OTKRIVENA TAJNA STRADIVARIJEVE VIOLINE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Američki biohemičar Džozef Nagivari otkrio je tajnu jedinstvenog zvuka koji proizvode Stradivarijeve violine.

Nagivari je posle 33 godine istraživanja konačno dokazao svoju teoriju da su određene hemikalije u drvetu od kojih su ove violine napravljene, “krive” za savršeni zvuk.

Spaljivanjem drveta ovih neprocenjivih umetničkih dela, Nagivari je otkrio da je drvo tretirano Hromom, boraksom, olovnim solima i flouridima.

“Prisustvo ovih hemikalija ukazuje na saradnju tvoraca violine sa lokalnim apotekama”, rekao je Nagivari. “Njihova namera sigurno nije bila da proizvedu jedinstven zvuk već se verovatno radilo o pronalaženju načina da violine postanu što izdržljivije, odnosno trajnije”.

Ukoliko je u pravu, ovo saznanje moglo bi da izmeni sam proces stvaranja violina danas.

Izvor: Mondo

NAGRADE UDRUŽENJA AMERIČKIH GLUMACA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Udruženje američkih glumaca dodelilo nagrade za najbolja filmska i glumačka ostvarenja u toku prošle godine. Nagrada za najbolji film pripala “Milioneru iz blata” britanskog reditelja Denija Bojla.

Udruženje američkih glumaca (SAG) dodelilo je 15. put nagrade za najbolja filmska i glumačka ostvarenja.

Nagrada za najbolji film u prošloj godini pripala je “Milioneru iz blata” ( Slumdog Millionaire) britanskog reditelja Denija Bojla, ostavljajući praznih ruku “Neobičan slučaj Bendžamina Batona” Dejvida Finčera, koji je pre nekoliko dana dobio čak 13 nominacija za Oskara.

Holivudski glumac Šon Pen osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu za film “Milk”, dok je ta nagrada u ženskoj kategoriji pripala glumici Meril Strip za rolu u filmu “Sumnja”.

Priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu profesionalnog udruženja SAG koje okuplja filmske i televizijske glumce, posthumno je pripalo prerano preminulom Hitu Ledžeru. Australijski glumac je nagrađen za interpretaciju Džokera u filmu o Betmenu “Mračni vitez”.

Kejt Vinslet dobila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu za lik koji tumači u filmu “Čitač”.

Uoči dodele Oskara, svoja priznanja dodelilo je i Američko udruženje filmskih producenata (PGA). Ovo udruženje, čiji izbor često najavljuje dobitnike Oskara, u subotu uveče je proglasilo ostvarenje “Milioner iz sirotinjkog naselja” za najbolji film.

Dodela najprestižnijih filmskih nagrada Oskar biće održana 22. februara u Kodak teatru u Holivudu.

Izvor: RTS

PRVI PUT IZVEDENO NEPOZNATO MOZARTOVO DJELO

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

RIJETKO OTKRIĆE

U francuskom Nantesu prije dvije godine otkriveno je i potvrđeno, a nedavno i prvi put odsvirano, nepoznato i nedovršeno djelo Wolfganaga Amadeusa Mozarta. Austrijanac Ulrich Leisinger iz Međunarodne Mozartove fondacije kaže da je otkriće ove Mozartove skladbe među najznačajnijih deset otkrivenih djela u zadnjih pola stoljeća.

“Credo u D-duru” dio je misne skladbe, a procijenjen je na 200 tisuća eura. Pronađen je u arhivama knjižnice u Nantesu. - Papir s notama otkriva melodiju, a nedostaju harmonije i instrumentalizacija, no glazba je cjelovita i Mozartova poruka je “opipljiva” - rekao je Leisinger.

Maleni fragment velikoga nedovršenog djela odsvirao je violinist Daniel Cuiller. Mozart je u svojemu kratkom životu uspio skladati oko 600 djela.

Izvor: Vecernji hr H. Felbar

“MRTVE DUŠE” U ČAST GODIŠNJICE GOGOLJEVOG ROĐENJA

Mirjana Stanojevi?    Knjige, Vesti

Predstavljeno novo izdanje “Mrtvih duša” Nikolaja Gogolja, povodom 200. godišnjice rođenja velikog ruskog pisca.

Izdavačka kuća “Paideia” predstavila je novo izdanje “Mrtvih duša” Nikolaja Gogolja, čime je obeležena 200. godišnjica rođenja velikog ruskog pisca.

Slavista i prevodilac Miodrag Srbinović govorio je o prevođenju Gogoljevih dela na srpski, i o razlozima za objavljivanje prevoda Radovana i Mire Lalić iz 1987. godine.

Srbinović je pohvalio opredeljenje “Paideie” da objavljuje prevode sa ruskog, navodeći da niko od srpskih izdavača nije najavio da će obeležiti Gogoljev jubilej, iako ga je UNESKO uvrstio u kalendar najznačajnijih datuma svetske kulture u ovoj godini.

Gogoljeva dela su imala veliki uticaj na srpsku književnost, što potvrđuje i prvi prevod “Mrtvih duša” koji su uradili Milovan Glišić i Ljubomir Miljković 1872. godine, samo 30 godina nakon prvog izdanja na ruskom jeziku.

Glišićev prvi prevod preradila je njegova sestra Stanka i objavila 1920. godine, a treće izdanje je, takođe, plod saradnje Lalića koje je dovršila njegova supruga Mira.

Srbinović je istakao da Gogolja ne treba prevoditi šturo, i zaključio da je dobro što je “Paideia” ponudila čitaocima prevod bračnog para Lalić, da bi mogli da ga uporede sa starijim varijantama.

Izvor: RTS

ДАНАС У КЊАЖЕВАЧКОМ МУЗЕЈУ ОТВАРАЊЕ 18. ДЕЧЈЕГ ЛИКОВНОГ САЛОНА «СВЕТИ САВА»

Nebojša Đorđević    Vesti

У галерији Завичајног музеја у Књажевцу, на дан Св. Саве, 27.01.2009. у 13 часова биће отворен 18. Дечји ликовни салон Св. Сава. Као и претходних 17 година, у организацији Завичајног музеја Књажевац и породице Михајловић, програм почиње сечењем славског колача и химоном Св. Сави, беседом за коју је ове године задужен професор Милијан Срејић и програмом који су припремили певачка група «Славеј» и ученици Техничке школе у Књажевцу.

Након програма следи додела награда за набоље ликовне радове и најлепше славске колаче.