Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RAMBO U ZEMLJI FUDBALA I FILMA

Dokumentarni film „O gringo“ („Stranac“) prati karijeru igrača Flamenga Dejana Petkovića, koji je prve fudbalske korake naučio u rodnom Majdanpeku, a vrhunac doživeo u dalekom Brazilu. Srpski Rambo je posle višegodišnjeg ubeđivanja reditelja Darka Bajića krajem 2008. odlučio da je došlo vreme za snimanje prvih kadrova.

– Još 2001. godine, kada je boravio u Brazilu, Darko Bajić je poželeo da snimi film o meni i mojoj karijeri u „zemlji fudbala“. Međutim, tada sam mislio da je još rano za tako nešto. Povratak u Flamengo maja ove godine potvrdio je da smo izabrali pravi „tajming“ – rekao je Petković, u sali bioskopa Balkan, na jučerašnjem predstavljanu ovog projekta.

Režiser Darko Bajić oduševljen je statusom koji Petković uživa u Brazilu, što mu je i poslužilo kao inspiracija za ekranizaciju njegove fudbalske karijere: – To je neverovatno, Deki ne može normalno da sedi u restoranu, da šeta ulicama Rija. Jednom je i let aviona kasnio jer su svi članovi posade i putnici želeli da se slikaju s njim. Upravo time fasciniran, odlučio sam da i ljudima u Srbiji približim status božanstva koji Dejan ima u Brazilu – istakao je Bajić, koji je kamerom zabeležio i osvajanje titule prvaka Petkovića sa Flamengom.

– Ti kadrovi nisu bili planiranmom početku, ali sudbina nekada bolje izrežira nego sam reditelj – dodao je, u šali, Petković.

Prisutnima su se obratili i producent Boban Petković, direktor fotografije Boris Gortinski i navijač Flamenga i veliki fan Dejana Petkovića Artur Monteiro. Poslednjih nedelja ekipa filma radila je u Beogradu, Nišu i Majdanpeku, a završni kadrovi biće snimljeni u Riju. Promocija filma planirana je za maj 2010. godine na brazilskoj Marakani, a idejni tvorci ovog projekta nisu krili želju da premijera filma u Srbiji bude održana na stadionu Crvene zvezde.

Izvor: Danas S. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *