Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HAJNER GEBELS POBEDNIK 42. BITEFA

Gran pri „Mira Trailović“ za najbolju predstavu 42. Bitefa uručen je nemačkom reditelju i kompozitoru Hajneru Gebelsu za predstavu švajcarske produkcije „Štifterove stvari“.

Neposredno pre toga predsednik međunarodnog žirija, teoretičar pozorišta Hans Tis Leman saopštio je odluke žirija, na završnom festivalskom prijemu u foajeu Pozorišta na Terazijama.

Gran pri je dodeljen jednoglasno. Članovi žirija bili su argentinska rediteljka Konstanca Makras, dramska autorka Marija Karaklajić, scenografkinja Mia David-Zarić i rediteljka Katarina Pejović.

Specijalna nagrada Bitefa dodeljena je, većinom glasova, predstavi „Možzda zauvek“ Meg Stjuart i Fiipa Gemahera.

U obrazloženju je navedeno da su se autori „hrabro poduhvatili teme ljubavnog odnosa u trenucima frustracije, kao i krkhe sreće, bez patetike cinizma i banalnosti, donoseći delo izuzetne umetničke i emotivne snage koje lavira između plesa, performansa i pozorišta“.

Kako je saopšteno, publika Bitefa dodelila je prvo mesto švedskoj predstavi „Bejbi drama“, koja je dobila prosečnu ocenu 4,53. Slede „Don Đovani“ (Srbija – 4,52) i „Manje više beskonačno“ (Francuska – 4,50).

Nagrada „Politike“ za najbolju režiju na Bitefu dodeljena je Krištofu Martaleru za švajcarsku predstavu „Manjak prostora“.

Umetnički direktor Bitefa Jovan Ćirliov predao je statutetu Gebelsu, koji je u međuvremenu pozvan da se vrati na prijem.

„Srećan sam i zahvalan, ali i vrlo iznenađen. Otišao sam već u hotelsku sobu, jer nisam pomišljao da bih mogao ponovo da dobijem ovu nagradu“, rekao je Gebels koji je osvojio Gran pri Bitefa za predstavu „Eraritjaritjaka“ 2005. godine.

„Srećan sam i zbog mog tima i ‘Teatra Vidi’ iz Lozane, jer je ova produkcija bila rizik. To pozorište je u velikoj meri posvećeno glumcima i nije bilo lako ubediti ih da uđu u moj neobični projekat“, izjavio je autor predstave u kojoj umesto glumaca „igraju“ klaviri, slike i svetlost.

„Međutim, to zapravo i nije predstava bez ljudi, jer je tu uvek 150 ljudi u publici. Ova nagrada pokazuje da su je razumeli i prihvatili“, zaključio je Gebels.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *