Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SJAJNA PROMOCIJA KNJIGE OBRENA RISTIĆA, «VENAC TVORCU» U KNJAŽEVCU

Blistavo književno veče

U Knjaževcu je pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine opštine Knjaževac, Književnog kluba «Branko Miljković» iz Knjaževca, kao i Doma kulture, sinoć u Društvenom klubu Doma kulture predstavljena knjiga – sonetni venac, «Venac Tvorcu», kao i poezija Obrena Ristića, ovogodišnjeg laureata velikih književnih nagrada, «Milan Rakić» i «Zmaj Ognjeni Vuk». Da je reč o izvanrednom štivu potvrdili su mnogi ugledni književni krutičari, svojim prikazima u književnim časopisima i listovima, a i na samoj promociji prisutni gosti, Miroslav Todorović, pesnik i kritičar iz Niša, kao i poznati (i van zemlje) srpski bard Zoran Vučić.Gost Obrena Ristića, ove impresivne književne večeri bio je i prof. dr Nedeljko Bogdanović, koji se na sebi svojstven način bavio istraživanjem lepe reči, svoje, a i narodne..

Pesnik Ristić se nakon pročitanog soneta obratio publici prigodnim govorom vezanim za samu nagradu, kao i o značaju poezije uopšte, kao i za male sredine, kao što je Knjaževac.

Sam program je znalački vodio, Nebojša Đorđević, književnik, koji je na, takođe impresivan način kazivao laureatove sonete, kao i izvod kritike prof dr Žarka Đurovića, koji je između ostalog o ovoj knjizi zapisao: «Misao i postoji da bi se nadovezala na novu ideju i saznanje. Saznanjem se stiču i vremenske osnove, pa ono što se nekad odigralo dobija novu košuljicu manifestovanja. Novi značenjski diskurs. Kao u primeru ove sjajne Ristićeve zbirke pesama. U njemu su utkana osećanja, koja su se unutrašnjim senzorom domogla snovne vizure i tu, uz Tvorčevu pomoć, lirski nivelirala neka poetička načela o svetu i biću. Ona se dublje osećaju nego neki predznak.Spoznavanje tajni, suštinskoje, i ono, zahvaljujući subjektu, traga za visnom tačkom. Nju je poeta smelo sekvencionirao: /Strašan je napor da reči ne izgube u glasju/.»

Program je muzikom na gitari obojio maestralni Sokol Marković, učenik Srednje muzičke škole i Gimnazije, izvođenjem dela klasike, kao i svojim obradama muzike modernog vremena.

Pred kraj ove blistave književne večeri, na zadovoljstvo publike, prisutni gosti su predstavili i svoje poetsko stvaralaštvo.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *