MINISTRI U POSETI „GECI KONU”

Miroslav Mladenović    Kultura, Vesti

Mlađan Dinkić obećao zaposlenima „finansijsku injekciju” u februaru. – Nebojša Bradić ukazao da će privatizacijom „Prosveti” biti omogućeno da sačuva i svoj kapital

Sa jučerašnje posete ministara knjižari „Geca Kon” (Foto L. Adrović)Povodom odluke Vlade Srbije kojom je knjižara „Geca Kon” proglašena spomenikom kulture, a kojoj je znatno doprinela dosledna akcija lista „Politika”, juče su ovaj prostor posetili potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, i ministar kulture Nebojša Bradić.

Prema Bradićevim rečima ovo je značajan dan za kulturu zbog toga što je Vlada Republike Srbije, sa nadležnim ministarstvima, usvojila inicijativu da bude zaštićeno kulturno nasleđe pod imenom Gece Kona. To znači da će „Geca Kon” trajno ostati knjižara, i posle privatizacije „Prosvete”. Ministar Bradić dodao je i to da će, pored kulturne tradicije, „Prosveti” biti omogućeno da privatizacijom sačuva i svoj kapital.

Ukazavši na to da je materijalna situacija u „Prosveti” izuzetno teška već više meseci, i da joj je zbog toga neophodno sada, u februaru, dati „finansijsku injekciju”, Mlađan Dinkić je primetio da za „Prosvetu”, koja tradicionalno neguje ljubav prema knjizi, treba pronaći i pravog strateškog partnera, uz obavezan uslov da i dalje bude u potpunosti očuvana njena izdavačka delatnost.

Ministri su u neformalnom razgovoru sa zaposlenima bili upoznati sa tim da plate u „Prosveti” izostaju već sedam meseci, i da je račun firme u blokadi. Prema objašnjenju Mirjane Nardin, glavnog poverenika sindikata „Nezavisnost”, sva „Prosvetina” dugovanja su zapravo dug prema državnim organima, tako da je u dogovoru sa ministrima nagoveštena izvesna pomoć, deblokiranje računa i početak redovne isplate ličnih dohodaka. Takođe, kako je napomenula Nardin, u dogovoru sa ministrima, prihvaćeno je da država podmiri doprinose koji do sada nisu bili plaćeni, kao i to da će novi vlasnik zaostala primanja preuzeti kao obavezu.

Inače, čitava priča oko privatizacije „Prosvete” biće nastavljena, zbog toga što je, prema zvaničnim informacijama na sajtu Agencije za privatizaciju, za dve nedelje produžen rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda za IP „Prosveta”. Prema ovim podacima, Agencija za privatizaciju je, uzimajući u obzir sve dostupne informacije, odlučila da produži rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda na tenderu za prodaju 70 odsto društvenog kapitala „Prosvete” do 27. februara.

Na suštinska merila kojima se treba rukovoditi prilikom prodaje kapitala „Prosvete” juče je podsetio Dejan Mihailović, glavni urednik. Prema njegovim rečima, najvažnije je da se zna da na prodaji nije samo zgrada, već i tradicija ove izdavačke kuće koja nema cenu.

M. V. - Politika

SVETSKE ZVEZDE STIŽU U BEOGRAD

Miroslav Mladenović    Kultura, Muzika

Danas u „Sava centru” počinje deseti „Gitar art festival”

Ovogodišnji „Gitar art festival”, jedan od najvećih festivala gitare u Evropi, biće održan od 7. do 14. februara u „Sava centru”, „Beogradskoj areni” i Kolarčevoj zadužbini. U osam dana, koliko će ovaj jubilarni, 10. festival potrajati, Beograd će ugostiti zvučna imena poput Enija Morikonea, Stinga, Visenta Amiga… Glavni program pratiće i brojne majstorske radionice, predavanja, promocije graditelja gitara, izložbe…

Enio Morikone

Festival će svečano otvoriti večeras u 20 časova popularni španski flamenko virtuoz Visente Amigo, gitarista koga se smatraju autentičnim naslednikom velikog Paka de Lusije. Amigo je objavio pet studijskih albuma, sarađivao je sa najvećim savremenicima na gitari kao što su Meola, Satrijani, Stiv Vej, Kejt Ričards i Bob Dilan, kao i sa uglednim imenima poput Alehandro Sanza, Miguela Bose ili slavnog Stinga koji će već 8. februara u „Sava centru” beogradskoj publici prirediti ekskluzivan koncert. Naime, popularni britanski muzičar nastupiće sa lautistom Edinom Karamazovom; oni će izvesti pesme sa albuma „Songs from the Labyrinth” (Pesme iz lavirinta) koji čine pesme proslavljenog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda, pisane u kasnom 16. veku za lautu i glas. Inače, ovaj album je prodat u milionskom tiražu i tako ušao među najuspešnija izdanja klasične muzike.

Ipak, „pik” Festivala trebalo bi da bude koncert proslavljenog italijanskog kompozitora Enija Morikonea, koji će biti održan u Beogradskoj areni 14. februara, na Dan zaljubljenih. Velikana, koga mnogi smatraju i najvećim kompozitorom današnjice, pratiće stočlani orkestar „Roma Sinfonietta”, a pridružiće im se i domaći hor pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović. Posetioci festivala imaće jedinstvenu priliku da uživo čuju neke od najpoznatijih Morikoneovih filmskih tema, poput kompozicija za filmove „Dobar, loš, zao”, „Bilo jednom u Americi”, „Za šaku dolara”, „Cinema Paradiso”, „Lolita”, „Misija na Mars”, „Malena”, „Nesalomivi”… Poseban deo beogradskog koncerta biće posvećen Morikoneovim delima za klasičnu gitaru koja su za ovu priliku prilagođena za orkestarsko izvođenje.

- Jubilarno izdanje „Gitar art festivala” po prvi put će predstaviti (na „Kolarcu”) posebnu scenografiju i originalan program uz jedan novi vid komunikacije između umetnika i publike. Tokom četiri dana nastupiće oko 30 najvećih imena klasične gitare iz 14 zemalja sveta - najavljuje Boško Radojković, direktor „Gitar art festivala”.

Nesumnjivo jedan od najvećih gitarista svih vremena, dugovečni venecuelanski velikan Alirio Dijaz i njegov sin Senjo, kao i virtuozni Edin Karamazov, zatim Kazuhito Jamašita, gitarista savršene tehnike, nastupiće 9. februara sa trostrukim pobednikom „Gitar art festivala”, 18-godišnjim Vojinom Kocićem. Dan kasnije rezervisan je za zanosnu brazilsku pevačicu i gitaristkinju Badi Asad, kinesku romantičarku klasične gitare Ksufej Jang, češki duo koji čine ugledni gitarista Pavel Štajdl i najbolja češka violinistkinja Gabrijela Demeterova, te za vrlo uglednog francuskog gitaristu Rolanda Dijensa.
- Treće veče festivala, 11. februar, namenjeno je srpskim muzičarima, među kojima je Dušan Bogdanović, verovatno najveći srpski gitarski brend, ali i drugi ugledni domaći umetnici kao što su Vera Ogrizović, Vesna Petković, Srđan Tošić, Zoran Anić, Darko Karajić, Zoran Krajišnik, Miloš Janjić i Aleksandar Hadži-Đorđević - dodaje Radojković, napominjući da će se na četvrtom koncertu na „Kolarcu”, 12. februara, predstaviti slavni grčki gitarista Kostas Kociolis, italijanski virtuoz klasične gitare Anjelo Deziderio, argentiski majstor tango gitare Roberto Osel, zagrebački gitarista Zoran Dukić i švajcarski Eos gitar kvartet.

Čuveni trio - Miroslav Tadić, Vlatko Stefanovski i bugarski kavalista Teodosi Spasov, sviraju u „Sava centru” 13. februara. Trio je specijalno najavio brojne goste i pravu „veliku makedonsku žurku”.

Karte za sve koncerte „Gitar arta” mogu se kupiti u „Sava centru”, „Beogradskoj areni”, Bilet servisu, „Eventimu” i „Tiketlajnu”, a cena ulaznica je od 1.500 do 9.000 dinara, koliko koštaju VIP mesta u „Areni”.

Prateći programi
U toku festivala svake večeri od ponoći do četiri sata ujutro u sali „Pogona” Doma omladine biće organizovana neformalna okupljanja izvođača i publike.
- Ovoga puta se planira postavljanje DJ scene koja će predstaviti, pored zvaničnih učesnika festivala, i ostale goste iz sveta medija, politike i kulture. Koncepcija je da svi oni uz podršku profesionalnih disk džokeja puštaju muziku koju vole - kaže Boško Radojković.
Majstorske radionice, predavanja, kao i takmičarski deo festivala odvijaće se na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Program 10. „Gitar art festivala”
7. februar, „Sava centar” Vicente Amigo Sextet (svečano otvaranje festivala)
8. februar, „Sava centar” Sting & Edin Karamazov
9. februar, Alirio & Senio Diaz, Edin Karamazov Quartet,
Kolarčeva zadužbina Kazuhito Yamashita, Vojin Kocić
10. februar, Badi Assad, Xuefei Yang, Pavel Steidl i Gabriela
Kolarčeva zadužbina Demeterova, Roland Dyens
11. februar, Dušan Bogdanović, Vera Ogrizović, Srđan Tošić,
Kolarčeva Aleksandar Hadži-Đorđević, Zoran Anić, Vesna
zadužbina Petković, Darko Karajić, Miloš Janjić, Zoran Krajišnik
12. februar, Costas Cotsiolis, Zoran Dukić, Aniello Desiderio,
Kolarčeva zadužbina Roberto Aussel, EOS Guitar Quartet
13. februar, Miroslav Tadić, Vlatko Stefanovski
„Sava centar” i Teodosije Spasov
14. februar, Ennio Morricone & Roma Sinfonietta
„Beogradska arena” with solists Carlo Marchione & Roberto Fabbri

Manuela Graf - Bilc Online

“INTERAKCIJA - ZLATIBOR” NA BERLINSKOM FESTIVALU

Miroslav Mladenović    Film

BEOGRAD - Na 59. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji se održava od 5. do 15. februara, biće predstavljen projekat Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija-Zlatibor”.

To je početak promotivnih aktivnosti Nezavisnog filmskog centra “Filmart” iz Požege, koji će 1. marta raspisati konkurs za učešće na ovogodišnjoj, četvrtoj manifestaciji “Interakcija - Zlatibor”.

Pravo prijavljivanja imaju studenti produkcije, režije, kamere, snimanja i dizajna zvuka i montaže domaćih i inostranih filmskih akademija, a konkurs će trajati do 15. aprila, najavio je “Filmart”.

RTV Vojvodine