Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ISTOČNO OD SUNCA“ DŽULIJE GREGSON

NOVO „LAGUNINO“ IZDANJE U KNJIŽARAMA

BEOGRAD – Život u britanskim kolonijama je neiscrpan izvor priča za mnoge tamošnje autore, kojima je priključila Džulija Gregson romanom „Istočno od sunca“, koji je upravo objavila „Laguna“.

Autorka je provela niz godina kao novinar izveštavajući iz Australije, sa Dalekog istoka, iz Indije i SAD, ali je uporedo pisala priče, koje su nailazile na dobar prijem kod čitalaca.

Prvi roman „Četa anđela“ je o sudbinama bolničarki koje su učestvovale u Krimskom ratu, gde su se formirale prve profesionalne vojne bolničarke pod nadzorom slavne Florens Najtgingejl.

Za drugi roman, koji je objavila 2009. „Istočno od sunca“, odabrala je Indiju kao pozornicu zbivanja i to u periodu između dva svetska rata, kada su u najvećoj i najvažnijoj britanskoj koloniji počela komešanja oko prava na samostalnost pod vođstvom Mahatme Gandija.

Radnja počinje u jesen 1928, kada tri mlade Engleskinje kreću na put u Indiju. Jedna odlazi da se uda za konjičkog oficira koga jedva poznaje. Prati je deveruša kojoj je bitno da pobegne od posesivne majke i da pokuša naći muža dok Viva njihova neiskusna pratilja, u potrazi je za Indijom svog detinjstva, duhovima iz prošlosti – i slobodom.

Svaka od njih ima svoje razloge zbog kojih napušta domovinu.

Gregsonova je za ovaj roman dobila nagradu za najbolju romansu napisanu u Velikoj Britaniji u 2009. godini, što joj je donelo veliku popularnost, posebno među čitateljkama.

Kritika je prepoznala u ovom romanu specifičan i zanimljiv ugao posmatranja položaja Engleskinja u Indiji.

Autorka je rekla novinarima da je želela da oda poštu onim hiljadama Engleskinja koje su iz bezbroj razloga odlazile u Indiju da bi tokom vremena zavolele zemlju i narod i na neki način nastojale da budu korisni članovi tog društva.

To je i roman u slavu prijateljstva, jer tri junakinje polaze na put a da se nisu dobro poznavale, da bi tokom vremena iskovale duboke, iskrene spone koje ih vezuju.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *