Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FRIZERSKE I BERBERSKE TABLE AFRIKE

Muzej Afričke umetnosti Beograd

Photo: facebook.com

Izložba „Frizerske i berberske table Afrike“, na kojoj će biti predstavljene reklamne table iz nekoliko afričkih zemalja, biće otvorena 30. decembra u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

Na izložbi će biti predstavljene originalne reklamne table iz Kameruna, Senegala i Centralnoafričke Republike, kao i fotografije tabli iz Togoa, Benina, Obale Slonovače i Gane, nastalih od 70-ih godina prošlog veka do danas, saopšteno je iz Muzeja afričke umetnosti.

Table iz frizerskih salona i berbernica primer su promena koje karakterišu modernu Afriku i njenu popularnu umetničku scenu, prenose modne trendove i uticaje sa strane, ali i ukazuju na značaj kose i poštovanje tradicionalnih praksi češljanja, navodi se u saopštenju.

Reklamne table realizovali su samouki umetnici koji su određene motive slikali uljanim ili emjl bojama na drvenoj ili metalnoj podlozi i to najčešće u izrazito ekspresivnom koloritu čistih boja. Slike sadrže, uglavnom, figurativne motive koji simbolišu profesiju za koju su rađene ili su oznake određenih proizvoda. Pored slikanih motiva, table imaju i informativne poruke označene i u pisanom sadržaju.

Frizure, kao i način odevanja ili vrsta i količina nakita, simbolizuju položaj u društvu, religioznu pripadnost, politička stremljenja, profesiju i slične afinitete. Autorka izložbe je viša kustoskinja Nataša Njegovanović Ristić, a otvoriće je umetnik i akademik Dušan Otašević.

Izvor: e – novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *