Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NA SALONU STRIPA I AUTORI IZ AFRIKE

Izložbom najboljih radova sa konkursa i dodelom nagrada večeras (19) u Studentskom kulturnom centru počinje Osmi međunarodni salon stripa.
Miki Pješčić, urednik Salona stripa

Osim izložbe i berze stripa, do 3. oktobra na programu Salona su i tribine i edukativne radionice za najmlađe strip autore. Strip scenario poseban je segment ovogodišnjeg izdanja festivala posvećenog devetoj umetnosti i stoga je specijalni gost Salona najpoznatiji strip scenarista Enrike Sančez Abuli.

Autor iz Španije, čije se ime najviše vezuje za kultni strip „Torpedo 1936″, predstaviće se sutra od 20 časova u Velikoj sali SKC-a. Kao prateća izložba Salona biće izloženi radovi Darka Perovića, rađeni po scenariju Enrika Sančeza Abulija.

Salon stripa je koncipiran tako da u takmičarskom delu, putem međunarodnog konkursa, prezentuje presek aktuelnog svetskog strip stvaralaštva. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 195 radova od 230 učesnika iz 29 zemalja.

– Imamo do sada najveći broj stranih učesnika i po prvi put učešće umetnika sa afričkog kontinenta u takmičarskom delu Salona. Time naša manifestacija predstavlja umetnike sa svih kontinenata. Posebnost je što ove godine po prvi put dodeljujemo priznanja za poduhvate u domaćem strip izdavaštvu, kako za autentične domaće stripove i autore tako i za inostrana izdanja koja se prevode na naš jezik – kaže Miki Pješčić, urednik Salona stripa.

Na izložbi Osmog salona stripa prikazano je oko sto najuspešnijih radova, dok će u programu Salona nastupiti domaći izdavači sa novim izdanjima, a biće predstavljena i najaktuelnija izdanja iz okruženja.

Izvor: Blic Online S. Šulović Foto: Z. Raš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *