojana Burnać). Film prati odnos majke i kćeri nakon što majka odluči napustiti obitelj te drame koja prati tu odluku.

Izvan Akademije

“Ciao Mama” ozbiljan je autorski film. Snimajući kratke filmove mladi filmaši najčešće padaju u zamku filmova-štoseva i filmova-pastiša, no Odvorčić pokazuje da se i u tom formatu mogu načeti velike teme velikih filmova.

Iako se već približava srednjim godinama, Odvorčić je do jučer bio potpuno anoniman. Boris T. Matić rekao nam je da nije studirao na umjetničkim akademijama i da čak nije bio uključen niti u rad kino klubova…

Uglavnom, riječ je o pravom filmskom ulazu u hrvatski film. Po vlastitim riječima, Goran Odvorčić je studirao stvari koje ga nisu vodile prema filmu. Radio je kao pomoćni radnik na tv-produkcijama, kao tonac na dokumentarnim serijama - posljednje na nastavku serije o Vukovaru - te pisao scenarije i slao ih na razne adrese.

Snima novi kratki film, a u pripremi ima i dugometražni. Trenutačno je zaokupljen prebacivanjem “Ciao Mame” na 35-milimetarsku vrpcu i hvatanjem posljednjeg vlaka za slanje filma u Cannes.

Izvor: Jutarnji hr Dragan Jurak