JAGAR I STOJIĆ U POLUFINALU

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

Goran Jagar i Nikola Stojić uspešno su startovali na Olimpijskim igrama u Pekingu. Oni su u trci dvojaca bez kormilara bili drugoplasirani, iza Nejtana Tvodla i Džordža Bridžvotera iz Novog Zelanda.

Naš dvojac odlično je startovao i ubrzo se, zajedno sa Novozelanđanima, odvojio od češkog i hrvatskog čamca. Novozelanđani su vodili trku dok su Jagar i Stojić pratili taj ritam, ne želeći da troše snagu i pokušaju eventualno da osvoje prvo mesto.

Izvor: Sportska centrala

ODBOJKAŠICE ODLIČNO STARTOVALE

Mirjana Stanojevi?    Olimpijada 2008, Vesti

Srbija - Kazahstan 3:1
(25:21, 25:17, 23:25, 25:21)

Odbojkašice Srbije odlično su startovale na Olimpijskim igrama u Pekingu, pošto su u prvoj utakmici savladale Kazahstan sa 3:1.

Susret je protekao u borbi dva neravnopravna protivnika, pošto su naše odbojkašice bile evidentno bolje od Kazahstanki. Ipak, protivnice su bile te koje su na početku ubedljivo povele, a ništa lakše našim igračicama nije bilo ni da zaključe meč.

IVA OBRADOVIĆ U ČETVRTFINALU

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

Srpska veslačica Iva Obradović plasirala se u četvrtfinale skifa na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Ona je u svojoj kvalifikacionoj grupi bez većih problema završila na drugom mestu. Već na startu trke Obradovićeva i Ema Tvig sa Novog Zelanda su se izdvojile ispred ostalih takmičarki.

Izvor: Sportska centrala

NAŠI NA OLIMPIJADI SUTRA

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

Nedelja, 10. avgust


Streljaštvo: 03:00 Jasna Šekarić, kvalifikacije pištolj 10m
Odbojka (m): 04:00 Srbija - Rusija
Vaterpolo: 06:10 Srbija - Nemačka
Tenis: 11:00 Janko Tipsarević - David Ferer
Tenis: 11:00 Zimonjić/Đoković - Dam/Vizner
Plivanje: 12:36 Marica Stražmešter, kvalifikacije 100m ledno
Plivanje: 13:02 Radovan Siljevski, kvalifikacije 200m slobodno
Plivanje: 13:32 Nađa Higl, kvalifikacije 100m prsno
Fudbal: 13:45 Srbija - Obala Slonovače
Tenis: 15:00 Jelena Janković - Kara Blek

PRVA HRVATSKA MEDALJA

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

Imamo prvu hrvatsku medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu. Ponosno ju je stiskala Snježana Pejčić, 26-godišnja Riječanka koja je osvojila treće mjesto u gađanju zračnom puškom.


* Bronca Snježane Pejčić

Akcija Peking nakon izgubljene Atene. Kada se 2003. godine u Zagrebu održavao Svjetski kup, Snježana je bila na putu prema Ateni. Činilo se kako će Riječanka biti dio Olimpijskih igara 2004. godine, ali je plasman izgubila za praktički jedan krug. Tada je započela i akcija Peking, koja za Snježanu nije mogla završiti neuspjehom.

- Prva sam od hrvaskih sportaša ostvarila normu za Peking, prva sam sportašica od osamostaljenja Hrvatske koja je osvojila olimijsku medalju na ljetnim igrama i prva sam koja je ovdje u Pekingu oko vrata dobila medalju - rekla je Snježana. Medalju joj je predao Jacques Rogge, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.

- Ništa specijalno mi nije rekao samo mi je čestitao - rekla je Snježana. A do naše prve osvajačice medalje teško je bilo doći. Čekali smo je satima. Jer, odmah nakon natjecanja išla se je presvući, pa je morala na proglašenje pobjednica, pa odmah na konferenciju za novinare i na kraju na doping kontrolu.

- Još sam u šoku. Još ne znam što se je dogodilo. Ova medalja kovala se metak po metak. A bilo je jako puno metaka. Bilo je i puno odricanja, posebice u posljednje dvije, tri godine, ali ovo je nagrada. I to velika - rekla je Snježana koja je svoj potencijal prvi put dokazala na europskom juniorskom prvenstvu 2002. godine kada je u Solunu bila druga. Streljaštvom se bavi 13 godina i članica je kluba Lokomotiva u Rijeci.

- Nevjerovatno je koliko je ljudi gledalo moje finale koja je počelo u 3.30 ujutro po našem vremenu. Prvo me je zvala mama Davorka, a potom su se izredali tata Jovica, te braća Goran i Davor - istaknula je Snježana. U kvalifikacijama je imala 399 pogođenih krugova u 40 hitaca. Po serijima je to bilo 99, 100, 100 i 100 ili 39 desetki i samo jedna devetka.

- Uoči finala vodeća je bila Čehinja Emmons koja je imala svih 400 pogodaka, a ja i još dvije smo imale krug manje. I moram priznati da sam se tresla od prvog do desetog hica u finalu. Uhvatila me trema, baš kao i na treningu dan ranije. Ne znam zašto - rekla je Snježana. Da ju je uhvatila trema vidjeli smo po probnim hicima (9.9, 9.6, 9.8, 10.4, 10.6, 9.1, 10.3, 10.3, 10.1). No, finale je krenula odlično. Prva tri hica - 10.6, 10.5. i 10.6. U tom trenutjku došla je vodećoj Čehinji samo na 0.3 kruga. No, Čehinja je bila jednostavno nepobjediva. Do osmog metka Snježana je imala čvrsto u ruci srebro, a onda je popustila koncentracija.

- Nisam pratila što se događa na ekranu. No, da sam zabrljala to znam. Ma, nećemo sad žaliti za srebrom kada imam broncu. Gledajte, ovdje je bilo dvadeset djevojaka koje su bez problema mogle biti zlatne. Ovdje olimpijska pobjednica iz Atene, Kineskinja Du Li ostaje bez medalje, a Nijemica Sonja Pfeilschifter koja je ove sezone pobijedila na svim Svjetskim kupova ne uđe ni u finale - istaknula je Snježana. Od srebrne juniorske do brončane seniorske olimpijske medalje prošlo je sušnih šest godina.

- Je, ali sam sve to vrijeme vjerovala u sebe. Znate, tjedno ispucam 600 metaka što nije malo. Zračnu pušku treniram dnevno dva, a malokalibarsku puško šest sati - zaključila je Pejčić.

Izvor: Vecernji Damir Mrvec