BLOGERI U BORU

Nebojša Đorđević    Vesti

Drugi BlogOpen, okupljanje blogera iz Srbije i zemalja regiona biće ove godine održan u Boru, 4. i 5. oktobra. BlogOpen 2008. biće prilika za druženje, razmenu iskustava, ali i unapređenje srpske blog scene.

Blog spada u nove oblike komunikacije, nastale razvojem Interneta. Radi se o ličnom prostoru pojedinca - blogera u virtuelnom svetu Interneta, na kojem svako ima neograničeno pravo da iznosi svoje stavove. Teme blogova su raznolike, a najpopularniji među njima bave se aktuelnim društvenim fenomenima. Autori najpopularnijih blogova u svetu često su javnosti nepoznati ljudi koji vrlo brzo postaju popularni, ali i poznate javne ličnosti, novinari i političari.

BlogOpen otvoren je za sve blogere, ali i za one koji žele da saznaju više o ovom fenomenu savremene komunikacije. Tokom dva dana biće organizovan niz predavanja, stručnih skupova i okruglih stolova koji će biti prilika za unapređenje regionalne blog scene, ali i za skretanje pažnje državi na probleme i propuste koji postoje u domaćem zakonodavstvu.

Generalna tema konferencije BlogOpen 2008. biće mogućnost ostvarivanja zarade pisanjem blogova što je praksa u Evropskoj uniji i SAD. U radu skupa učestvovaće najpoznatiji blogeri iz Srbije i zemalja regiona, ali i najpoznatiji nemački blogeri Robert Basic i Oliver Gasner.

BlogOpen 2008. biće jedan od najvećih IT događaja u Jugoistočnoj Evropi, a očekuje se da će imati oko 200 učesnika. Organizator ove konferencije je Borska Internet organizacija BITNO koja okuplja gotovo sve blogere u Boru koji se smatra gradom sa najjačom blog scenom u Srbiji.

Izvor: Naslovi

NOVI RADIO BEOGRAD NA INTERNETU

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

WWW.NOVIRADIOBEOGRAD.COM

Novi Radio Beograd je novi, internet radio koji s radom počinje 6. oktobra, a trenutno je u eksprerimentalnoj fazi.

Odgovor na višegodišnju nezainteresovanost vodećih medija da unaprede slušanje i stvaranje muzike u našoj zemlji, kaže se u nečemu što bi se moglo nazvati manifestom novog radija.

I dalje ovako:

„Želimo svim zainteresovanim ljubiteljima i stvaraocima muzike da pružimo jedno malo audiofilno utočište, mesto gde mogu jednako uživati u dobroj muzici i promovisati svoja dela.

Nemamo ni žanrovske, ni regionalne, niti bilo koje druge predrasude, želimo i možemo da podržimo sve ukusno.”

Izvor: Popboks

OTVORENA SPOMEN SOBA ISIDORE SEKULIĆ

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Vesti

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić otvorio je obnovljenu spomen sobu srpske književnice Isidore Sekulić (1877 - 1958) u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu povodom pola veka od njene smrti.

“Isidora Sekulić je jedna od osoba koja predstavlja temelj naše kulture danas, kako zbog svog doprinosa tako i zbog svoje borbe za jednu drugačiju i modernu srpsku kulturu, zbog čega je bila i napadana i osporavana”, rekao je Bradić na otvaranju.

Posle smrti Isidore Sekulić, u aprilu 1958. godine, u skladu sa željom književnice koja je potvrđena sudskom odlukom, njena lična biblioteka, nameštaj, rukopisi i umetničke slike predati su Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu.

“Svi građani će moći da vide sobu, stručnjaci da imaju svoju inspiraciju u njoj, a strani umetnici da pronađu dragocene knjige o kulturi i stvaralaštvu u Srbiji”, dodao je Bradić.

U biblioteci je postavljena i izložba ličnih predmeta Isidore Sekulić - pisaće mašine, pera, naočare, fotografije i drugi predmeti koji se čuvaju u legatu Isidore Sekulić.

Na elektronskoj adresi Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” od 24. septembra se takođe može naći digitalizovana rukopisna zaostavština Isidore Sekulić - 206 rukopisa i popis svih njenih predmeta i spisa.

Izvor: Beta/MONDO

NOVA SEZONA BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Mirjana Stanojevi?    Kultura, Muzika, Vesti

U predstojećoj sezoni Beogradske filharmonije, najavljenoj kao “Bulevar zvezda”, u okviru dva ciklusa, beogradskoj publici će se predstaviti neki od trenutno najtraženijih dirigenata i solista na evropskom i svetskom nivou.

Publici će se tokom predstojeće sezone predstaviti Sara Čang, jedna od najpopularnijih violinistkinja današnjice, kao i “Swingle Singers”, čuvena pevačka „a cappella” osmorka, koja je pet puta osvojila nagradu „Gremi” za izvođenje i snimke komplikovanih i tehnički zahtevnih vokalnih obrada, od popularne muzike i džeza, do klasične muzike.

Publika će imati priliku da čuje i mecosoprana Rinatu Šaham, trenutno najtraženiju i najangažovaniju Karmen.

Beri Daglas, harizmatični dirigent i pijanista, dobitnik Ordena Britanske imperije za izuzetan doprinos muzici, takođe će nastupiti u novoj sezoni Beogradske filharmonije. Pored Daglasa, publici će se predstaviti i bariton Željko Lučić koji neprestano privlači pažnju svojim pojavljivanjem u Metropoliten operi, Kraljevskoj operi „Kovent Garden”, Nacionalnoj operi Pariza…

Beogradska publika u novoj sezoni Beogradske filharmonije još će slušati i jednog od najperspektivnijih mladih trubača u Evropi, Gabora Boldockog, violinistu Hagaja Šahama i pijanistkinju Lusil Čang.

Sa orkestrom Beogradske filharmonije će u narednoj sezoni nastupiti i čuveni violončelista i pedagog David Geringas, dirigenti Tomas Zanderling i Dejvid Štern, zatim jedan od najvećih kompozitora i dirigenata današnjice Kšištof Penderecki, atraktivni duo udaraljki “PercaDu”, zatim naši priznati umetnici - violinista Gordan Nikolić, pijanista Aleksandar Madžar, čelistkinja Maja Bogdanović, i mnoge druge zvezde klasične muzike.

Prodaja kompleta karata za sezonu 2008/09. traje do 15. oktobra na blagajni Beogradske filharmonije, za 6 000, 8 000 i 10 000 dinara po ciklusu.

Izvor: B 92

DO “EVROSONGA” U - POSLEDNJEM TRENUTKU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

NOVI SAD - Maja Mazić, učenica novosadske Osnovne škole „Svetozar Marković Toza”, pobednica dečjeg „Evrosonga” u Srbiji, je, kaže za RTV slučajno pročitala konkurs, poslednjeg dana poslala prijavu i - pobedila.

Sa njom će nas na takmičenju dečjeg „Evrosonga”, u Limasolu na Kipru, predstavljati i njene školske drugarice Aleksandra Narančić, Ivana Pavićević, Aleksandra Topolić, Natalija Starčević i Ivana Grbić.

Izvor: RTV Vojvodine