SRPSKI PISCI NA SAJMU U LAJPCIGU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

0

LAJPCIG - U Lajpcigu je večeras otvoren Međunarodni sajam knjiga, na kome se, među delima 2.100 izlagača iz 38 zemalja, predstavila i Srbija, knjigama Dragana Velikića, Vide Ognjenović, Ane Ristović i drugih pisaca.

Otvaranju sajma prisustvoavala je i delegacija srpskog Ministarstva kulture, s ministrom Nebojšom Bradić načelu, koji je danas s državnim ministrom vlade Nemačke Berndom Nojmanom razgovarao o kulturnoj saradnji dveju zemlja.

Posle godina uspona sajma knjiga u ovom gradu duge knjižarske tradicije, finansijska kriza je ove godine uticala na smanjen broja izlagača.

Ove godine ucestvuje oko 2.100 izlagača, što je za oko 300 manje nego prošle godine, preneli su nemački mediji, naglašavajući da je i površina na kojoj se izlaže smanjena za par hiljada metara kvadratnih.

Mediji ističu da su ovaj put u Lajpcig došla 44 pisca sa Balkana i 18 prevodilaca, i ukazuju da su se prvi put na ovom sajmu predstavile Bosna i Makedonija.

Na sajmu su i pisci iz Kine, Izraela, Amerike i drugih zemalja, a do 15. marta, kada se sajam zatvara, kroz njegove “odaje” će proći, kako se očekuje, najmanje 1.500 pisaca iz celog sveta.

Težište koje sajamska publika godinama neguje i sada je literatura na nemačkom jeziku i književnost zemalja istočne Evrope, ističu mediji.

Posle sajma u Frankfurtu, sajam u Lajpcigu, koji ima tradiciji od pre Drugog svetskog rata, je drugi po veličini i već godinama ga posećuje oko 100.000 ljudi.

Večerašsnjem svečanom otvaranju sajma prisustvovali su, pored gostiju iz celog sveta, i vodeći nemački političari, kao i brojni umetnici.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

ИЗЛОЖБА ТАПИСЕРИЈА МИРЈАНЕ МАЊЕ ПОПОВИЋ У КЊАЖЕВАЧКОМ МУЗЕЈУ

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

У четвртак 12.03.2009. године у 19 часова у Галерији Завичајног музеја бити отворена изложба таписерија Мирјане Мање Поповић.

На изложби ће бити приказано 8 таписерија из I циклуса насталих у периоду између 1971-1976 године инспирисаних декоративном каменом пластиком српских средњевековних манастира. Таписерије су израђене у класичној клечаној техници у традиционалном материјалу вуни.

Мирјана Мања Поповић дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду на одсеку за текстил, члан је УЛУПУДС-а. Учествовала је на бројним колонијама, излагала је на бројним колективним изложбама, самостално је излагала у Паризу у Југословенском културном центру, добитник је више награда УЛУПДС-а.

Изложба таписерија Мирјане Мање Поповић у Галерији Завичајног музеја Књажевац биће отворена до 26.03.2009. године.

VIP IN MUSIC: KRAFTWERK, FRANC FERSINAND, ART BRUT, N.E.R.D…

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Na ovogodišnjem zagrebačkom VIP InMusic festivalu, koji će biti održan 24. i 25. juna na Jarunu, nastupiće, između ostalih, Moby, Franz Ferdinand, Kraftwerk i N.E.R.D (na slici).

Podsetimo, među učesnicima ranijih InMusica bili su Nick Cave & the Bad Seeds, Sonic Youth, Iggy & the Stooges, !!! i The Hold Steady.

Karte za ovogodišnji festival mogu se kupiti na svim prodajnim mestima T-Mobilea, po ceni od 350 do 500 kuna (u proseku oko 5.000 dinara); detalji o nabavci ulaznica i različitim cenama mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Izvor: Popboks

DANAS POČINJU ANTIĆEVI DANI

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

NOVI SAD - Manifestacija “Antićevi dani” počeće danas polaganjem cveća na grob Miroslava Antića. Cveće će položiti predstavnici Skupštine grada Novog Sada i Odbora “Antićevih dana”.

Istog dana u 12 sati u osnovnoj školi “Miroslav Antić ” u Futogu održaće se susret pesnika sa učenicima, kada će se sa decom družiti i o poeziji pričati Raša Popov, Pero Zubac i Mošo Odalović.

U 13 sati počinje stručni skup o poeziji Miroslava Antića. Tema skupa je “Antićeva poezija za decu i mlade”. Radovi sa skupa će biti objavljeni u časopisu “Detinjstvo”.

Na skupu će svoje učešće dati i Tihomir Petrović, Jovan Ljuštanović i Predrag Jašović.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi, održaće se umetnička kolonija “MA”, u kojoj će učestvovati članovi Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave “Likovni krug”.

izvor: Radio televizija Vojvodine

KNJIGA INTRIGANTNOG NASLOVA “VODIČ ZA SOLO DEVOJKE”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

BEOGRAD - Knjiga intrigantnog naslova “Vodič za solo devojke” britanske kolumnistkinje i producenta Imodžene Lojd Veber je konačno prevedena na srpski jezik i mogla bi da postane bestseler u Srbiji.

Lojd Veber ima 30 godina i nije se još udala, iako je veoma zgodna, uspešna i popularna (tvrdi da je broj poslova kojima se bavila i njenih momaka približno jednak) a zapazila je da i u Velikoj Britaniji broj solo žena stalno raste.

To je bio razlog da odluči da napiše knjigu koja će im pomoći, ne da nađu partnera nego da što bolje i lepše žive bez njega.

Autorka nije protivnik bračne ili vanbračne zajednice, ali upozorava solo devojke da ne traće vreme očajnički tražeći princa, jer to će “svakog razumnog muškarca naterati da pobegne glavom bez obzira, naročito ako čuje njen biološki sat kako otkucava pre nego što je ugleda”. Njena je poruka i da ne sede u zapećku, da se ne stide što su “usedelice”, već da iskoriste slobodu, koji im daje njihov status samice na najbolji način.

Knjiga nije klasičan priručnik za samopomoć, koji su veoma popularni i traženi u celome svetu, pa se dobro prodaju i kod nas, već zabavno štivo koje indirektno može i da poduči kako da se živi “punim plućima”, kako da se prepoznaju pravi prijatelji i neguju prijateljstva.

Ona, u nekim slučajevima, mogu da ponude mnogo bolju, sadržajniju vezu nego što je brak, poruka je autorke.

Koliko su saveti i primeri koje navodi Lojd Veber upotrebljivi i primenljivi u našoj sredini samo čitaoci mogu da odrede, ali knjiga sigurno nije štetna, jer ne nudi lažne iluzije. Uz to, pisana je lakim, ljupkim, duhovitim stilom.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine