POČEO BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Beogradski festival igre otvoren je u sredu uveče nastupom Baleta Monte Karla.

Trupa koja ove godine slavi vek postojanja, pod vođstvom koreografa Žan Kristofa Majoa, odigrala je predstave “Altro kanto” i “Pejzaž”.

Tokom dve nedelje, ljubitelji plesa moćiće da pogledaju salsa verziju “Don Kihota”, psihološko proučavanje veze između naredbe i pokreta, nekoliko isključivo muških trupa, “Posvećenje proleća” i mnoge druge.

Na festivalu ove godine, pored Baleta Monte Karla, gostuje i Balet Sao Paola, trupa Kulberg iz Stokholma, Francuz Emanuel Gat, Štutgart balet, Sosijedade maskulina iz Brazila, trupa Koni Jansen iz Holandije, Britanac Vejn Megregor…

BDF će se održavati u Centru “Sava”, Ateljeu 212, Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Beogradskom dramskom pozorištu.

Izvor: Mondo

OTKRIVENI FALSIFIKATI RADOVA FRIDE KALO

Mirjana Stanojevi?    Slikarstvo, Vesti

Meksički stručnjaci saopštili su da su identifikovali pet slika za koje su uvereni da su falsifikati radova umetnice Fride Kalo.

Reč je o slikama koje su se nedavno pojavile u jednoj privatnoj zbirci na zapadu Meksika.

Stručnjaci tvrde da njihov zaključak nije konačan, ali da na to upućuju format slika, način korišćenja četkice i drugi detalji koji se ne poklapaju sa stilom Fride Kalo.

Izvor: (Beta/MONDO)

GENIJE ZA DIRKAMA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Fazil Saj

Jedan citat iz pariskog dnevnika „Figaro” - „On nije samo pijanista genije, nema sumnje da će biti jedan od najvećih umetnika 21. veka” - verovatno najbolje preporučuje Fazila Saja, novog gosta u ciklusu koncerata „Velikani muzičke scene”. Podsetimo da ovaj ciklus organizuje Kolarčeva zadužbina za svoju publiku, a koncert turskog pijaniste Saja počinje večeras u 20 sati. Fazil Saj (1970) nije samo izuzetan pijanista već i uspešan kompozitor. Na svom prvom koncertu u Beogradu on će se predstaviti delima Baha, Betovena, Ravela, Musorgskog, ali i jednom svojom kompozicijom.

Studije klavira i kompozicije završio je na Konzervatorijumu u rodnoj Ankari, da bi se dalje usavršavao u Nemačkoj i SAD. Kao i u „ličnim kartama” drugih vrhunskih muzičara, i u Sajovoj vidimo vredne nagrade, prestižne sale i festivale, najveće orkestre sa kojima je nastupao (Njujorška, Bečka, Izraelska, Sanktpeterburška… filharmonija), poznata dirigentska imena, ali i nešto karakteristično za njegovu karijeru: strastveno se bavi džezom i to na osoben turski način, premda se to iz naziva njegovog kvarteta i ne bi reklo - „Worldjazz”.

Izvor: Politika M. Š.

SAMARANCH DOVEO M. BERBERA U BARCELONU

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

VELIKA IZLOŽBA

U najznačajnijoj galeriji suvremene umjetnosti u Španjolskoj, prestižnoj CaixaForum Barcelona, upravo traje retrospektivna izložba Mersada Berbera, bosanskoga slikara i grafičara, koji od 1992. stalno živi i radi u Zagrebu.

Velik je to i važan događaj za 69-godišnjeg umjetnika, jedan od njegovih umjetničkih vrhunaca, ali i događaj za kulturni svijet Katalonije. Na otvaranju su bile brojne ugledne osobe, kolekcionari, galeristi i prijatelj Juan Antonio Samaranch. Berber i doživotni počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora dugo se znaju, a prijateljstvo je zapečaćeno portretiranjem Samaranchove supruge u Sarajevu 1984. Izložba u Barceloni zapravo je Samaranchova ideja stara desetak godina. Još se jedno prijateljstvo, kojem je kumovao Frano Lasić, vezuje za uspjeh Berberova predstavljanja u Barceloni.

To je Edward Lucie-Smith (1933), poznato ime u svijetu likovne umjetnosti. Britanski teoretičar umjetnosti, kritičar, kustos, pisac knjiga o umjetnosti, napisao je uvodni tekst u katalogu za Berberovu španjolsku retrospektivu. Ovaj vrsni poznavalac suvremene umjetnosti Berberovo stvaralaštvo časti brojnim epitetima. Hvali njegovo crtačko umijeće, veće od Balthusva i Lucina Freuda, vodećih crtača 20. st. Lucie-Smith smatra da je Berber svojim porijeklom, ali i oslobađanjem od njega postao vodeći umjetnik postmoderne. Oko njegove nove ovoljetne izložbe u Sarajevu, o temi Srebrenice, već vlada veliko uzbuđenje.

Izvor: Večernji hr Branka Primorac

ANARHISTIČKI SAJAM KNJIGA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

PHOTO: STOCK

Od 3. do 5. travnja u galeriji Nova (atrij), Teslina 7, u Zagrebu održat će se peti po redu Anarhistički sajam knjiga * Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku / slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo

Sajam već pet godina zaredom okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret te i ove godine donosi bogat program, od predstavljanja časopisa do diskusija o aktualnim slobodarskim projektima.

Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku/slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo. Svake godine sajam nudi nova izdanja, ali i klasične slobodarske naslove, i to na nekoliko jezika.

Osim sajma knjiga, ovogodišnji program donosi predstavljanje časopisa Abolishing Borders from Below, Voices of Resistance from Occupied London, Z magazin i Ispod pločnika, bit će riječi o pobuni u Grčkoj, borbi i organiziranju stanara, a lokalne organizacije i projekti će predstaviti svoje djelovanje.

Tijekom prve četiri godine sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu. Na ovogodišnjem će sajmu sudjelovati grupe, projekti i izdavačke kuće iz regije, ali i Engleske, Italije, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Švedske, Češke i Grčke.

Izvor: e - Novine