Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBJAVLJENA NOVA MARKESOVA KNJIGA

Nova knjiga Gabrijela Garsije Markesa „Yo no vengo a decir un discurso“ (u slobodnom prevodu „Nisam došao da držim govor“) od juče je u prodaji u zemljama Latinske Amerike i Španiji.

To je prvo delo dobitnika Nobelove nagrade za književnost posle „Sećanja na moje tužne kurve“ iz 2004.

Predstavljajući u četvratak u Meksiku tu kompilaciju govora, kojoj autor nije prisustvovao, njegov izdavač Kristobal Pera izjavio je da piščevo odsustvo nije znak slabog zdravlja.

„On je onoliko dobro koliko to može da bude čovek od 83 godine koji je pobedio rak“, naveo je Pera i dodao da Markes trenutno „glanca“ svoj novi roman „En agosto nos vemos“ (u slobodnom prevodu „Vidimo se u avgustu“), za koji se još ne zna precizno kada će biti objavljen.

Kompilacija „Nisam došao da držim govor“ sadrži 22 Markesova izlaganja, počev od onog na završetku školovanja do govora održanih prilikom uručenja raznih literarnih priznanja.

Nova knjiga, u stvari, svedoči o piščevoj odbojnosti prema javnim nastupima koju je morao da savlada. Tek od govora koji je morao da održi prilikom primanja Nobelova nagrade 1982, on je počeo da prihvata taj žanr, objasnio je izdavač.

„Sakupljeni tekstovi odražavaju suštinu onoga što je on sam, njegove literarne i političke naklonosti i podsećaju na njegove prijatelje“, dodao je Pera.

Izvor:Blic Online/Beta Foto:AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *