Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LOJANICA POBEDNIK KONKURSA ZA OBNOVU NARODNOG MUZEJA

BEOGRAD – Arhitekta Vladimir Lojanica dobio je prvu nagradu na konkursu za rekonstrukciju Narodnog muzeja, saopštio je juče žiri, na čijem je čelu ministar kulture Nebojša Bradić, nakon čega je otvorena izložba projekata u holu muzeja.

– Najveći izazov celog konkursa i rada na ovom zadatku bilo je uspostaviti adekvatan dijalog između nove intervencije i autentične zgrade muzeja koja predstavlja svojevrstan kulturni spomenik – rekao je Lojanica, autor nagrađenog projekta.

Lojanica je dodao da su se on i tim sa kojim je radio, trudili da na određenim elementima reafirmišu vrednosti autentičnog objekta, a da mu istovremno daju svojevrsan pečat vremena u kome se radi rekonstrukcija.

– Sa velikom motivacijom, entuzijazmom i energijom preuzećemo odgovornost za ozbiljnost posla koji je pred nama do sledeće faze i nadam se do konačne realizacije – rekao je Lojanica.

Žiri je ubeđen, rekao je Bradić, da je sa nagrađenim projektom moguća održiva i brza rekonstrukcija Narodnog muzeja. Prema njegovim rečima, izabran je rad koji je najbolje prilagođen savremenom senzibilitetu i koji je ponudio optimalnu ravnotežu između atraktivnog prostornog koncepta i strukovne funkcionalnosti objekta.

Bradić je rekao da je konkurs pokazao da postoje veliki potencijali arhitekata mlade generacije koji se vide u radovima prijavljenim na konkurs.

Izvor: Glas Javnosti/ FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *