Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZVEZDA SA IMENOM ALEKSANDRA PETROVIĆA ISPRED BIOSKOPA „BALKAN“


Zvezda sa imenom velikog srpskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića (1929-1989) otkrivena je na pločniku ispred bioskopa „Balkan“, u sklopu Festivala autorskog filma.

Član Saveta festivala, reditelj Boro Drašković obratio se sinoć okupljenim filmskim stvaraocima i poštovaocima Petrovićevog dela, u prisustvu njegove supruge Branke Petrović. On je podsetio na izuzetno delo ovog umetnika, čije ime nosi i Gran pri Autorskog festivala.

„Kao vodeća ličnost novog jugoslovenskog filma Petrović je u stvaralačkoj praksi, kao i u tekstovima posvećenim sedmoj umetnosti, dao obrise modernog izraza i estetike u našem filmu“, istakao je Drašković.
Povodom 80 godina od rođenja i 20 godina od smrti Aleksandra Saše Petrovića u Muzeju kinoteke je kao prateći program Autorskog festivala priređena retrospektiva njegovih filmova, među kojima su najpoznatiji „Skupljači perja“, „Tri“, „Maestro i Margarita“, „Biće skoro propast sveta“, „Seobe“…

Ispred bioskopa „Balkan“ ranije su postavljene i zvezde sa imenima slavnog glumca Danila Bate Stojkovića i reditelja Živojina Pavlovića i Krste Škanate.

Izvor: Blic Online Foto:FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *