СРЕЋАН БРОЈ ЗА СРЕЋНЕ ИГРЕ

Nebojša Đorđević    Vesti

Вечерас, 8. августа 2008, у 8 часова и 8 минута, биће свечано отворене 29. летње олимпијске игре на којима ће учествовати рекордних 205 земаља, што је за четири више од Атине 2004, шест од Сиднеја 2000, осам од Атланте 1996. међу њима и Србија, повратник на олимпијску сцену. - Наш стегоноша Јасна Шекарић у свом шестом учешћу најављује шесту медаљу

Готово да нема броја који Пекинг неће надмашити, а као подлога за реку рекорда, у темељ ових Игара уграђене су 42 милијарде долара, чак 25 више од Атине.

Поменимо и то да ће надметања на 37 борилишта, за 302 медаље, пратити 7.000.000 гледалаца са плаћеним улазницама, да ће у 205 земаља извештаје слати 21.600 акредитованих новинара, да ће се за највећа спортска признања борити 10.694 спортиста којима ће судити 2.924 арбитра.

Сутра увече, у тренутку поклапања пет осмица, створиће се сви услови за врхунску срећу и благостање, јер овај број по кинеском веровању има ту моћ. Многи кинески парови су управо за сутра темпирали своје венчање, па ће се тако само у Пекингу у последњим часовима пре отварања склопити више од 9.000 бракова. Разлог више за срећу имаће швајцарски тенисер Роџер Федерер, још увек најбољи играч на свету, који ће као барјактар своје олимпијске репрезентације прославити 27. рођендан.

Једна од 205 застава које ће се завијорити на Националном олимпијском стадиону „Птичје гнездо” (91.000 места) биће и српска тробојка испод које ће дефиловати 92 олимпијца у 11 спортова (атлетика, бициклизам, веслање, ватерполо, стрељаштво, одбојка, стони тенис, тенис, пливање, фудбал и рвање).


Иначе, овај стадион, последња реч архитектуре, коштао је 500 милиона долара, а његов аутор је компанија из Базела „Херцог и де Мерон”, чије „чедо” је и „Алијанц арена” у Минхену.

Српску заставу ће на отварању носити наша најискуснија и најтрофејнија олимпијка Јасна Шекарић којој је ово шесто учешће. Она је на претходних пет игара, од Сеула 1988. до Атине 2004, освојила исто толико медаља. Почела је златом и сребром (1988), наставила сребром златног сјаја (у Барселони 1992. наше екипе нису могле да учествују због санкција), трофејни низ је прекинула четвртим местом (1996), па наставила с нова два сребра (2000, 2004).

- Пре но што смо дошли овде рекла сам да ће Кина организовати најбоље игре на којима сам учествовала и то за сада јесте тако. Изглед „села”, како је све организовано, одлазак до борилишта и све остале ствари, најављују блиставе Игре. И утисци осталих спортиста су фантастични. Мислим да ће и на отварању бити фантастично, јер Кинези жарко желе да се свету представе у најбољем светлу, што им за сада успева. Што се мене тиче, веома сам поносна због тога што ћу носити заставу. Једва чекам тренутак изласка на стадион, са свим овим сјајним спортистима око мене. Сваке Игре су нови доживљај и посебне су на свој начин. Ове Игре вероватно ћу доживети на нешто другачији начин, јер никада раније нисам носила заставу. Надам се да ћемо се сви лепо провести и да ћемо бити много успешнији него пре четири године у Атини када смо освојили два сребра.

Упитана колико је реално да у њеној олимпијској каријери после Пекинга пише „шест на шест”, одговорила је:

- То је реално, зашто да не. Увек идем на Игре пуна оптимизма. Знам да неће бити лако, јер су и други врло спремни. Видећемо ко ће бити најспремнији кад дође одлучујући тренутак.

Србија се у Пекингу враћа на олимпијску сцену. Претходно је учествовала само једном, на Петим играма у Стокхолму 1912. када су је представљали маратонац Драгутин Томашевић и спринтер Драган Милошевић. Рачунајући све земље у којима смо живели, наши олимпијци су од Париза 1924. до Атине 2004. освојили 95 медаља.

Извор: Политика Александар Милетић

USKORO DRUGI DEO CRNOG GRUJE

Nebojša Đorđević    Vesti

Nagledaniji srpski film u prošloj godini “Crni Gruja i kamen mudrosti” imaće svoj nastavak u komediji “Drug Crni u Narodnooslobodilačkoj borbi”, najavila je produkcijska kućaIntermedija netvork” (Intermedia Network).

Umesto prefriganog Crnog Gruje iz prvog filma smeštenog u doba Prvog srpskog ustanka, Nenad Jezdić će u novom filmu i seriji igrati njegovog potomka Životu Grujića zvanog Drug Crni, u vreme nemačke okupacije Kraljevine Jugoslavije 1941. godine.

“Srpski narod se deli na izdajnike, sluge okupatora, četnike i komuniste. Ništa manje dosetljiv od svog pretka, Drug Crni pokušava da ušićari nešto od svake situacije. Idealna situacija se ukazuje kada je primoran da sarađuje sa svim bitnim glavama tadašnje Evrope”, saopštila je kuća “Intermedija netvork”.

Kako se navodi, Nikola Kojo igraće Druga Starog - Tita. Dragan Jovanović igra trostruku ulogu Džejmsa Bolda, beogradskog muftije i Adolfa Hitlera. Zoran Cvijanović igra slovenačkog kadra Janeza Kardelja, a Duda Stojanović doktorku Druzilku Vidanović.

Uz Jezdića ponovo će biti njegovi stari pomagači - Boris Milivojević je ovaj put Borisko Kalabić Boki, a Marinko Madžgalj Čedomir Veljović - Drug Čeda.

Specijalni gosti filma biće glumci popularne akcione serije “Povratak otpisanih” Voja Brajović, Dragan Nikolić i Zlata Numanagić, kao i tumači brojnih uloga u partizanskim filmovima Velimir Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić.

Tu su i Milena Dravić, Petar Božović, Jelisaveta Sabljić, Nikola Simić, Mira Banjac, Nikola Đuričko i Nebojša Glogovac. Kao specijalni gost trebalo bi da se pojavi i Sergej Trifunović koji je igrao Crnog Gruju na početku istoimene serije.

Umesto režisera filma “Crnog Gruje i Kamena mudrosti” Marka Marinkovića, “Druga Crnog u NOB-u” režiraće njegov scenarista Rade Marković Mlađi.

Početak snimanja predviđen je za 2. septembar, a bioskopska premijera za januar sledeće godine, dok će krajem 2009. godine ići i 15 epizoda serije na televiziju Foks.

Izvor: B92

U GUČI DRUGOG DANA OKO 70.000 GOSTIJU

Mirjana Stanojevi?    Vesti

Drugog dana Dragačevskog sabora trubača u Guči, prema procenama organizatora, stiglo je oko 70.000 gostiju od kojih su polovina inostrani posetioci.

Popunjeni su svi smeštajni kapaciteti, mada se sutra očekuje prava navala gostiju za koje su rezervisana mesta za prenoćište u Čačku, Užicu, Požegi, Kraljevu, pa čak i na Zlatiboru.

Direktor Doma zdravlja u Guči Duško Šuluburić rekao je agenciji Beta da su “saboraši dobrog zdravlja”, jer je u toku protekle noći pomoć zatražilo oko 18 pacijenata.

“Na terenu se nalazi 16 ekipa hitne pomoći sa 50 zdravstvenih radnika a u samoj varošici dežura njih 30″, rekao je Šuluburić.

Uz prisustvo nekoliko hiljada saboraša, trubačkih orkrestara i narodnih grupa danas su sklopili brak Mara Takić i Milorad Vranić iz Nikšića, što će ubuduće postati tradicionalno venčanje drugog dana sabora.

LINC KOLEKCIJA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Nemački Istorijski muzej iz Berlina postavio je čuvenu Linc kolekciju Adolfa Hitlera na svojoj internet stranici. U digitalnoj formi predstavljena je značajna kolekcija koja je retko prikazivana. U njoj se nalaze dela iz perioda nemačkog romantizma, naročito umetnici XIX veka iz Beča i Minhena kao i dela umetnika iz XX veka.

Originalnu Hitlerovu kolekciju čine 4,731 delo i to ne samo slika već i tapiserija, skulptura, nameštaja i porcelana koja su sada rasuta po Evropi. Neka od dela su vraćena u periodu nakon završetka II svetskog rata. Druga su ilegalno prodata, a nekima se izgubio svaki trag. Jedan deo, oko 1,700 umetničkih dela, iz Lincove kolekcije se nalazi po umetničkim zbirkama raznih muzeja u Nemačkoj.

Monika Flacke, kordinator projekta iz Nemačkog Istorijskog muzeja rekla je da je napravljeno 50,000 fotografija i da je cela incijativa postavljanja kolekcije online potekla upravo od nje.

Izvor: Arte

REKORDER NA 100 METARA NEĆE TRČATI NA 200?

Nebojša Đorđević    Olimpijada 2008, Vesti

PEKING - Jamajčanski sprinter Usein Bolt izjavio je danas da je cele godine trenirao kako bi na Olimpijskim igrama učestvovao u trkama na 100 i 200 metara, ali da nije siguran da će na obe i učestvovati.

Na današnjoj konferenciji za novinare Bolt je rekao da je “80 odsto siguran da će trčati na 100 i 200 metara”.

Ova informacija je novost za njegovog agenta koji je prošle subote poslao SMS-poruku AP-u kojom je potvrdio učešće tog sprintera u trkama na 100 i 200 metara.

Bolt je 31. maja u Njujorku oborio svetski rekord na 100 metara sa devet sekundi i 72 stotinke. On je tada rekao da je prepustio svom treneru Glenu Milsu odluku da li da na tom atletskom mitingu trči i u trci na 200 metara.

Na Igrama u Pekingu Bolt će u trci na 100 metara imati konkurenciju u bivšem svetskom rekorderu na 100 metara Asafi Pauelu i aktuelnom svetskom šampionu Tajsonu Geju.

Gej je postavio rekord SAD u toj disciplini od 9.77 sekundi, ali je tada, na kvalifikacijama SAD za Olimpijske igre, povredio tetivu na kolenu.

“Asafa Pauel je drugi najbrži čovek na svetu, a Tajson Gej je aktuelni svetski prvak koji veoma brzo trči. Želim da se brzo oporavi i da se što pre vrati u formu. Želim da ga pobedim kada je 100 odsto spreman”, rekao je Bolt.