Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DŽESI NORMAN U ARENI 18. FEBRUARA

Jedna od trenutno najtraženijih operskih pevačica na svetu, Džesi Norman (Jessye Norman), uz pratnju simfonijskog orkestra gostovaće u Beogradskoj areni, 18. februara.

Program će biti sastavljen od dela američkih „klasika“, Džordža Geršvina (George Gershwin) (numere iz mjuzikla „Porgy and Bess“, „Girl crazy“) i Leonarda Bernštajna (Leonard Bernstein) „West side story“, kao i popularnih pesama Edvarda Kenedija i Djuka Elingtona (Edward Kennedy – Duke Ellington) „I’ve Got It Bad And That Ain’t Good“ i „It Don’t Mean A Thing if It Ain’t Got That Swing“, najavljeno je iz Beogradske arene.

Džesi Norman je jedna od retkih operskih pevačica koja ne ide klasićnim operskim vodama, već svojom inovativnom interpretacijom stvara osoben izraz nastupajući sa simfonijskim i kamernim ansamblima širom sveta. Sarađuje sa umetnicima kao što su Robert Vilson (Robert Wilson), Andre Heler (Andre Heller), Bil T. Džons (Bill T. Jones), Stiv MekKvin (Steve McQueen) i Laura Karpman (Laura Karpman) koji su poznati po zaobilaženju pravila u svojim domenima, i tako prihvata izazove i dodaje novu dimenziju svom poslu.

Njen muzički talentat ogleda se i u jedinstvenim koncepcijama izvođenja zahtevnih dela. U istoriji muzike ostaće zabeleženo njeno izvođenje dva scenska dela za isto veče – Šenbergove monodrame „Očekivanje“ i Pulankove opere „Ljudski glas“ u postavi Andrea Helera. Ova dela nikada ranije nije izvela ista osoba za jedno veče što još više ističe njene izvođačke sposobnosti, piše u najavi koncerta u Areni

Osvojila je brojne nagrade i priznanja. Najmlađa je dobitnica najveće nagrade Amerike za izvođačke umetnosti koju dodeljuje „Kennedy Centar Honor“, a dobila ju je za 20 godina rada. Brojna prestižna priznanja uključuju počasne doktorate na čak 35 koledža, univerziteta i konzervatorijuma širom sveta.

Francuska vlada joj je 1984. godine dodelila titulu „Commandeur de L’Ordre des Arts et des Lettres“ a Nacionalni muzej Nacionalne istorije u Parizu nazvao je orhideju njenim imenom. Takođe, bivši francuski predsednik Miteran dodelio joj je orden Legije časti 1989. godine, dok je u junu 1990. proglašena počasnim Ambasadorom Ujedinjenih Nacija. Na jesen 2000. godine odlikovana je medaljom „Eleanor Roosevelt“ Val Kill za doprinose u humanitarnom radu.

Za impresivan repertoar koji je snimila nagrađivana je francuskim priznanjem „Grand Prix National du Disque“, i to za snimke dela Vagnera, Šumana, Malera i Šuberta, londonskom prestižnom „Gramophone“ nagradom za izvođenje Štrausove „Four last Songs“, zatim amsterdamskom „Edison“ nagradom, kao i priznanjima u Belgiji, Španiji i Nemačkoj.

Takođe, njeni albumi su više puta nagrađeni Grammy nagradom („Songs od Maurice Ravel“, Vagnerovi „Lohengrin“ i „Die Walkure“). Grammy za najbolju operu u februaru 1999. godine osvojio je album „Bluebeard’s Castle“ sa Pierre Boulez i simfonijiskim orkestrom iz Čikaga.

U četrdeset godina dugoj istoriji Grammy nagrada Džesi Norman je četvrti umetnik iz oblasti opere/klasične muzike koja je primila priznanje za životno delo i pridružila se legendama koje čine Enriko Karuzo (Enrico Caruso), Marian Anderson (Marian Anderson) i Leontin Prajs (Leontyne Price).

Ulaznice za koncert su prodaji, po cenama od 2.200, 2.500, 2900, 3.500 i 4.500 na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim, „Ušće“ Shopping centar, knjižare Delfi i Vulkan, Dom sindikata, Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets.rs, www.eventim.rs.

Izvor: B 92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *