Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U TRCI ZA NINOVU NAGRADU 30 ROMANA

BEOGRAD – Redakcija NIN-a je saopštila da je žiri odabrao 30 naslova koji su ušli u najširi izbor za roman godine, kao i da je pisac Sreten Ugričić povukao iz konkurencije za tu prestižnu nagradu svoj roman „Neznanom junaku“.

U saopštenju je navedeno da žiri kada je pravio spisak od 30 romana, u koji nije uvrstio Ugričićevo delo, nije znao za njegovo pismo o povlačenju knjige.

Napominjući da će spisak svih 30 romana i otvoreno Ugričićevo pismo biti objavljeni u narednom broju NIN-a, redakcija tog lista je navela deo Ugričićevog objašnjenja.

„On objašnjava da je nagrada funkcionalno usađena u sociosimbolički poredak kojim se bavi u romanu koji je povukao iz konkurencije, poredak za koji kaže da je tradicionalistički i konstatuje: Vladajuće merilo glasi: što srpskije – to bolje, a trebalo bi da bude upravo obrnuto: što bolje – to srpskije“, naveo je NIN.

Detaljno objašnjavajući kako vidi taj poredak Ugričić navodi da ne pristaje da u tome učestvuje, saopštila je redakcija našeg poznatog nedeljnika.

Na ovogodišnji konkurs stigla su 124 romana, a o romanu godine odlučuje žiri u sastavu: Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov, Aleksandar Ilić i Mladen Šukalo.

Izvor:Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *