ZABRANJENA ČETIRI MUDRACA S RED BULLOM

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

ZAGREB - Televizijska reklama s četiri mudraca kojom se oglašava piće Red Bull izazvala je reakciju građana koji su inicijativom “Zaustavimo blasfemiju Božića” tražili uklanjanje te reklame, što su nacionalne TV kuće i učinile.

Inicijativom su zahtijevali prestanak emitiranja reklame zbog “grubog vrijeđanja ljudskih i vjerskih osjećaja”, a reklama je s malih ekrana nestala još u petak. Na državnoj televiziji potvrđuju da se reklama više ne emitira. Koji je tomu razlog, na HRT-u ne žele precizirati, dok s Nove TV odgovaraju da se reklama 19. prosinca prestala prikazivati nakon obavijesti klijenta o završetku kampanje.

“Odluka o prekidu prikazivanja ove reklame donesena je prije pokretanja građanske inicijative”, odgovaraju iz Red Bull Adria i naglašavaju da nikoga nisu namjeravali uvrijediti te da poštuju religijska uvjerenja.

Demantiraju i navode inicijative da je ista reklama lani bila zabranjena u Italiji. Tamošnji su mediji, međutim, potkraj 2007. pisali o svećeniku Marcu Damanti koji je reklamu nazvao blasfemičnom te pokrenuo njezino uklanjanje s TV ekrana.

Izvor: Jutarnji hr Ivana Rimac

DŽIM KERI NAJGLEDANIJI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Urnebesna komedija s Džimom Kerijem u glavnoj ulozi - Uvek reci da - startovala je proteklog vikenda u američkim bioskopima i odmah se našla na prvom mestu box office liste. Ideja tog neobičnog filma potiče iz knjige škotskog komičara, pisca, TV i radio prezentera Denija Volasa koju je napisao na osnovu sopstvenog iskustva. Zabrinut da nije iskoristio dovoljno od života, Volas je odlučio da kaže “da” što je moguće većem broju stvari i otkrije kuda će ga to odvesti, želeći tako da život učini interesantnijim i pozitivnijim. Uvek reci da u Srbiju stiže 22. januara.

Izvor: Građanski list

PAPIRNATI ZMAJEVI

Mirjana Stanojevi?    Strip, Vesti

DRAGONERO - Luca Enoch, Stefano Vietti, Giuseppe Matteoni

Trostruko obimniji od Dylana Doga ili Dampyra, duplo zamašniji nego Martin Mystère, Dragonero već na prvi pogled obećava epsku raspričanost neuobičajenu za naslove italijanskog strip carstva Sergio Bonelli Editore. Na koricama: lepotica plamene kose u pripijenoj crnoj odeždi, namršteni ork naslonjen na ogromnu sekiru i - u centru - mišićavi rmpalija sa isukanim mačem. Trojka kao stvorena za tolkienovsku pustolovinu. I zaista: tako se i zgodilo!

Odvažna izdavačka kuća Veseli Četvrtak se tokom godinu dana postojanja specijalizovala za Bonellijeve mesečne i dvomesečne serijale, među kojima su Zagor, Tex i Mister No. Lepeza srpskih izdanja se postepeno širi, a u prodaji se nedavno - bez bilo kakve najave - pojavio Dragonero, strip koji zbog obima (gotovo 300 strana) i tematike (epska fantastika) odudara od svega što je čitaocima do sada nuđeno.

Dragonero je priča o Ianu Aranilu, izdanku stare loze lovaca na čuvstvene zmajeve. On sa prijateljem iz detinjstva, orkom Gmorom, živi u Erondaru, zemlji koja se najlakše može opisati kao mešavina Tolkienovog magičnog sveta i srednjeg veka.

Ian i Gmor prihvataju poziv čarobnjaka Albena da krenu u borbu protiv sila zla koje kontrolišu opustošenu Zemlju zmajeva i prete da pokore Erondar. Šestočlanu družinu dopunjuju tri dame: crvenokosa Myrva (Ianova sestra, pripadnica reda Tehnokrata koji veruju u moć nauke i razuma), monahinja-ratnica Ecuba i plašljiva elfica Sera.

Zvuči poznato? Naravno!

Glavnog junaka Dragonera i svet u kome obitava stvorio je Luca Enoch, svestrani umetnik koji je u Bonelliju počeo kao saradnik na epizodama Legs Weavera, a onda pokrenuo serijale Gea (1999) i Lilith (2008). Uz pomoć koscenariste Stefana Viettija, Enoch ovog puta ne pokušava da bude preterano samosvojan već korača dobro utabanim stazama. Nadahnuće Tolkienom je očigledno i nimalo prikriveno.

Poklonici Gospodara prstenova će s lakoćom prepoznati brojne posvete/pozajmice iz omiljene trilogije, dok pojedine strip-table predstavljaju gotovo preslikane prizore iz Jacksonovih filmova. Pozajmica ima još, od izgleda čudovišta koja podsećaju na Gigerovog Tuđina, do Gmora koji je u svojoj biti italo-varijanta Mignolinog Hellboya.

Bez obzira na neoriginalnost, Dragonero će s lakoćom zadovoljiti manje probirljive poštovaoce epske fantastike. Crtež Giuseppea Matteonija je mogao biti nadahnutiji, ali svakako prevazilazi Bonellijev prosek. Strip se brzo i lako čita, umereno je zabavan i svakako nije dosadan.

Na matičnom tržištu Dragonero je premijerno objavljen u junu 2007. kao prvi naslov u novopokrenutoj ediciji crtanih romana namenjenoj čitaocima željnim opširnih i zaokruženih priča bez pretenzije za serijalizaciju. Ova edicija je naišla na dobar prijem u Italiji, tako da su usledili Simeonijev noir Oči i tama i futuristička avantura Sighma - napisala ju je Dylanova maćeha Paola Barbato, a nacrtao Stefano Casini.

Teško je predvideti i/ili premeriti na kakav to prijem kod ovdašnjih stripofila Dragonero može da računa, ali iako prepisivački i srednjački orijentisana, ovakva izdanja uvek su dobrodošao podstrek ovdašnjem strip tržištu u odlučujućem trenutku obnove.

Izvor: Popboks: Đorđe Bajić

TAJNIK ŠVEDSKE AKADEMIJE HORACE ENGDAHL DAO OSTAVKU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Horace Engdahl, doživotni tajnik švedske akademije, tijela koje dodjeluje Nobelovu nagradu za književnost, dao je ostavku na svoje mjesto. U priopćenju izdanom u subotu navečer Engdahl je rekao kako će na funkciji ostati do 1. lipnja 2009. godine, točno deset godina od datuma kada je preuzeo tu dužnost.

Pedesetdevetogodišnjeg Engdahla naslijedit će Peter Englund (51), najmlađi član akademije.

Engdahl je izjavio kako planira pisati i “sjediti u kafićima u Berlinu”, gdje je njegova supruga gostujući profesor.

Ranije ove godine Engdahl je doživio kritike kad je američke pisce prozvao “slabima”.

- Pisci iz Sjedinjenih Država su preosjetljivi na trendove u vlastitoj masovnoj kulturi, što nepovoljno utječe na kvalitetu njihovih djela… ne može se izbjeći činjenicu da je još uvijek Europa, a ne SAD, centar književnog svijeta - rekao je Engdahl.

Izvor: Vecernji hr (mp)

WINDOWS DOMINIRA NETBOOK TRŽIŠTEM

Nebojša Đorđević    Vesti

Netbook računari su zahvatili svet poput oluje odmah po svom pojavljivanju krajem prošle godine. Talas je pokrenut Asus Eee PC modelom da bi ovaj trend sledili i ostali proizvođači. Na početku su zbog svoje hardverske ograničenosti netbook računari bili karakteristični po instaliranom Linux operativnom sistemu. Međutim, kako je više proizvođača ulazilo na ovo tržište tako su se ovi modeli sve više razvijali a Windows je pronašao put do ovih uređaja. Sada, nekih godinu dana nakon pojave netbook računara, nameće se zaključak da Windows dominira i netbook segmentom i to naročito Windows XP operativni sistem.

Izvor: IT svet com