Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TREĆI DAN SAJMA KNJIGA U BEOGRADU

Pred spiskom pratećih programa posetioci su stavljeni pred tešku dilemu šta da odaberu pored razgledanja štandova izdavača i knjižara.

U prepodnevnim satima u sali „Pekić“ biće uručena nagrada „Bogorodica Trojeručica“, koju dodeljuje Fondacija „Ivanka Milošević“ iz Čikaga, a na kraju dana (19 sati) u sali „Selenić“ biće uručena nagrada ULUPUDS-a za ilustracije i dizajn knjige.

Drugi Forum sajma kome je tema medijski status knjige, biče održan u stalnom terminu u podne u sali „Selenić“. Pozvani su ugledni novinari koji već dugo prate knjigu i zdavaštvo – Anđelka Cvijić (Poliitka), Jasmina Vrbavac (RTS), Dejana Vuković (V. Novosti) i književnik Aleksandar Gatalica, da iznesu šta misle o tome gde se danas nalazi knjiga u srpskim medijima.

Lista stranih pisaca koji će boraviti na Sajmu, bilo na štandovima izdavača ili će imati posebne promocije u nekoj od sala u Hali 2a, je poduža i počinje Lujem de Bernijerom, gostom “ Plato buksa“, a sledi Kanađanin Endru Dejvidson, kome je „Alnari“ objavio knjigu „Poslednji anđeo“, a zatim i drugi Kanađanin Pan Bujukas, kome je „Albatros plus“ objavio roman „Ana zašto?“.

Na štandu Grčke, zemlje počasnog gosta od 10 sati, od otvaranja sajma pa do zatvaranja u 20 sati, na svaki sat počinju programi od kojih su stalni radionice za decu do podneva, projekcije dokumentarnih flmova u 15 sati u sali za projekcije Helenskog fonda u Hali 2a, dok će u ostalim terminima biit održano predavanje Hristosa Janarisa „Književnost i metafizika u grčkoj i srpskoj tradiciji“ i promocije pet knjiga u organizaciji Nacionalnog centra za knjigu Grčke u prisustvu autora Takisa Teodoropulosa, Dimitrija Nole, Hare Janakopulu, Aleksisa Stamatisa i Elene Huzuri.

U vreme kada se drastično smanjio broj kapitalnih izdanja vredi zabeležiti da će u sali „Selenić“ biti predstavljeni značajni izdavački projekti koji su objavljeni u Vojvodini između dva sajma “ Kulturna baština Vojvodine“ i “ Evropski kontekst umetnosti 20. veka u Vojvodini“.

Knjižari i izdavači iz Crne Gore imaće zajednički nastup u sali „Selenić“ u 18 sati, a zajednički će se predstaviti vojvođanski izdavači koji objavljuju knjige na jezicima nacionalnih manjina naštandu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

U „ćaskaonicama“ su u 16 sati Igor Mandić, a u 18 Vladislav Bajac, što je dobra prilika za ljubitelje knjige, a posebno one koji vole ova dva popularna i poznata autora, da iz prve ruke saznaju neka njihova razmišljanja o mestu pisca u društvu i o svetu koji ih okružuje.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *