Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NUŠIĆEVI DANI OD 4. DO 17. APRILA

SMEDEREVO SE SPREMA ZA VELIKI KULTURNI DOGAĐAJ

BEOGRAD – Tradicionalna kulturna manifestacija „Nušićevi dani“, koja obuhvata i pozorišni festival posvećen komediografskom delu Branislava Nušića (1864-1938), biće održana od 4. do 17. aprila u Smederevu, najavili su organizatori.

U glavnom festivalskom programu biće izvedeno šest predstava u izboru teatrologa Dragane Čolić Biljanovski, koja je u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu rekla da će smederevska publika pored domaćih biti u prilici da pogleda i dve predstave pozorišta iz regiona.

Festival će 11. aprila otvoriti dramski pisac Stevan Koprivica, a potom će biti izvedena i prva takmičarska predstava – „Put oko sveta“ Branislava Nušića, u režiji Juga Radivojevića, rađena u produkciji Kruševačkog pozorišta i Festivala „Dani komedije“ iz Jagodine.

Za festivalske nagrade takmičiće se i Narodno pozorište iz Tuzle, čiji će ansambl izvesti Nušićevu „Gospođu ministarku“ u postavci Sulejmana Kupusovića, kao i ansambl Narodnog pozorišta iz Bitolja koji će izvesti Nušićevog „Pokojnika“ u režiji Ljupča Georgijevskog.

U glavnom festivalskom programu biće izvedene i dve predstave Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda – „PR ili Potpuno Rasulo“ Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i „Zvezdarske zvezdice“ režiji Gorice Popović. Biće izvedena i nova komedija Dušana Kovačevića „Život u tesnim cipelama – Pornografija života i smrti“, u produkciji beogradskog Zvezdara teatra.

Dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo ove godine je glumica Olga Odanović Petrović, dok je Egon Savin dobitnik novoustanovljenog priznanja, Nušićeve statuete za rediteljski rad. Poslednje festivalske večeri, pored ta dva priznanja, biće dodeljene i nagrada stručnog žirija i nagrada publike za najbolju predstavu u celini.

Ovogodišnji žiri radi u sastavu: pozorišni kritičar Muharem Pervić (predsednik), glumica Ljiljana Blagojević i profesor književnosti Dragoslav Bata Mandić. Pretfestivalski program obuhvata predstave rađene prema Nušićevim delima u izvođenju srednjoškolaca, izložbu slika Save Stojkova, umetničko veče s glumcem Ljubomirom Ubavkićem Pendulom, defile oldtajmera ulicama Smedereva, kao i nekoliko scensko-muzičkih programa i književnih promocija.

Izvor: Glas javnosti

2 Responses

  1. PRIJATELJI SU POPUT ANDJELA , KAD ZATREBA TU SU DA NAS PRENESU I KAD NASA KRILA ZABORAVE LETETI.
    GRAD SMEDEREVO CUVA I NEGUJE VEC 27. GODINA, MANIFESTACIJOM „NUSICEVI DANI“ I ODUZUJE NAS DUG VELIKANU I KOMEDIOGRAFU BRANISLAVU NUSICU. NADAJMO SE DA CE 2013.GOD.BITI GODINA USPONA I RAZVOJA SRBIJE ,I DA CEMO NA DOSTOJANSTVEN NACIN OBELEZITI 75. GODISNJICU SMRTI NASEG NAJIZVODJENIJEG KOMEDIOGRAFA BRANISLAVA NUSICA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *