Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BEOGRADSKI PISAC U NAJVEĆOJ KNJIŽARI NA SVETU

Nekadašnji jugoslovenski novinar dugog staža, a danas kanadski književnik i publicista Dragan Todorović predstavio je svoj prvi roman u „najvećoj knjižari na svetu“, u Torontu.

Roman „Dnevnik prekinutih dana“ (Diary of Interrupted Days) objavila je u tvrdom povezu na engleskom jeziku jedna od najvećih izdavačkih kuća u Severnoj Americi i svetu, „Rendom haus“.
Isti izdavač ranije je štampao obimno (400 strana) publicističko-memoarsko Todorovićevo delo „Knjiga osvete-Bluz za Jugoslaviju“ (The Book of Revenge -Blues for Yugoslavia).
Pre dve godine, prvi put u novijoj istoriji Kanade, dobitnik jedne od najznačajnijih nacionalnih književnih nagrada u toj zemlji koju dodeljuje neprofitna organizacija za podršku piscima „Autorski trust Kanade“, bio jedan pisac poreklom iz Srbije – Dragan Todorović.

„Knjigu osvete – Bluz za Jugoslaviju“ objavio je prošle godine na srpskom jeziku izdavač iz Beograda „Dobar naslov“.

Novi Todorovićev roman „Dnevnik prekinutih dana“ je 272 strane duga, dvoslojna, potpuno fiktivna priča, ali su događaji između 1992. i 1999. godine istiniti. To je ljubavna priča o troje ljudi koja se odvija između tri grada – Beograda, Toronta i Amsterdama. Svi su Beograđani, roman je beogradski, ali u istoj meri i kanadski – uslovno rečeno nadnacionalan.

Drugi narativni sloj uključuje borbu za ličnu slobodu, za pravo izbora.

Pisac u knjizi takođe obrađuje i univerzalnu, ali i ličnu temu egzila, jer se 1995. iz Beograda odselio u Toronto. Roman je realističan, ali je autorski metod postmodernistički, uključuje i fragmentarno i kolažno.
„U najdužem periodu života, kao novinar, treniran sam da prenosim istinu i izbegavam nadgradnju faktografije. Primetio sam, međutim, da danas živimo u vremenu u kome istina nije jedna, nije celovita nego slojevita. Postoje razni slojevi istine: podistina, nadistina, doistina. Literatura je bolja ‘hronika’ takvih vremena nego novinarstvo“, kaže u izjavi za Betu Dragan Todorović.

„U središtu moje priče nalazi se jedna laž. Ta laž počinjena je prećutkivanjem dela istine. I ta tehnika je zapravo tehnika političke manipulacije. Želeo sam da dekonstruišem laž, ali i istinu jer se više ni istini ne može bezrezervno verovati“, dodao je Todorović.

Roman „Dnevnik prekinutih dana“ počinje i završava se scenom u kojoj jedan od likova, tokom NATO bombardovanja 1999. godine, stoji na jedinom mostu koji vodi do kuće.
Promovisan je u Torontu baš u vreme obeležavanja desetogodišnjice bombardovanja SR Jugoslavije.
„Bombardovanje nije samo fon već jedan od ključnih faktora koji utiču na ‘radnju’ romana. Terminom promocije nisam želeo da podvučem tu činjenicu, ali simbolika postoji“, zaključio je Dragan Todorović.
„Dnevnik prekinutih dana“ objaviće ove godine i jedan od najvećih mađarskih izdavača „Europa Konyvkiado“
.

Ovog proleća u Hrvatskoj „Naklada Uliks“ iz Rijeke izdaje Todorovićevu knjigu „Pjesme uz koje ne plešem“ – zbirku priča i eseja originalno objavljivanih pre dve decnije u magazinu „Rock“.

Rođeni Kragujevčanin i dugogodišnji Beograđanin Dragan Todorović bio je poznati novinar (magazini „Non“ i „Rock“, televizijskih stanica „Treći kanal“ i „Art kanal“, radio „Politika“) koji se bavio fenomenima masovne kulture.
U Torontu je bio glavni urednik jedne radio stanice, a kao slobodni novinar sarađivao je u velikim kanadskim dnevnicima i magazinima. Za državni kanadski radio Si-bi-si (CBC) snimio je dva zapažena radiofonska dela. U Kanadi i SAD više puta je nagrađivan za multimedijalna ostvarenja.
Od septembra 2005. sa porodicom živi u Engleskoj.

Izvor: Blic Online/Tanjug

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *