Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVI DIRIGENT BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini, publici se sinoć predstavio kineski dirigent Muhai Tang, šef dirigent Beogradske filharmonije u naredne tri godine. Tang osamdesetih godina dirigovao najvećim svetskim orkestrima.

Kineski dirigent velikog međunarodnog ugleda Muhai Tang, šef dirigent Beogradske filharmonije u naredne tri godine, predstavio se sinoć prvi put u ovoj ulozi na koncertu u Kolarčevoj zadužbini.

Dirigent ogromne energije, trenutno je i na mestu šefa-dirigenta Ciriškog kamernog orkestra i stalnog gostujućeg dirigenta Hamburškog simfonijskog orkestra, gostujući dirigent na četiri kontinenta, punom snagom poveo je Beogradsku filharmoniju u prvi koncert iz ciklusa „Jesen“.

Puna sala Kolarca ovacijama je nagradila izvođenje osam efektnih „Varijacija na Hajdnovu temu“ nemačkog romantičara Johanesa Bramsa (1833-1897), živo i interesantno interpretiranih.

Dobro osmišljen program nastavio se savremenim zvukom, muzikom francuskog kompozitora Anrija Tomazija (1910-1949), „Koncertom za trombon i orkestar“, koji je pružio priliku bugarskom trombonisti Krasimiru Stefanovom da iskaže svoj virtuozitet.

U drugom delu koncerta Beogradska filharmonija predvođena sugestivnim i milimetarski preciznim dirigentom Tangom, koji ni sekund nije spuštao brižni pogled sa orkestra, izvela je popularnu „Simfoniju iz Novog sveta“ Antonjina Dvoržaka (1841-1904).

Ako se po prvom koncertu može suditi, Beogradsku filharmoniju očekuje mnogo posla, usklađivanja sa visokim zahtevima dirigenta Tanga, koji od svakog soliste zahteva perfekcionizam.

Tang je od osamdesetih godina dirigovao najvećim svetskim orkestrima. Međunarodno je postao poznat kada ga je 1983. godine Herbert fon Karajan pozvao da diriguje pretplatnički ciklus koncerata Berlinske filharmonije.

Od tada je dirigovao Londonskom filharmonijom, Francuskim nacionalnim orkestrom, Sanktpeterburškom filharmonijom i drugim brojnim velikim svetskim orkestrima izvodeći neobično širok repertoar.Redovno diriguje u Pekingu i Šangaju, nosilac je titule počasnog dirigenta Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra, a od 2007. godine postavljen je za šefa Katedre za dirigovanje i profesora dirigovanja na Šangajskom konzervatorijumu.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *