PRONAĐENA TRI DA VINČIJEVA CRTEŽA?

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

Na poleđini slike u Luvru

Tri crteža čiji je autor možda renesansni majstor Leonardo da Vinči otkrivena su na poleđini njegove slike „Bogorodica sa detetom Isusom i Svetom Anom”, koja se nalazi u Luvru, saopštio je pariski muzej.

Crteži su otkriveni kad je slika skinuta sa zida kako bi bila odneta na ispitivanje u laboratoriju. Tom prilikom jedan konzervator sa odeljenja za slike „primetio je na poleđini dva slabo vidljiva crteža od kojih jedan predstavlja glavu konja, a drugi polovinu lobanje”, navodi se u saopštenju Luvra.

Temeljeniji pregled u Centru za istraživanje i restauraciju pri Muzejima Francuske potvrdio je prisustvo ta dva crteža i otkrio postojanje još jednog na kojem su predstavljeni dete Isus i jagnje.

„Ukoliko se utvrdi da stil crteža podseća na Leonarda da Vinčija, nastaviće se ispitivanja kako bi se eventualno rasvetlila njihova geneza”, dodaje se u saopštenju.

Glava konja, dimenzija 18 sa 10 centimetara, predstavljena je iz poluprofila, a životinja kao da pokušava da nešto uhvati njuškom. Drugi crtež, polovina lobanje, samo je skica dimenzija 16,5 sa 10 centimetara. Treći, jedva vidljiv golim okom, visine petnaestak centimetara, predstavlja dete Isusa kako se igra sa jagnjetom. Muzej je naveo da je reč o izuzetnom otkriću jer su crteži na poleđini radova veoma retki, a do sada nijedan nije bio otkriven na nekom delu Leonarda da Vinčija.

Izvor: e - Novine

ODOBRENI MODERNI NASTAVCI “JADNIKA”

Nebojša Đorđević    Vesti

Igoovi naslednici izgubili spor

PHOTO: STOCK

Moderni nastavci klasika Viktora Igoa „Jadnici” odobreni su nakon što je francuski sud odbacio tužbu Igoovih naslednika, rekao je advokat izdavačke kuće „Plon”.

Nakon višegodišnjeg spora, apelacioni sud presudio je u korist Plona, izdavača dve novele bazirane na Jadnicima savremenog autora Fransoa Serea, rekao je advokat Pol Lombard.

Sud je odbacio tužbu naslednika Viktora Igoa i naložio im da plate 10.000 evra na osnovu nanete štete i kamate”, dodao je on.

Presuda apelacionog suda u Parizu usledila je nakon tužbe Pjera Igoa i drugih naslednika protiv Plona i Serea, autora dve novele sa popularnim karakterima iz Igoovih Jadnika. Izdavači su naveli da je tužba u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

Jadnici su izdati 1862. godine i odmah su doživeli veliki uspeh, a generacije đaka su stasale uz to klasično delo. Na osnovu knjige je snimljeno više filmova, kao i veoma popularan mjuzikl.

Izvor: e Novine/ Beta

IRENI PAPAS NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Mirjana Stanojevi?    Film, Vesti

Na otvranju četrdesete edicije Pozorišnog bijenala u Veneciji 20. februara, grčkoj glumici Ireni Papas (82) biće uručen Zlatni lav za životno delo, saopštili su organizatori.

“Tokom pedesetogodišnje karijere, Irena Papas oprobala se u najvećim rolama u pozorištu i na filmu, postavši u celom svetu simbol i portparol mediteranske kulture i otelotvorenje snage grčke tragedije”, navodi se u saopštenju bijenala u Veneciji, prenele su agencije.

Na Pozorišnom bijenalu, koje se održava od 20. februara do 8. marta, biće predstavljeni komadi i glumci “na raskršću kulture, koja je istovremeno latinska, arapska i jevrejska”.

“Veoma sam srećna, ne prestaju da mi dodeljuju nagrade. Kada bih imala novca za pozorište, na scenu bih postavljaja klasične tragedije koje toliko volim. Današnje pozorište je često kao novinski članak koji nestane sutradan ne ostavljajući trag, dok su veliki klasični likovi uvek tu i obraćaju nam se na novi način”, izjavila je Irena Papas na konferenciji za štampu na kojoj je najavljeno održavanje bijenala.

Papas, rođena kao Irini Leleku, svoj veliki talenat tragičarke pokazala je kako u pozorištu tako i na velikom ekranu snimivši preko 70 filmova među kojima su najpoznatiji “Grk Zorba” u kom joj je partner bio Entoni Kvin i “Hrist se zaustavio u Eboliju”.

Izvor: (Tanjug/MONDO)

PREVEDEN NOV PAMUKOV ROMAN

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Izdavačka kuća “Geopoetika” proslavila je krajem sedmice 15 godina od osnivanja i za tu priliku obradovala svoje verne čitaoce među prvima u svetu - objavljivanjem najnovijeg romana turskog nobelovca Orhana Pamuka “Muzej nevinosti”. Zahvaljujući “Geopoetici” i njenom osnivaču i direktoru Vladislavu Bajcu, koji se svojevremeno sprijateljio s Pamukom, čitaoci u Srbiji imali su priliku da čitaju njegove romane nekoliko godina pre nego što je 2006. dobio Nobelovu nagradu za književnost pre svega za roman “Zovem se crveno”.

Prema rečima izdavača, “Pamuk u novom romanu otvara najraznovrsnije teme - od društvenih tabua do neodoljive modernosti i sloboda koje su sedamdesetih osvajali i mladi Istambula, od metaforičkih muzejskih vrednosti do pregleda zbirki najbizarnijih svetskih muzeja, od zapleta kao na filmu do pripovedanja o svetu savremene turske kinematografije.

Izvor: Građanski list

DEŽULOVIĆEV “CHRISTKIND”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Boris Dežulović, ilustrator, crtač stripova, grafički urednik, novinski reporter, osnivač Ferala i kolumnista Globusa (i ponekad Popboksa), upravo je na sroskom tržištu objavio debi roman Christkind.

„Christkind počinje u maniru horora: ubistvo u pansionu, neobična galerija likova unutra, benediktinska opatija i njene tajne u blizini, primerak Stokerovog Drakule koji se tu navodno slučajno našao, te smrt devojčice koja po svim ‘vanjskim znacima’ ima vampirske odlike - sve je to više nego dovoljno da se roman zaista ‘zakuva’ u smeru klasičnog žanra strave i užasa, ili barem krimi romana s kojim Dežulović koketira. No, nije tako…”, navodi izdavač VBZ Beograd.

Još se dodaje da se „Dežulovićev fantastični debi roman teško može uporediti s ijednim hrvatskim romanom objavljenim poslednjih godina”.

Beogradska promocija će se održati u ponedeljak, 22. decembra, u Bitef teatru, s početkom u 20 h.

izvor: Popboks