Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONCERT OPERSKE DIVE EME ŠAPLEN NA ARHEOLOŠKOM LOKALITETU

Svetski spektakl u Viminacijumu

Francuska operska diva Ema Šaplen nastupiće u subotu (30. avgusta, 21 sat) u Mauzoleju Viminacijum, u okviru manifestacije „Rimska noć“, kojom će biti prikupljena sredstva za istraživanje antike na teritoriji Srbije. Poznata pevačica će održati koncert u prostoru antičkog lokaliteta Viminacijum u pratnji Hora i Orkestra Radio-televizije Srbije koje će predvoditi muzičar Ognjen Radivojević, kao i u pratnji našeg mladog pijaniste i kompozitora Aleksandra Simića, u scenskom spektaklu koji će dočarati rimske običaje.

Ema Šaplen rođena je 1974. godine kao Mari Anž Šaplen, u predgrađu Pariza, a karijeru je započela izvođenjem klasične muzike. Vrlo brzo je kreirala sopstveni stil koji je postao kombinacija moderne muzike i alternativne opere. Kao devojčicu više su je zanimali fudbal i veranje po drveću nego klasična muzika. Svojevrsna prekretnica u njenom životu desila se kada je kao četrnaestogodišnjakinja upoznala profesorku pevanja u svojoj školi, koja je kod nje prepoznala vanserijski sopran i uputila je na ozbiljno bavljenje muzikom. Roditelji (policajac i sekretarica) nisu odobravali njene namere da se bavi muzikom, ali Mari Anž je odlučila da im se suprotstavi, pa je krišom maštala kako izvodi Mocartove arije iz „Čarobne frule“. Ipak, njeni muzički počeci malo su neobični za jednu opersku pevačicu: na sceni se prvi put pojavila sa hard-rok grupom „North wind“ („Severni vetar“), koja je doživela veliki uspeh tokom naredne tri godine, a nakon toga vratila se klasičnom pevanju. Sa devetnaest godina Mari Anž se seli u Pariz, gde upisuje Pariski konzervatorijum i menja ime u Ema. Kada je svoju demo kasetu pustila legendarnom pevaču Žan-Patriku Kapdevilu, on je bio očaran njenim glasom i odmah joj je ponudio snimanje albuma. Nakon dugog rada na albumu, tokom kojeg su se preplitali žanrovi (uključujući i grandž!), ploča je na kraju dobila oblik koji joj je doneo veliki uspeh u svetu, lansirajući Emu Šaplen u sam vrh svetske savremene klasične muzike. Album „Carmine Meo“ snimljen je na latinskom i jeziku stare Provanse, sa muzikom inspirisanom italijanskim kompozitorima iz 19. veka (od Donicetija do Belinija) i, uz Emin nesvakidašnji glas, uspeh je bio zagrantovan, pa je ploča prodata u sto hiljada primeraka za manje od tri meseca. Nakon toga, kompozitor Grem Revel je Emu Šaplen angažovao za muziku u filmu „Crvena planeta“, zahvaljujući kojem je postala popularna i u Americi.

U okviru „Rimskih noći“ u Viminacijumu je prošle godine održan program kojim je obeležena internacionalna akcija „Sačuvajmo planetu“, a gosti i predstavnici diplomatskog kora pratili su manifestaciju u rimskim dvokolicama, obučeni u toge.

Prema najavama organizatora, novi programi te manifestacije imaju cilj da okupe što više potencijalnih donatora i investitora koji će svojim prilozima učestvovati u kreiranju novog potencijala Srbije. Idejni tvorac ovog spektakla, arheolog i dojučerašnji pomoćnik ministra kulture Miomir Korać, kaže da će glas Eme Šaplen obasjati ceo Viminacijum.

Inače, pozornica je integrisana u Mauzolej Viminacijum u kojem ima 300 mesta, ali će i publika van zidina moći da uživa u koncertu. Koncert je besplatan, repertoar je iznenađenje, a VIP zvanice će donirati sredstava koja su namenjena daljem sređivanju Viminacijuma i arheološkim istraživanjima na drugim lokalitetima u Srbiji. Zanimljivo je da će VIP gosti biti odeveni u rimske toge, a uz simboličnu donaciju moći će da se dobiju replike antičkih napisa iz Viminacijuma, koje veoma verno oslikavaju ličnost onog ko je postao njihov vlasnik.

Susret koji se pamti

Naš mladi kompozitor i pijanista Aleksandar Simić, koji se u svetu proslavio komponujući muziku za velike manifestacije (proslava 2.000 godina hrišćanstva, 50 godina pobede nad fašizmom…), nastupiće zajedno sa Emom Šaplen, a čuveni sopran izvešće i dve njegove kompozicije. Na pitanje „Blica“ kako je izgledao njegov prvi susret sa Emom Šaplen, Simić odgovara:

Kada vas upoznaju sa mladom, lepom i uspešnom ženom koja je još i „po zanimanju“ operska primadona, očekujete razmaženu princezu koju menadžer nosi na jastuku, dok obezbeđenje budno motri na zlikovce sa graškom u džepu. Međutim, Ema se ne ponaša kao opuštena primadona. Kada smo se upoznali, bila je velika gužva i ona je prva prišla meni i pitala: „Jesi li ti Aleksandar“, jer smo pre toga bili u komunikaciji samo preko pisama i menadžera, a ja sam odgovorio: „Da, ja sam taj glupi kompozitor“, na šta je ona uzvratila: „Taman. Ja sam ona blesava pevačica… Ema„. I, zaista, to nepretenciozno, a opet beskrajno talentovano stvorenje je zapravo jedan izuzetno sofisticirani umetnik.

Pošto je Ema za Simića rekla da je Debisi živ, komponovao kao on, pitali smo našeg kompozitora gode li mu takve reči. „Naravno da gode. Uzvratio sam kompliment, kritikujući neke njene izvikane ‘koleginice’, što je najbolji način da se dodvoriš jednoj pevačici“.

Prevoz iz Beograda
Na koncert u Viminacijum, organizovan je prevoz u subotu 30. avgusta autobusima koji polaze od „Sava centra“ u 16.30, 17.30 i 18.30, a karte se mogu rezervisati na broj telefona 011 3284 383. Cena povratne karte je 1.200 dinara ili vozom „Romantika“ koji kreće u 16.15 sa levog koloseka železničke stanice u Beogradu.

Izvor: Blic Online Milan Vukelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *